keskiviikko 14.11.2018 | 23:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Maritta Niskalle neuvoksen arvo – vaikuttanut Haapajärven valtuustossa jo neljällä vuosikymmenellä

Selänne+ | Ma 10.9.2018 klo 18:00

Antti Savela

HAAPAJÄRVI (KP)

Jo vuodesta 1980 Haapajärven valtuustossa istunut Maritta Niska (sd.) kävelee flunssaisena, mutta muuten iloisin mielen Haapajärven kaupungintaloon, jossa hänelle luovutetaan pitäjänneuvoksen nimi ja arvo lämminhenkisessä pienimuotoisessa juhlassa.

– Hyvältä tuntuu. Siksi laitoinkin parasta päälle eli äitini Kyllikki Jokisaaren kutoman kansallispuvun, Niska toteaa.

Valtuuston lisäksi Niska on vaikuttanut muun muassa työväenyhdistys Sarastuksessa, Haapajärvi-Seurassa, koulutuskuntayhtymä Jedussa ja maakuntaliitossa. Nämä kaikki olivat kaupungin kanssa hakemassa Niskalle neuvoksen titteliä.

– Kaikki luottamustoimet ovat olleet tärkeitä. Jedu huolehtii koulutuksesta, Haapajärvi-Seura paikalliskulttuurin siirtymisestä ja Sarastuksessa ollaan pyritty pitämään kiinni ihmisten hyvinvoinnista, Niska miettii.

Oman toimintansa punaisena lankana Niska on pitänyt inhimillisyyttä. Hänen arvoillaan poliitikon pitää kuulla ja kuunnella tavallisia ihmisiä ja pyrkiä huolehtimaan heidän eduistaan.

– Kun aloitin 80-luvun alussa kuntapolitiikan pienten lasten yksinhuoltajana kannoin huolta lapsiperheiden arjen sujumisesta. Lapset ja perheet ovat lähellä sydäntä edelleen, mutta nyt pyrin vaikuttamaan myös ikäihmisten palveluiden turvaamiseen.

– Silti olen politiikassakin realisti. Kaupungin on pidettävä talous kunnossa ja sitouduin aikoinaan muitta mutkitta talouden tasapainotukseen, sillä ei meillä vaihtoehtoja ollut. Toki silloinkin linjasimme, että säästöjä on haettava inhimillisellä otteella mahdollisimman vähän hallaa ihmisille tehden, Niska kertoo.

SDP:llä meni Haapajärven viime kunnallisvaaleissa hyvin. Puolue sai kaupunginvaltuustoon kahdeksan paikkaa, mikä oli SDP:lle suhteellisesti paras tulos koko Pohjois-Pohjanmaan alueella.

– Vaalityö meni nappiin. Se taas johtui siitä, että mukana oli paljon innostuneita vaalityön tekijöitä. Yhteistyönähän politiikkaa tehdään, Niska toteaa.

Sarastuksessa ollaan nyt huolissaan sekä valtakunnallisesta sote-uudistuksesta että paikallisesta perusturvan remontista. Karjalahden palvelukeskuksen iäkäs väki on juuri muuttanut Attendon ylläpitämiin uusiin tiloihin Haapajärven keskustaan.

– Olemme saaneet epävirallista tietoa siitä, että vuokrat olisivat kovasti nousseet. Olemmekin pyytäneet virkamiehiltä tarkat selvitykset uusista vuokrista ja siitä, miten asukkaat voivat jatkossa vuokransa maksaa.

– Olimme SDP:ssä Karjalahden myyntiä vastaan ja nyt tulleet tiedot vahvistavat käsitystä. Tähän lisättynä uutiset siitä, miten perheyrityksiä siirtyy suurten kansainvälisten yritysten haltuun, pistää miettimään mennäänkö oikeaan suuntaan.

Valtakunnallisessa sote-uudistuksessa Niska taas pelkää päätöksenteon siirtyvän liian kauas, kun päätöksiä nuijitaan pöytään jatkossa etäällä maakuntahallinnossa.

– Itse olen aina halunnut pitää päätöksenteon mahdollisimman lähellä, koska paikallisella tasolla asiat tunnetaan parhaiten, pitäjänneuvos Maritta Niska miettii.

#
Fingerpori