Yleisimmät lainojen vertailua koskevat myytit ja uskomukset

Ylimääräiset ja yllättävät kulut saattavat joskus koputtaa itse kunkin ovelle. Kun postilaatikosta kolahtaa odottamaton lasku tai kellarin vesivahinko tulee korjata, lainalle saattaa tulla tarvetta.

Kurkatessasi varovasti tyhjänä ammottavaa tiliä tai järjestellessäsi laskupinoa uuteen uskoon, kulutusluoton tai joustoluoton ottaminen voi alkaa vaikuttaa hyvältä idealta.

Nykyään lainan hakeminen netistä onkin helppoa, sillä monet lainoja vertailevat palvelut ja sivustot tarjoavat mahdollisuuden saada useita tarjouksia yhdellä nopealla (ja vielä kaiken lisäksi ilmaisella) hakemuksella.

Jos et kuitenkaan ole koskaan aikaisemmin vertaillut lainoja, saatat olla varuillasi. Uskaltaako lainoja vertailevalle sivustolle edes antaa omia tietoja?

Lainojen vertailemiseen liittyy monia uskomuksia ja myyttejä, joita murramme tässä artikkelissa.

Lainoja vertailevat sivustot eivät ole turvallisia

Netissä surffaillessa on hyvä olla aina tarkkana omia henkilö- ja taloustietoja käyttäessä. Ei siis ole ihme, että monet suomalaiset saattavat myös kohottaa epäileväisenä kulmakarvojaan lainanvertailusivustoja tutkiessaan.

Suomalaisia palvelevat lainoja vertailevat sivustot ovat kuitenkin turvallisia eikä lainanhakijoiden tarvitse olla huolissaan. Kun täytät lainahakemuksen lainoja vertailevalla sivustolla, sinulta kysytään muutamia perustietojasi, kuten nimeä, osoitetta, ikää ja tulotietoja sekä edellisiä velkoja.

Lainavertailusivusto lähettää sitten hakemuksesi lainoja tarjoaville pankeille käsittelyyn, jonka jälkeen pankki ottaa tietosi käsittelyyn lakien ja säädösten mukaan ja antaa sinulle lainatarjouksen.

Yleensä hakija viimeistelee hakemuksensa tekemällä verkkopankkitunnistautumisen vasta sitten, kun alustava myönteinen lainapäätös on annettu.

Lainat kannattaa yhdistää vain omassa pankissa

Jos hakijalle on kerääntynyt useampia lainoja, lainojen yhdistäminen voi olla hyvä idea. Lainat on mahdollista yhdistää omassa pankissa, mutta niin ei kuitenkaan aina tarvitse tehdä. Voit nimittäin löytää yhdistelylainat myös netissä ja tarjolla on paljon vakuudettomia lainoja eri pankeilta.

Ennen kuin valitset sopivan yhdistelylainan, kannattaa käydä kysymässä lainatarjousta omasta pankista. Vertaile lainoja netissä vielä pankista saamasi tarjouksen jälkeen selvittääksesi, onko yhdistelylaina halvempi oman pankin kautta vai netistä.

Lainojen yhdistäminen säästää aina rahaa

On yleinen uskomus, että lainojen yhdistäminen säästää aina rahaa. Totuus on kuitenkin se, että lainoja yhdistellessäkin laina-aika ja lainasumma korreloivat ja ne määrittelevät, tuleeko yhdistelylaina edullisemmaksi pitkällä aikavälillä sekä kuukausitasolla.

Kun yhdistät monet pienet lainat yhdeksi suuremmaksi lainaksi, pystyt tyypillisesti säästämään rahaa kuukausittaisessa lyhennyksessä, mikä helpottaa oman talouden hallintaa.

Toisaalta korkeampi lainasumma tarkoittaa tyypillisesti pidempää laina-aikaa ja lainasta juoksee korkoa aina, kun se on avoinna. Mitä pidempään laina on auki, sen enemmän lainasta maksetaan myös korkoa.

On siis hakijan vastuulla selvittää, säästääkö lainojen yhdistämisellä rahaa ja onko niiden yhdistäminen oman talouden kannalta kannattavaa.

Kaikkia lainoja ei voi yhdistää - vai voiko?

Yleisesti uskotaan, että ainoastaan kulutusluotot ja pikavipit on mahdollista yhdistää yhdeksi suuremmaksi lainaksi. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että hakijat voivat yleensä yhdistää kaikki muut lainansa paitsi vakuudellisen asuntolainan.

Luottokorttivelat, kulutusluotot, pikavipit, joustoluotot ja reissuluotot on mahdollista yhdistää yhdeksi isommaksi lainaksi, jolloin lainojen lyhentäminen helpottuu ja maksat kuukausittain vain yhtä lyhennystä ja yksiä korkoja monien sijaan.

Netissä tarjottavat lainat ovat aina kalliimpia

Jos olet joskus vilkaissut netissä tarjottavien vakuudettomien lainojen korkoja, olet saattanut kavahtaa kauhusta huomatessasi niihin liitetyt nimelliskorot ja todelliset vuosikorot. Monesti ajatellaankin, että netissä tarjottavat lainat ovat aina kalliimpia kuin pankkien tarjoamat lainat.

Tämä voi olla totta, mutta myös kivijalkapankkien lainoissa korot saattavt hypätä kattoon, joten paras ratkaisu on aina vertailla lainat huolellisesti. Loppujen lopuksi saamasi tarjous on aina henkilökohtainen ja riippuu pankin tekemästä riskiarviosta.

Naapurillasi voi siis olla samansuuruiseen lainaan erilainen korko kuin sinulla riippuen siitä, millaiset tulot, menot ja edelliset lainat hakijalla on.

Lainojen vertaileminen maksaa

Lainoja vertailevat sivustot eivät ota lainanhakijoilta maksua, vaan lainojen vertaileminen netissä on täysin ilmaista. Lainoja vertailevat palvelut saavat rahansa yhteistyökumppaneiltaan, eli pankeilta, silloin kun ne tuovat pankille uuden asiakkaan.

Tällaiset yhteistyötilanteet ovat niin sanottu win-win-win tilanne kaikille, sillä pankki saa uuden asiakkaan, lainasivusto saa palkkion ja lainanhakija saa mahdollisimman edullisen lainan.