Paikallisuutiset

Yhteenliittymä rakentaa Reisjärvelle hienon ja kestävän sote-keskuksen

Reisjärvi

Reisjärven sairaalanmäellä käy kova tohina. Pääosin reisjärviset yritykset rakentavat yhteistyössä kunnan tilauksesta uutta sote-keskusta, josta aiemmin käytettiin termiä terveyskeskus.

Valmistuttuaan heinäkuussa sote-keskukseen muuttavat nykyisestä samalla alueella toimivasta terveyskeskuksesta lähes kaikki muut toiminnot paitsi arviointiyksikkö, joka jää vanhoihin tiloihin. Uusien tilojen valmistuttua arviointiyksikkö, vanhusten palvelukeskus ja sote-keskus ovat samassa pihapiirissä. Alueelle on vähän aikaan sitten tullut uudisrakennus hammaslääkärin ja neuvolan palveluja varten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uuteen noin 650 neliötä käsittävään sote-keskukseen valmistuvat muun muassa tilat lääkärin- ja sairaanhoidon vastaanotolle, kotihoidolle, fysioterapialle, laboratorionäytteiden otolle ja kuulonhuollon tutkimuksille. Lisäksi henkilökunta saa työhuoneita.

Rakentaminen alkoi elokuussa ja valmista pitäisi olla juhannuksen jälkeen, viimeistään heinäkuussa.

– Kaikki on sujunut hyvin. Olemme aikataulussa ja jopa sitä edellä, toimitusjohtaja Ari Niemi Kangaskylän Rakennuspalvelu Oy:stä kertoo.

Kirvesmies Jukka Hietala on tyytyväinen siitä, että oman pitäjän töitä pääsevät tekemään oman pitäjän urakoitsijat ja työntekijät.
Kirvesmies Jukka Hietala on tyytyväinen siitä, että oman pitäjän töitä pääsevät tekemään oman pitäjän urakoitsijat ja työntekijät. Kuva: Antti Savela

Reisjärven uusi sote-keskus toteutetaan harvinaisella yhteenliittymämallilla. Tässä tapauksessa kolme yritystä, Kangaskylän Rakennuspalvelu Oy ja Rakentajat Niskakoski Oy Reisjärveltä sekä Brandt Koneyhtymä Oy Lestijärveltä perustivat yhteenliittymän, joka toteuttaa kohteen maansiirtotyöt, rakennusurakan ja toimivat samalla pääurakoitsijana. Muut urakat kunta kilpailutti erikseen ja kaikki yritykset toimivat kohteessa omia töitään tehden.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Miksi sitten yhteenliittymä?

– Sillä tavalla saimme urakan jäämään kotipitäjään kilpailutuksen jälkeen. Olemme kaikki varsin pieniä toimijoita ja resurssimme ovat näin isolle kohteelle vajavaiset. Jos joku meistä olisi toiminut yksinään pääurakoitsijana, hän olisi joutunut keskeyttämään tai lykkäämään muita töitä. Nyt meneillään olevat urakat sujuvat ja silti voimme tehdä tätä isoa kohdetta. Lisäksi eurot jäävät tällä tavoin omaan kuntaan. Kaikki voittavat, Ari Niemi kertoo.

Yhteenliittymät eivät ole uusi keksintö. Esimerkiksi Haapajärven Monitoimitalon rakennusurakointi toteutettiin aikoinaan samalla tavalla kahden yrityksen yhteenliittymänä.

– Tämä on hyvä tapa tehdä yhteistyötä ja pärjätä isojenkin kohteiden kilpailutuksissa, Ari Niemi jatkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Reisjärven sote-keskuksen rakennuttaja on Reisjärven kunta ja arkkitehdiksi valittiin Arkkitehtisuunnittelu Niskanen Oy. Suunnittelu Laukka Oy on toiminut rakennesuunnittelijana. Ilmastointiurakoitsijana toimi Reinikaisen Maatalouskauppa Oy K-Rauta Haapajärvi ja Reinikaisen Maatalouskauppa Oy K-Rauta Haapajärvi valittiin LV-urakoitsijaksi. Sähköasennukset tekee E. Kotilainen Oy.

Sote-keskus tehdään kestämään vuosikymmenien sateet, tuulet ja tuiskut.

– Ensinnäkin pohjatöissä on tehty nykytekniikalla kaikki, jotta kosteusvaurioita ei tule ja että rakennus pysyy terveenä. Pohjatyöt ja salaojitus on tehty huolella ja kapillaarikatkot on toteutettu riittävän paksulla sepelikerroksella. Sadevedet ohjataan pois rakennuksesta, ja katto on tiivis konesaumatusta pellistä. Katto on myös suorina lappeina, joten lumi ja jää pääsevät katolta hyvin pois, Ari Niemi kertoo.

Huoneiden korkeus on 320 senttimetriä ja väliseinät nousevat katon läpi muodostaen tälläkin tavoin tiiviin äänieristyksen. Kipsilevyjä väliseinissä on neljä ja pintalevyt ovat erityisen kovat, koska niissä on käytetty paljon kuitua.

– Eli äänieristys on todella hyvä. Lisäksi materiaalit ovat valittu niin, että ne eivät kerää likaa ja pölyä ja ne ovat helppo puhdistaa. Näin palvellaan sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjiä, Niemi kertoo.

Uutta hienoutta rakennustekniikassa edustaa jäähdytys. Ari Niemi arvelee, että rakennus on Reisjärven ensimmäinen, johon tulee paitsi tasainen ja hyvä lämmitys myös ilmanvaihto ja jopa huoneilman jäähdytysjärjestelmä.

– Jokaisen huoneen lämpötila voidaan säätää erikseen, helteelläkin on mukavan viileää, Ari Niemi kertoo.

Rakennus on myös arkkitehtoorisesti näyttävä. Hyvinvointialue Pohde on luvannut vuokrata sen kunnalta vähintään kolmeksi vuodeksi. Reisjärvellä lähdetään siitä, että rakennuksen käyttötarkoitus pystyy samana vuosikaudet.