MAINOS

Mikä ajokortti matkailuautolle tai -vaunulle?

MAINOS - BEST CARAVAN -

Millaisen ajokortin tarvitset unelmiesi matkailuautolla tai -vaunulla ajamiseen? Ajokortti on usein yksi aloittelevien karavaanarien ensimmäisiä kysymyksiä. Monien yllätykseksi ja helpotukseksi suuri osa matkailuajoneuvoista on ajettavissa B-ajokortilla. Lue millaisia ajoneuvoja saa ajaa milläkin ajokortilla.    

Henkilöautokortti eli B-ajokortti  

Monille etenkin aloitteleville karavaanareille voi tulla yllätyksenä, että monia matkailuajoneuvoja voi ajaa tavallisella B-ajokortilla. Retkeilyautot ja matkailuajoneuvot, joiden kokonaispaino on korkeintaan 3500 kiloa, on ajettavissa B-ajokortilla.  

Myös henkilöauton ja matkailuvaunun yhdistelmää voi ajaa B-ajokortilla, jos
  1) Ajoneuvoyhdistelmään kuuluu B-luokan vetoauto, jonka kokonaispaino on korkeintaan 3500 kiloa ja matkailuvaunu, jonka kokonaispaino on korkeintaan 750 kiloa. Yhdistelmän kokonaispaino saa olla korkeintaan 4250 kiloa.
  2) Ajoneuvoyhdistelmään kuuluu B-luokan vetoauto ja yli 750 kiloa painava matkailuvaunu. Tässä tilanteessa vetoauton ja matkailuvaunun yhteen laskettu kokonaispaino saa olla yhteensä korkeintaan 3500 kiloa.


Esimerkiksi tämä Sunlight T67 on B-ajokortilla ajettava matkailuauto.

     

B/96-yhdistelmäkortti

Hieman harvinaisemmalla korttityypillä, B/96-kortilla, saat ajaa vetoauton ja matkailuvaunun yhdistelmää, jossa on B-luokan vetoauto ja yli 750 kiloa painava vaunu. Yhdistelmän kokonaispaino saa olla korkeintaan 4250 kiloa.  

B/96-kortti korottaa siis yllä mainitun B-kortin 2. vaihtoehdon mukaisen yhdistelmän painorajan 3500 kilosta 4250 kiloon. Tämä korttityyppi on harvinaisempi, sillä ero B-ajokorttiin on suhteellisen pieni ja monet hankkivat suoraan BE-ajokortin.    

BE-ajokortti  

Painavamman ajoneuvoyhdistelmän ajamiseen tarvitset BE-ajokortin. Tällä kortilla saat ajaa yhdistelmää, jossa on B-luokan vetoauto, jonka paino on korkeintaan 3500 kiloa ja matkailuvaunu, jonka paino on korkeintaan 3500 kiloa. Yhdistelmän kokonaispaino saa siis olla 7000 kiloa.Suurperheen Dethleffs Camper 740TK vaatii kuskilta BE-ajokortin.

 

 C1-ajokortti  

Kaikkiin yli 3500 kiloa kokonaispainoltaan oleviin matkailuautoihin tarvitset C1-ajokortin, jolla saat ajaa ajoneuvoa, jonka kokonaispaino on korkeintaan 7500 kiloa. C-kuorma-autokortilla taas saat ajaa matkailuautoja, joiden kokonaispaino ylittää 7500 kiloa.  

C1-ajokortilla saat myös ajaa yhdistelmää, jossa on C1-luokan vetoauto ja korkeintaan 750 kiloa painava matkailuvaunu.


  Tämä Concorde Carver 890 RRL vaatii vähintään C1-ajokortin.


 

C1E-ajokortti  

C1E-ajokortilla voi ajaa:  
  1) Yhdistelmää, jossa on kokonaispainoltaan C1-luokan vetoauto ja yli 750 kiloa painava matkailuvaunu.
  2) Yhdistelmää, jossa on B-luokan vetoauto ja vaunun kokonaispaino ylittää 3500 kiloa.  

Molemmissa vaihtoehdoissa yhdistelmän eli vetoauton ja matkailuvaunun yhteenlaskettu kokonaispaino saa olla korkeintaan 12 000 kiloa.  

Apua sopivan matkailuajoneuvon valintaan  

Jos ajokorttiluokkien rajoitukset tuntuvat mielestäsi epäselviltä, ei hätää. Silloin, kun päätät vuokrata tai ostaa itsellesi matkailuajoneuvon, saat apua aina asiantuntevalta ajoneuvomyyjältä. Myyjät tietävät, mikä ajokortti matkailuautolle tai -vaunulle tarvitaan. Lisäksi Best Caravanin Ostajan oppaasta saat kattavasti tietoa matkailuajoneuvoista ja hankintaan liittyvistä tärkeistä asioista.

Tutustu matkailuauton vuokraukseen Best Caravanin verkkosivuilla. Mikäli matkailuajoneuvon hankinta kiinnostaa, voit tutustua saatavilla oleviin matkakoteihin ajoneuvohaussa.