perjantai 22.2.2019 | 13:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Reisjärvellä tehdään valokuituliittymien tilausennätystä

Selänne+
Pe 29.6.2018 klo 16:00

Satu Kangas-Viljamäki

Reisjärvi

Reisjärven valokuituverkon rakentamisessa tehdään tällä hetkellä historiaa monellakin tapaa.

Ensinnäkin, valokuidun tilausaste on noussut Reisjärvellä paikoitellen yli 80 prosentin, mikä on jo valtakunnallisestikin merkittävä luku. Toiseksi, valokuituverkkoa rakennetaan nyt yhteistyössä Elenian, PyhäNetin ja R-Netin kanssa, mikä sekin on tässä mittakaavassa perin harvinaista koko Suomessa.

– Levonperän tilausaste oli viime syksynä 74 prosenttia, ja nyt rakennettavilla Räisälänmäellä ja Puskaperällä vastaavat luvut ovat 77 ja 82,5 prosenttia, Jouni Vaara PyhäNet Oy:stä kertoo.

Keskustan alueella tilauskanta ylittää kaikkialla 50 prosentin maagisen rajan ja paikoitellen se rikkoo jopa 60 prosentin kynnyksen.

– Leppälahden ja Kiljanrannan alueilla päästään reippaasti niin ikään yli 70 prosentin, samoin Ylilestintien suunnalla, jonne rakentaminen jatkuu syksyllä, mikäli säät jatkuvat hyvinä pitkälle syksyyn.

Vaaran mukaan lähes kaikki Reisjärvellä sijaitsevat taloyhtiöt ovat tilanneet valokuidun.

– Tänä vuonna rakennetaan 30 prosenttia koko Reisjärven valokuituverkosta ja ensi vuonna loput 70 prosenttia. Ensimmäiset liittymät ovat asiakkaidemme käytössä näillä näkymin lokakuun alkupuolella.

Yhteistyö PyhäNetin, Elenian ja R-Netin kanssa on myös erikoisuus tässä mittakaavassa.

– Aloitimme yhteistyöneuvottelut PyhäNetin kanssa viime syksynä, ja päädyimme aikaistamaan Reisjärven sähköverkon maakaapelointia reilulla kahdella vuodella, Elenia Oy:n projektipäällikkö Raimo Jussila kertoo.

Nyt sekä Elenian, että R-Netin kaapelit kaivetaan samaan kaivantoon yhden yhteisen urakoitsijan, Eltel Networksin toimesta.

– Yhteistyötä on edistänyt valokuituverkon suuri kattavuus. Hankkeen tuloksena noin 90 prosenttia Reisjärven sähköverkosta on säävarmaa ensi vuoden loppuun mennessä.

Jussilan mukaan ojametri on maakaapeloinnin kallein investointi, minkä vuoksi yhteistyö tuo synergiaetua hankkeen kaikille osapuolille.

– Valtakunnallinen tavoitteemme on saada noin 75 prosenttia verkostamme maan alle vuoteen 2028 mennessä ja alkuperäisen suunnitelman mukaan olisimme tulleet Reisjärvelle vasta muutaman vuoden kuluttua. Tämä on mittava investointi, sillä vedämme Reisjärven maastoon kaiken kaikkiaan noin 150 km kaapelia ja vaihdamme 65 muuntajaa. Meidän osaltamme hankkeen budjetti on noin 3,5 miljoonaa euroa.

Sähköverkon maakaapelointi tekee sähköverkosta käyttövarmempaa.

– Maan alla verkko on turvassa erilaisilta sääilmiöiltä, puustolta ja myös linnuilta.

#
Fingerpori