keskiviikko 3.6.2020 | 07:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Komu kirjoitti isänsä rintamamuistot kansien väliin

To 22.2.2018 klo 13:10 | päivitetty to 13:28

– Kirjoitin tekstin tiukasti, jokaisella sanalla ja lauseella on merkitys, kuvailee Eero Komu uusinta teostaan.

“Rukajärvelle ja takaisin. Eino Komun sotavuodet 1939-1945” on 34-sivuinen, kirjailijan isän rintamakokemuksiin perustuva vihkonen.

– Alunperin lähdin kirjoittamaan isäni sotakokemuksista vain oman suvun luettavaksi, nuorempien sukulaisten pyynnöstä. Tekstin valmistuttua otin yhteyttä kustantaja Anitta Oerteliin ja hän oli sitä mieltä, että tämä kiinnostaisi myös isompaa lukijaryhmää. Oli suuri houkutus lähteä kirjoittamaan laajempaa sotaromaania faktan ympärille. Runosielu minussa vaati tekstin tähän tiiviiseen muotoon, Komu kuvailee.

Helmikuussa julkaistun teoksen konkreettisen työstämisen Komu aloitti viime vuonna loka-marraskuun paikkeila.

– Nämä isän kertomat sotatarinat ovat kyllä olleet muistissani ja muistiinpanoissani nuoresta saakka. Olen tyytyväinen, että hän kertoi niistä minulle silloin, kun hän vielä muisti asiat hyvin.

Hän kertoi asioista satunnaisesti, lauseella tai parilla. Yleensä jonkin muun asian yhteydessä, joka toi hänelle muistuman rintamalla tapahtuneeseen, Eero Komu kertoo.

– Isäni ei koskaan puhunut suoraan ampuneensa ketään, vaan käytti esimerkiksi ilmaisua: “Siellä kaatui paljon.” Se oli mielestäni henkisesti hyvä keino, näin hän pystyi käsittelemään sotatraumaansa puhumalla. Hän ei ihannoinut sotaa, eikä halunnut olla sotasankari.

– Sota seuloo esiin jokaisesta siellä olleesta esiin sen, mitä hän pohjimmiltaan on silloin, kun kiikkulaudan toisessa päässä on kuolema, mietiskelee Eero Komu sodan vaikutusta isäänsä.

– Isäni ei erityisemmin viettänyt itsenäisyyspäivää, eikä myöskään vappua. Hän ei politikoinut eikä kiihkoillut. Muistan kun hän sanoi: “Minulla on itsenäisyyspäivä joka päivä, kun käteen koskee”, sotavammaa tarkoittaen. Hän otti sodan työkomennuksena jonne oli pakko lähteä, Eero Komu kertoo.

Eino Komu toimi sodan aikana ensin rykmentin komentajan lähettinä, myöhemmin hän oli mukana rintamataisteluissa, myöskin taistelulähettinä.

– Uskon, että isäni pitäisi siitä, että olen kirjoittanut hänestä. Aikaisemmin tekemiäni kirjoja hän ei juurikaan kommentoinut. Komun kylän historiasta kertovasta Savitöissä-kirjasta hän oli hyvillään, kuulin hänen kertovan siitä kaverilleen.

Muistan kun ensimmäinen kirjani ilmestyi: hän veti filtteriä halkolaatikon päällä istuessaan ja totesi: “Sitä ollaan nyt sitten niitä kulttuuripuolen ihmisiä.”

Maarit Äyhynmäki

#