Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Elämän värit esillä Kärsämäellä Paavo Niskasaaren näyttelyssä

Selänne+ | Su 9.9.2018 klo 15:00

Outi Levä

Tyrnäväläinen Paavo Niskasaari on ripustanut esille Kärsämäen kirjastoon neljätoista värikästä, realistista kuvaa, Elämänsä värit. Aiheet nousevat eletystä elämästä ja ympäröivästä luonnosta. Niskasaari syntyi vuonna 1941 Pudasjärven Kurjen kylässä ja asui lapsuutensa ja nuoruutensa Iijoen varrella.

- Muistan, miten rantaheinät syksyisin punertuivat ja tummuivat. Muistan, miten joen vesi vaihtoi jatkuvasti väriään. Odotan jokaista vuodenaikaa väreineen, mutta rakastan varsinkin syksyä. Syksyn värit ovat voimakkaita.

Elämä kuljetti Niskasaarta ensin maamieskouluun, sitten armeijaan, puutarhalle Jyllantiin, sianhoitokouluun Mustialaan ja karjatalousopistoon Kuopioon. Työvuodet täyttyivät konsulenttina Kuusamon ja Kuopion Osuusmeijereissä sekä Lihakunnan, nykyisen Atrian, palveluksessa. Taitelijaksi tullakseen hän on opiskellut taiteen tekemistä Oulun ja Oulun seudun kansalaisopistoissa, monilla taideleireillä sekä Limingan kansanopiston vapaalinjalla.

Niskasaari sanoo maalaavansa kymmenestä kahteenkymmeneen taulua vuosittain, ja hän on pitänyt runsaasti yksityisiä tai yhteisnäyttelyitä. Niskasaaren taide on realistista, jopa naivistista, joskus abstraktia ja särestömäisen värikylläistä.

- Olen piirtänyt elämäni ajan ja kouluaikana maalasin vesiväreillä. 1970- ja 1980-lukujen taitteessa maalaamista aloitellessani käytin monet vuodet öljyvärejä. Silloin maalasin kotona olohuoneessa. Ympärilläni pyöri neljätoista lasta, mutta koskaan ei sotkua syntynyt. Nykyisin käytän akryylivärejä, työkaluinani ovat pensseli ja palettiveitsi.

Monipuolisena taiteilijana hän myös kirjoittaa. Hän on opiskellut myös kirjoittamista ja julkaissut kaksi satukirjaa “Värit villiintyvät” ja “Jepulis pakertaa ja mummo ahertaa”. Jouluksi ilmestyy kolmas kirja.

- Värit ovat minulle hyvin tärkeitä. Väreistä se lähtee. Satukirjaa kirjoittaessanikin näen asioita ensin värikollaaseina. Sitten tulevat muodot tauluihin ja tekstit kirjoihin.

Viime vuonna Niskasaari voitti Suomen Elämäntarinayhdistyksen Suomi100- kirjoituskilpailun kirjoituksellaan “Joet ovat elämän virtoja”, joka valaisee nykyajan ihmisille jo vieraaksi jääneitä elinkeinoja kuten tukinuitto ja tervanpoltto.

#
Fingerpori