MAINOS

Asuntokauppa käy vilkkaasti - Lumipyryaamuina välittäjän puhelin soi vielä tavallista useammin

MAINOS

OP Koti Pohjanmaalla ollaan iloisia paikallisen asuntokaupan tilanteesta.

– Meillä on todella positiivinen näkymä. Alueen työllisyystilanne on sellainen, että nyt myös lapsiperheet uskaltavat tehdä päätöksiä oman kodin hankkimisesta, Kalajokilaakson alueella toimiva myyntijohtaja Jukka Toikkanen kehuu.

Häntä hivenen harmittaa sellainen tiedonvälitys, missä kerrotaan asuntokaupan hiipumisesta kaikkialla Tampere-Turku-Helsinki -kolmion ulkopuolella.

– Jos katsotaan niin työllisyystilannetta kuin asuntokauppaakin, niin Etelä-Suomen lisäksi koko länsirannikon alueella lähes 4-tiehen saakka on "vihreää kehitystä".

Alueellisia eroja on – hyvin paikallisestikin – mutta laajassa kuvassa koko meidän OP Koti Pohjanmaan alueella tilanne on hyvä. Rivitaloasuntojen myyntimäärissä kesä-syyskuussa meillä oli Ylivieskan seudulla peräti 30 prosentin kasvu. Kasvuprosentti on hyvä osoitus paikallisten asukkaiden luottamuksesta tulevaan.


Toikkanen tietää, että omakotitaloissa neliötä kohden laskettavat hinnat ovat laskeneet keskimääräisesti, mutta uudempaa tai isompaa hankkiessa on hyvä muistaa, että myös ostettavan kohteen hinta on tippunut.

– Hintaa ei pidä peilata vain oman asunnon arvon kehitykseen, vaan myös niiden hintoihin, minkä hankkimista pohtii.

Hänen kokemustensa mukaan asumismuodon kuukausikustannukset ohjaavat ostopäätöstä varsinkin ensiasunnonostajilla ja eläkeläisillä.

– Kullakin on omat tarpeensa ja asiakkaat laskevat tarkkaan rahoitukseen ja muuhun elämiseen jäävän osuuden ja silloin helppo tai edullinen asuminen korostuu. Esimerkiksi -70 luvun ok-talo isolla pihalla ei ole eläkeläiselle kovin hyvä vaihtoehto, mutta kädestään kätevälle ensiasunnon ostajalle tai kerrostalokaksiossa asuvalle perheelle peruskorjauksen kautta hankittava koti voi olla kovinkin houkutteleva vaihtoehto.


Kiinteistönvälittäjä Merja Ylikorpi sanoo, että Ylivieskassa on erittäin monia suosittuja asuinalueita, mm. Salmiperä, Pakola, Kivioja ja joen rannat.

– Esimerkiksi Salmiperällä luonto erinomaisine liikuntamahdollisuuksineen ovat aivan vieressä ja alueelta on myös lyhyt matka kaupungin palveluihin. Jokirannan maisemat houkuttelevat aina, omakotitaloja ja -tontteja on vain harmittavan vähän saatavissa jokirannasta.

Toikkanen on huomannut, että asuntoa etsivät arvostavat yhä enemmän ekologisuutta ja edullisia asumismuotoja.

– Lämmitysjärjestelmässä nykyaikaiset ratkaisut ovat houkuttelevia. Hirsirakenteisille taloille näyttää nyt olevan erityistä kiinnostusta. Kiinnostusta hirsirakentamiseen perustellaan muun muassa hyvällä sisäilmalla sekä erinomaisella akustiikalla.


Eri vuodenajoilla ei ole suuria eroja ykkösasuntojen kauppojen määrään – vaikka uskoisi, että esimerkiksi omakotitalot ovat kiinnostavimpia kesällä, kun piha kukoistaa.  Kun ihmisillä on pidempiä vapaajaksoja – esimerkiksi joulun ja uudenvuoden aikaan – monilla on aikaa selata myyntitarjontaa tavallista enemmän.

– On ollut mielenkiintoista huomata, että sellaisina aamuina, kun maassa on kymmenen senttiä uutta lunta, meille tulee soittoja omakotitaloasujilta. Lumitöiden myötä saattaa konkretisoitua jo pitkään ajatuksissa ollut toive muuttaa asumaan sellaistaan paikkaan, missä piha ei vaadi työtä, Toikkanen sanoo.

Vaikka moni asunnon vaihtamista pohtiva etsiskelee oma-aloitteisesti tarjontaa ja miettii vaihtoehtoja esimerkiksi nettisivuilta, silti tunnetun välittäjän rooli itse kaupassa on merkittävä.

– Vaikka periaatteessa kuluttajat saavat helposti itse tietoa myytävistä kohteista, itse kaupanteossa tukeudutaan varmaksi koettuun välittäjään. Koetaan – niin myyjän kuin ostajankin puolelta – että on huolettominta tehdä kaupat välittäjän kanssa, joka on ammattilainen muun muassa kaikenlaisten kaupantekoon liittyvän juridiikan- ja kauppapapereiden osalta, digitaalinen asuntokauppa on mukava ja helppo tehdä kotisohvalta mutta ammattitaitoinen välittäjä siihenkin tarvitaan kaveriksi, Jukka Toikkanen tietää. 


OP Koti Keskipohjanmaa >>>