keskiviikko 21.11.2018 | 05:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pystykorvat koetuksella Kiiskisen kokeessa Kärsämäellä

Selänne+ | Ma 10.9.2018 klo 08:00

Outi Levä

Kanalintujen metsästyskausi alkaa maanantaina. Viime viikonloppuna muutama pohjanpystykorva testasi haukkutaitojaan Saviselän maastoissa Kärsämäellä.

- Sunnuntai valkeni lämpimänä, tyynenä ja kosteana. Metsään lähdettiin, kun hämärä antoi periksi. Ensimmäiset haukut kajahtivat heti kuuden jälkeen. Vähän lämmin sää, ihmisaistein loistava, koirille ei niinkään, maasto-oppaina toimineet Heikki Manninen ja Hannes Eskola kuvailevat.

Haukkukokeiden valmistelu aloitetaan kuukausia ennen koetta. Saviselän Erämiesten puheenjohtaja Manninen muistaa, että koemaastoa kysyttiin jo viime talvena.

- Kokeiden järjestäminen pitää anoa Kennelpiiristä viimeistään maaliskuussa. Sitä ennen on oltava lupa maastojen käyttöön ja tiedettävä koepäivä. Ylituomarin ja tuomareiden on oltava selvillä kun lupahakemus jätetään, sanoo järjestävän yhdistyksen, Oulun seudun pystykorvakerhon varapuheenjohtaja ja sihteeri Heini Lehisto kertoo.

Kokeen toimitsijana oli pyhäjärvislähtöinen Markku Kiiskinen. Hän on valinnut koemaastot, järjestänyt kokeet ja toimi myös kokeen sihteerinä.

- Ajatuksena kokeen järjestämiselle on, että saataisiin paikallisiakin pystykorvia näyttämään käytännön kykyjään, Kiiskinen sanoo.

Aamulla ylituomari Heikki Niemelin piti ylituomarin puhuttelun ja ohjeisti koiraohjaajat, jotka usein ovat koiran omistajia. Sen jälkeen arvottiin koealueet koirien kesken. Koiran mukana kokeessa kulkee maasto-opas ja tapahtumat kirjaava palkintotuomari. Kokeessa koira saa pisteitä haun vauhdista, laajuudesta ja tiheydestä, haukun tavasta ja kuuluvuudesta, linnun löytämisestä ja seuraamisesta, haukussa pysyttämisestä ja uusintahaukusta. Virhepisteitä tulee haukun jättämisestä, liikaherkkyydestä tai häiritsevästä työskentelystä. Palkintotuomarina toimineen nivalalaisen Esa Pärkän mukaan hernerokkasumussa “koira juoksi kuin seinään”. Huipputuloksiin ei päästy, kun ei ollut tuulta eikä hajuja. Ylituomari kiittelee maasto-oppaiden mukana oloa ja kehuu aluetta ja järjestelyjä.

- Maasto-oppaat ovat paikallisia ja tuntevat alueet. Kartan kanssa kokeessa liikkuminen on hankalampaa. Pienissä kokeissa on leppoisa tunnelma ja hyvä kennelhenki. Täällä riittää hyviä maastoja isommallekin osallistujamäärälle. Erityiskiitokset Markku Kiiskiselle, joka järjesti kokeen viime vuonna ja järjestänee ensi vuonnakin. Olenkin ristinyt nämä haukkukokeet Kiiskisen kokeeksi, Niemelin sanoo.

Linnunhaukkukokeisiin osallistui neljä pohjanpystykorvaa. Hyvä koira haukkuu noin 80 pistettä, erinomaisen raja on 75. Palkinnoksi koirien omistajat saivat paidat ja koirat purutikkuja. Lintujen määrä on miesten mukaan tuplaantunut viime vuodesta. Niitä löytyi yli kaksi lintua kuljettua kilometriä kohti, muutamia metsoja ja koppeloita sekä runsaasti teeriä ja pyitä.

#
Fingerpori