keskiviikko 21.11.2018 | 22:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapajärven perhekeskus muutti - Uudet tilat tuovat uusia mahdollisuuksia

Selänne+ | Pe 7.9.2018 klo 20:00

Markus Kärkinen

Aiemmin päiväkoti Satulaakson tiloissa toiminut Haapajärven perhekeskus sai uudet tilat Vitikantieltä. Johtavan terveydenhoitajan Marja-Leena Lehtomäen mukaan muuton taustalla oli päiväkodin oma tilatarve. Muutto omiin tiloihin toikin hyötyjä kummallekin osapuolelle.

- Mekin saimme tässä enemmän tilaa. Emme ole enää sidottuja päiväkodin aikatauluihin, aiemmissa tiloissa oli rajattu aika mitä saatiin olla siellä. Eikä tarvitse enää siirrellä tavaroitakaan pois, kun lopetamme tilojen käytön, Lehtomäki toteaa.

Hänen mukaansa uudet, entistä isommat tilat vapaampine aikatauluineen mahdollistavat myös perhekeskuksen toiminnan kehittämisen.

- Voimme järjestää toimintaa enemmän myös ilta-aikaan ja vaikka viikonloppuisinkin. Voimme käyttää tilaa myös Selänteenä, jos esimerkiksi lastensuojelun valvottuihin tapaamisiin tai johonkin muuhun toimintaan tarvitsee tilaa.

Erilaisia ideoita uusien tilojen tuomista mahdollisuuksista on jo palloteltu, mutta juuri mitään ei ole vielä lyöty lukkoon. Yksi suljettu vertaisryhmä aloittaa kokoontumiset tilassa myöhemmin.

- Jos yhdistyksillä, järjestöillä tai muilla toimijoilla on toimintaa, mikä edistää lasten ja perheiden hyvinvointia, voidaan ottaa mielellään mukaan toimintaan ja tarjota tiloja käyttöön. Tästähän voisi esimerkiksi Martat ottaa kopin, tai MLL voisi laajentaa toimintaansa, Lehtomäki pohtii.

- Ja voimme pitää täällä myös omia kokouksia, Haapajärven kaupungintalolla kun on puutetta kokoustiloista, hän lisää.

Nyt tiloissa järjestetään tiistaisin kerhoja eri-ikäisille lapsille, keskiviikkoaamupäivisin on lapsiparkki ja torstaisin Mannerheimin Lastensuojeluliitto pitää tiloissa omaa perhekahvilaansa. Nykyinen toiminta on suunnattu lähinnä kotihoidossa oleville lapsille ja heidän perheilleen.

- Perhekerhoihin ja perhekahvilaan voivat tulla toki muutkin käymään. Lastenkerhot on tarkoitettu kotihoidossa oleville kolme - viisivuotiaille lapsille ja niissä on kiinteät ryhmät, toki vapautuvia paikkoja voi kysyä. Parkkitoiminta on yhdeksänkuisille- kuusivuotiaille lapsille ja sinne ilmoittaudutaan edellisellä viikolla, Lehtomäki sanoo.

Lähitulevaisuudessa perhekeskuksen käsitettä ollaan valtakunnallisella THL:n linjauksella laajentamassa monen eri tahon yhteiseksi toimijaporukaksi, johon kuuluisivat eri järjestöjen lisäksi esimerkiksi neuvolat. Tämä on huomioitu myös Haapajärven perhekeskuksessa, perhekeskuksen avajaisten yhteydessä avointen ovien päivässä kyseltiin ehdotuksia paikan uudeksi nimeksi. Mutta vaikka nimi ja perhekeskuksen käsite muuttuisivatkin, pysyy yksi tärkeä perusperiaate kuitenkin ennallaan.

- Tämän on tarkoitus olla lasten ja perheiden matalan kynnyksen palvelua, jonne on helppo tulla eri palveluiden ja toimintojen piiriin. Meiltä saa tarpeen vaatiessa myös ohjausta eteenpäin askarruttavissa asioissa, Lehtomäki summaa.

#
Fingerpori