Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kuinka Viro itsenäistyi? - Haapajärven kulttuurisalissa luennoidaan eteläisestä naapuristamme

Selänne+ | Su 9.9.2018 klo 10:00

Historioitsija, tietokirjailija Jari P. Havia luennoi Haapajärven kulttuurisalissa 13.9. satavuotiaan Viron historiasta, tasavallan synnystä, maan ajautumista neuvostovaltaan ja tiestä itsenäisyyden palauttamiseen. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Viro itsenäistyi ensimmäisen maailmasodan aikana. Vapaussodan jälkeen maassa rakennettiin omaa valtiota vapaana vieraasta vallasta. Kaikilla yhteiskunnan aloilla tapahtui huomattavaa edistystä, ja 1930-luvun toisella puoliskolla erityisesti talous kukoisti.

Molotovin-Ribbentropin sopimus 1939 merkitsi Viron ajautumista neuvostovaltaan, sitä seurasi Hitlerin Saksa-miehitys ja vuonna 1944 neuvostovalta palasi. Toisen maailmasodan jälkeen yhteydet muuhun maailman katkesivat. Seurasi kyydityksiä, sortotoimenpiteitä ja yrityksiä venäläistää virolaiset. Ovet maailman hieman avautuivat heinäkuussa 1965 kun Tallinnan ja Helsingin välille saatiin laivayhteys.

Virossa suuret yhteiskunnalliset muutokset alkoivat kolmisenkymmentä vuotta sitten. Elokuussa 1991 virolaiset saivat palautettua maansa itsenäisyyden.

Tällä hetkellä satavuotias Viron tasavalta on länsimaisen yhteisön, Euroopan unionin ja Naton jäsen.

Jari Havia on Suomi-Viro-seuran perustajajäsen ja toiminut hallituksessa ja puheenjohtajana. Hän on myös kirjoittanut useita Viro-aiheisia teoksia.

#
Fingerpori