perjantai 16.11.2018 | 10:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kellonlahden ja Vattulahden ruoppaushanke etenee Reisjärvellä

Selänne+ | La 8.9.2018 klo 16:30

Satu Kangas-Viljamäki

Sosiaalisen median Reisjärvi-ryhmässä on keskusteltu pitkin kesää ja syksyä Vuohtajärven kunnosta. Viime aikoina kuntalaisia on huolestuttanut pääasiassa järven levätilanne ja veden vähyys.

- Tämä kesä on ollut haastava kaikille vesistöille ja henkilökohtaisesti olen ollut yllättynyt, miten vähän levät lopulta haittasivat uintikauttamme. Oikeastaan ne ilmaantuivat laajemmassa mittakaavassa vasta lomakauden päätyttyä, Reisjärven kunnan tekninen johtaja Sami Puputti sanoo.

Vuohtajärvi on kärsinyt säännöstelystä paljon jo vuosikymmeniä. Se on matala ja ilman niittoa sen arvellaan kasvavan varsin nopeasti umpeen.

- Vesikasvusto puolestaan painuu vuosien mittaan pohjaan ja muuttuu siellä massaksi sekoittuen pohjalietteeseen. Järven pohjassa on useita epäorgaanisia maakerroksia, jotka voidaan poistaa vain ruoppaamalla.

Tästä syystä Vuohtajärvelle on puuhattu jo pitkään Kellonlahden ja Vattulahden kunnostushanketta.

- Hanke aloitettiin alun perin vuonna 2010. Sen ympäristölupa laitettiin vireille 2014 ja myönteinen lupa sille tuli vuoden 2016 syyskuussa. Hankkeessa on tarkoitus ruopata edellä mainitut lahdet ja palauttaa Vuohtajärven järvimäinen luonne.

Reisjärven kunta ja Ely-keskus pitivät reilu vuosi sitten kokousta Vuohtajärven kohtalosta, missä rahoitusta päätettiin hakea Maa- ja metsätalousministeriön biotaloushanke-rahastosta.

- Saimme myönteisen päätöksen viime vuoden lopulla.

Koko hankkeen kustannusarvio on noin 860 000 euroa, mistä noin puolet olisi hankerahaa, kunnan osuus olisi 40 prosenttia ja lopuille kymmenelle prosentille on tarkoitus hakea Vattenfall-rahoitusta.

- Tästä keskusteltiin kunnan talouden tasapainottamisohjelman puitteissa paljon ja lopulta tulimme siihen tulokseen, että kunta lähtee viemään hanketta eteenpäin. Missä laajuudessa, sitä ei ole vielä päätetty. Hankkeen rahoitusosuudet pysyvät prosentteina samana, vaikka toteuttaisimmekin nyt vain osan hankkeen koko sisällöstä.

Koska rahoituspäätökset ovat jo olemassa, hanke käynnistetään vielä tämän vuoden puolella.

Takavuosina Reisjärven kalastuskunta on nuotannut toiminta-alueensa kaikista järvistä roskakalaa ja niittänyt vesikasvustoa. Kuluneena kesänä kalastuskunnan kalusto on kuitenkin työskennellyt koko ajan Norssin- ja Kangaspäänjärvillä siellä käynnissä olevien kunnostushankkeiden vuoksi.

- Niittoa jatketaan Vuohtajärvellä heti, kun sen vuoro tulee, kalastuskunnan puheenjohtaja Tero Savela lupaa.

#
Fingerpori