MAINOS

Sisustamisen ei tarvitse olla kallista

MAINOS -

Omaan omistusasuntoon tai vuokra-asuntoon muutettaessa on usein tarve myös kalusteille ja sisustamiselle. Uutena ostettaessa ja hankittaessa tämä voi olla kallis menoerä, ja varsinkin ensiasuntoon muuttavalle kipukynnys voi nousta hieman liian korkeaksi.  

Uuteen asuntoon ei tarvita kuitenkaan välttämättä täysin uutta kalustetta ja muuta elämiseen tarvittavaa. Näinä aikoina on saatavilla maksutta hyväkuntoisia ja ennen kaikkea käyttökelpoisia kalusteita. Osa maksutta saatavista kalusteita voi olla parhaimmassa tapauksessa uudenveroista.  

Sosiaalinen media on muodostunut kattavaksi ja varsin toimivaksi kauppa- ja lahjoituspaikaksi. Tavarat ja jopa vaatteet vaihtavat omistajaa joskus ilmaiseksi, joskus kahvipaketin tai suklaalevyn voimalla tai joskus pienellä rahalla.  

Ihmisten ostaessa uusia kalusteita ja tavaroita, voi joskus tulla tilanne eteen jossa vanhoista vermeistä pitää päästä hyvinkin nopeaa eroon. Tämä voi olla edessä esimerkiksi silloin, kun muutto toiseen asuntoon tapahtuukin yllättävän nopeasti, jolloin muuttaja ei ole ehtinyt varustautua tavaran myymiseen. Onhan selvää että muuttajankin pitää asua edes jotenkin kalusteiden kanssa ennen muuttoa, joten tämänkin vuoksi vanhoista kalusteista irtautuminen voi viivästyä ennakoituta pidempään.  

Ekologisuus on hyve 

Ilmainen tavara on tietenkin monille sellainen triggeri, joka voi laukaista himon hankkia tavaraa kotiinsa maksutta. Kierrättämisessä on kuitenkin arvostettava piirre, eli ekologisuus. Kierrättämällä tavarat toisille omistajille, vähentää se tarvetta uusien tekemiseen ja luonnonmateriaalin hävittämiseen. Parastahan tässä on se, että kalusteet ovat parhaimmillaan täysin käyttökelpoisia, eikä niillä ole tarvetta välttämättä minkäänlaiseen korjaukseen.  

On kuitenkin tilanteita, jolloin maksuttomia ja käytettyjä tavaroita ei kannata hankkia omaan kotiin. Allergisten ja esimerkiksi homeitiöistä sairastuvien kannattaa välttää esimerkiksi sohvia tai muita kalusteita, jossa on kankaita sekä pehmeitä pintoja. Niihin nimittäin voi tarttua karvoja eläimistä, mutta myös juurikin homeitiöitä jostain toisesta asunnosta. Jos kalusteet haisevat selvästi homeelle, ei niitä kannata kierrättää - saati sitten vastaanottaa.  

Joitakin kalusteita voidaan toki puhdistaa, mutta pahasti altistuneilla ongelmat voivat säilyå puhdistamisen jälkeenkin.  

Sosiaalisen median ryhmät 

Sosiaalinen media ja ennen kaikkea Facebook etunenässä on tullut tunnetuksi lukuisista ryhmistään, jossa sekä myydään, annetaan, ostetaan, vastaanotetaan sekä lahjoitetaan lähes kaikkea, mikä mieleen juolahtaa. Maksuttomien tavaroiden ryhmien nimenä on “roskalava” sekä sen perään kirjoitettava kaupungin nimi - esimerkiksi Roskalava Kouvola.  

Näissä ryhmissä ideana on nimenomaan antaa tavaraa käyttöön maksutta, mutta noutoa vastaan. Myyjä ja ostaja sopivat noudon tai tuonnin kuten haluavat. Myös maksutapoja on monenlaisia. Niistä useimpia on käteinen ja MobilePay -mobiilimaksu, jolla ostaja maksaa puhelinnumeron avulla summan myyjän tilille. Tilinumeroita ei tarvitse tietää, vain puhelinnumeron.  

Jos haet jotain tiettyä tavaraa, voit jättää oman postauksesi näihin ryhmiin, joissa on mahdollisuus esittää toiveita tavaroihin, mitä ihmiset voisivat lahjoittaa.  

Uudet kalusteet vaihtoehtona 

On kuitenkin järkevää miettiä ja pohtia etukäteen, ovatko käytetyt kalusteet sittenkään parempi vaihtoehto kuin uudet. Jos käytetyistä löytyy vain huonokuntoisia kalusteita, kannattaa hankkia joka tapauksessa kestävät kalusteet, joko käytettyinä tai sitten uutena.  

Kalusteisiin menee toki uutena runsas rahamäärä kerralla, mutta sisustukseen tarkoitettu kulutusluotto voi olla joskus järkevä tapa rahoittaa oman uuden asunnon sisustus, jos ei ole mahdollista maksaa kalusteita kerralla. Kulutusluottoa ei tarvitse ottaa kuin sen määrän, jonka oikeasti tarvitsee.  

Useita vaihtoehtoja tarjolla  

Päätyi sitten uuden asunnon vuokraaja tai omistaja mihin tahansa, on joka tapauksessa järkevää pohtia kalusteiden käyttötarkoitusta ja sitä, kuinka usein ne päivittäin ovat käytössä. Joskus käytettyjen kalusteiden kanssa voi olla vaara siinä, että ne voivat hajota kovassa käytössä Toisaalta taas ennen vanhaan kalusteet tehtiin paljon kestävämmällä otteella. Suomessa tehdään onneksi edelleen laadukkaita sohvia, sillä valmistajia on noin kymmenen ja joilla on hyviä vuosia takanaa.  

Mieti siis asuntosi kalusteiden käyttötarve, kulutus sekä kalusteiden sopivuus muuhun asuntoon, ennen kuin menet ostamaan tai ottamaan vastaan lahjoitettuja kalusteita.