maanantai 26.9.2022 | 06:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kärsämäen Onkilammelle istutetaan kirjolohia ensi viikolla, uudet pitkospuut helpottavat metsäjärvellä kulkemista

Pe 18.5.2018 klo 08:39 | päivitetty pe 08:39

Outi Levä

Kärsämäki

Vajaa kymmenen kilometriä Kärsämäeltä pohjoiseen on runsailla kirjolohi-istutuksilla hoidettu viidentoista hehtaarin kokoinen metsäjärvi. Luonnonvaraisia kaloja ovat hauki, ahven ja särki. Onkilammen rannat ovat lähes avointa suota. Lampi on lähdepohjainen ja melko kirkasvetinen. Kalastajien käytettävissä on kolme tulipaikkaa ja kaksi laavua. Rantaa kiertävät pitkospuut.

Tämän kevään aikana osa pitkospuista on uusittu. Talkoilemassa on ollut kymmenkunta miestä.

– Muutama tunti tässä on aamupäivisin rakenneltu, kun iltapäivä on niin helteinen, sanoo Risto Hintta ja sahaa moottorisahalla kuusilankkuja. Erkki Ylitalo laittelee tukipuita lankkujen alle ja ruuvailee lankut kiinni.

Hintan mukaan talkooväkeä on nykyisin vaikea saada. Nekin, jotka ovat kalastuksesta kiinnostuneita, ovat töissään kiinni tai eivät muusta syystä halua talkoilla. Hän heittääkin ilmaan kysymyksen, miten tämänkaltaisten töiden tekeminen sopisi työkeskuksen toimintaan?

Onkilampea hallitsee Kärsämäen osakaskunta, entinen kalastuskunta. Puheenjohtaja Juha Surakka lähettää kiitokset Haapajärven Ha-Salle ja Kärsämäen kunnalle, jotka tukivat merkittävästi ja tekivät mahdolliseksi pitkospuiden uusimisen. Varsinainen rakentaminen tehdään täysin talkoilla.

– Nyt liikuntarajoitteistenkin on mahdollista päästä kalaan, iloitsee Surakka ja toivoo, että Onkilammen löytäisivät varsinkin nuoret kalastuksen harrastajat.

Tulevalla viikolla lampeen istutetaan kirjolohia ja istutuksia jatketaan kesän aikana. Niitä pääsee narraamaan ensi viikon lauantaina puolilta päivin, kun lammella pidetään avajaiset. Avajaispäivänä lupia voi ostaa paikan päältä ennen klo 12. Muuten luvat ovat myynnissä Kärsämäen Teboililla ja Haapaveden R-kioskilla.

#