MAINOS

Centrian tradenomiopinnot avasivat oven maailmalle


Kokkolalaislähtöinen Tiina Huttula asuu ja työskentelee tällä hetkellä Hampurissa Saksassa, minne hän muutti valmistuttuaan tradenomiksi (AMK) reilu vuosi sitten.

Kun valmistuminen oli lähellä, Centrian kansainvälisten asioiden toimistolta vinkattiin minulle myyntiharjoittelijan paikasta Hampurissa.

- Hampuri on ihana noin kahden miljoonan asukkaan kaupunki, josta löytyy jokaiselle jotakin. Voin jo sanoa, että Hampurista on tullut minulle toinen koti. Täällä asuu myös todella paljon muitakin suomalaisia, toteaa Tiina Huttula ja kertoo kaipaavansa Kokkolasta eniten perhettään ja ystäviään.
- Kaiken muun kaipuu on helppo pitää kurissa satunnaisilla Suomen-visiiteillä. Joka reissulla on tietenkin ostettava Turun sinappia ja Lontoon rae -suklaata, saunottava sekä käytävä West Coast Billiardissa oluella. 

Huttula opiskeli Centria-ammattikorkeakoulussa liiketaloutta, ja lähti toisen opiskeluvuoden aikana Erasmus-vaihtoon Ruotsiin puoleksi vuodeksi. Ruotsin reissu jätti kipinän ulkomaille muuttamisesta, ja haave vahvistui entisestään, kun kuvioihin tuli saksalainen poikaystävä.
- Centriassa henkilökunta ja opiskelijat oikeasti tuntevat toisensa! Kun valmistuminen oli lähellä, Centrian kansainvälisten asioiden toimistolta vinkattiin minulle myyntiharjoittelijan paikasta Hampurissa. Hain paikkaa ja sain sen, iloitsee Huttula. 
- Kolmen kuukauden kuluttua töiden aloittamisesta minut vakinaistettiin, ja samassa paikassa olen edelleenkin. Työhöni kuuluu rahtilaivojen varaosien maahantuonti ja myynti eteenpäin, muun muassa joillekin maailman suurimpiin kuuluville laivanvarustamoille. Työni on mielenkiintoista ja hyvin kansainvälistä. Saan tehdä päivittäin töitä niin saksalaisten, suomalaisten, norjalaisten kuin kiinalaistenkin yhteistyökumppaneiden kanssa. 

Kokkolan Talonpojankadun kampuksella on mahdollisuus tutustua ulkomaalaisiin opiskelijoihin, vaikka itse ei ulkomaille kaipaisikaan.

Centriassa kannustetaan kansainvälisyyteen opintojen alusta alkaen, ja ammattikorkeakoulun tarjoamat vaihto-opiskelumahdollisuudet ovat monipuoliset. Centrialla on yli sata yhteistyökorkeakoulua ympäri maailman, ja kansainvälistyä voi tietysti myös kotikampuksella. 
- Kokkolan Talonpojankadun kampuksella on mahdollisuus tutustua ulkomaalaisiin opiskelijoihin, vaikka itse ei ulkomaille kaipaisikaan. Opiskelijavaihtoon lähteminen kannattaa kuitenkin ehdottomasti, sillä jokainen tulee varmasti takaisin mieli avartuneena, syli täynnä mahtavia kokemuksia ja paljon uusia ystäviä. Näin kävi minullekin, summaa Huttula. 


Ulkomailla opiskelua Huttula kuvaa mielekkääksi ja antoisaksi kokemukseksi. Ruotsissa suoritettujen henkilökohtaiseen opetussuunnitelmaan sopivien kurssien lisäksi Huttula suoritti esimerkiksi viikon kestäneen finanssialan intensiivikurssin Espanjassa. 
- Mielestäni vaihto-opinnot sekä kansainvälinen ura sopivat kaikille, mutta toki täytyy olla jonkinlainen taito heittäytyä ja poistua omalta mukavuusalueeltaan. Kannattaa miettiä, kumpaa tulee todennäköisemmin vanhana katumaan: sitä, että ei lähtenyt, vai sitä, että oli rohkea ja lähti. Äitiäni lainatakseni: “Ainahan sieltä pääsee takaisinkin!”. 

Huttula muistuttaa, että ulkomaille lähtijän ei tarvitse olla välttämättä mikään erityinen kielinero, kunhan uskaltaa avata suunsa ja käyttää vieraita kieliä rohkeasti. 
- Ketään ei loppujen lopuksi kiinnosta, menivätkö ne prepositiot nyt varmasti oikein, kunhan tulee ymmärretyksi, Huttula toteaa, ja kertoo olevansa hyvä esimerkki siitä, että puhumalla oppii. Hampuriin muuttaessaan hän osasi sanoa saksaksi ainoastaan “hyvää päivää” ja “huomenta”. Nykyään arkipäivän kommunikaatio onnistuu jo varsin sujuvasti. 
- Pitää vain osata nauraa itselle aina tarvittaessa, Huttula kertoo. 

Opintojaan miettivän kannattaa muistaa, että kansainvälinen kokemus on hyvä valttikortti työmarkkinoilla opintojen jälkeen. 
- Elämä ulkomailla ei tietenkään ole aina ruusuilla tanssimista, mutta missäpä se olisikaan. En ole hetkeäkään katunut päätöstäni lähteä! Saatan toki joskus palata vielä Suomeenkin, mutta tulevaisuuden suunnitelmiin ja unelmiin kuuluu myös muutto Australiaan. Mihin elämä vie, sen näkee ainoastaan elämällä sitä!

Katso myös video Centrian koulutustarjonnasta vuonna 2017: