Paikallisuutiset

Vuonna 1936 rakennettu talo sai ahkerat asukkaat – Haapajärviset Niina ja Matias Piippo kunnostivat vanhan talon sitä kunnioittaen

Okran värinen talo kylpee syysauringon säteissä. Ovella odottaa hyväntuulinen pariskunta,Niina ja Matias Piippo toivottavat vieraat tervetulleeksi.

Syytä hymyyn on: monen vuoden remonttiurakka on talon osalta melkein ohi ja viehättävää kotia kelpaa näyttää vilaus muillekin. Tässä olkaa hyvä.

Olemme Pikku-Mullikko nimisellä tilalla Tiitonrannalla. Se oli ennen osa Mullikko-nimistä isoa tilaa. Talon on rakentanut vuonna 1936 ilmeisesti Taneli Vilppola. Sittemmin talossa asuivat pitkään Lyyli ja Arvo Vilppola. Viimeksi talo on ollut vuokrakäytössä, kunnes Piipot ostivat sen itselleen alkuvuonna 2018 ja aloittivat perusteellisen korjauksen kuitenkin vanhaa kunnioittaen. He muuttivat taloon juhannuksena 2020.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Talon uumenista on löytynyt ikivanha hirsi vuodelta 1857. Talo on vanhoilta osiltaan hirsirakenteinen. Sitä laajennettiin vuonna 1957 ja 1980. Purimme 80-luvun laajennuksen kokonaan ja rakensimme tilalle uudet eteis- ja pesutilat, kertoo pariskunta.

Tällainen talo oli silloin ennen...
Tällainen talo oli silloin ennen... Kuva: Tanja Kopsa

Palataanpa siihen, miten Piipot päättivät ostaa talon. Pariskunta etsi taloa. Niinalla oli aina ollut haave vanhasta talosta. Molempien mummulat ovat olleet vanhoissa taloissa. Sekä Matiaksesta että Niinasta niissä on sitä jotakin.

Kun Niina näki Pikku-Mullikon myynnissä, hän oitis soitti myyjälle. Talo viehätti häntä ensi silmäyksellä ja hän kiirehti poikiensa kanssa katsomaan taloa.

– Kun tulimme poikien kanssa pihaan sanoin heille: "Nyt pojat ollaan kotona", muistelee Niina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Matias oli aiemmin sanonut, että ei mitään rakentamista ja remppaa kiitos, mutta toisin kävi. Pikkuhiljaa mieskin lämpeni talolle.

Piipot ikään kuin näkivät talon sellaisena kuin se olisi remontin jälkeen.

Talo riisuttiin niin, että vain runko jäi pystyyn. Ja sitten alkoi tapahtua.

– Purkaessamme yllätyimme iloisesti, ei tullut ikäviä yllätyksiä ja löysimme hyvää tervettä puuta, vain alinta hirsikertaa piti uusia osittain.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aluksi isäntä kutsui ruokailutilan hemaisevaa tapettia joulupaperiksi, mutta on jo sopeutunut siihen. Tässä pöydän päässä Niina tekee etätöitä ja näkee talon läpi.
Aluksi isäntä kutsui ruokailutilan hemaisevaa tapettia joulupaperiksi, mutta on jo sopeutunut siihen. Tässä pöydän päässä Niina tekee etätöitä ja näkee talon läpi. Kuva: Tanja Kopsa

Pariskunta sai remontissa apua Niinan pojilta ja vanhemmilta sekä Matiaksen isältä. Lisäksi he – ilman muuta ostivat haapajärvisiltä yrittäjiltä palveluksia LVI-töissä, sähkötöissä, laatoituksessa, katon ja leivinuunin arinan uusimisessa ja rakennustyön suunnittelussa ja valvonnassa.

Kaiken muun he tekivät itse, tunteja ei laskettu, mutta tuhansia niitä kertyi, kun 240 neliötä huushollia laitettiin uuteen uskoon ja saatiin toimiva koti.

Rakentamaton vintti otettiin asuinkäyttöön, sinne saatiin makuukamarit, kirjasto ja vaatehuoneet. Alakerrasta löytyy keittiö, ruokailuhuone, olohuone, kodinhoitohuone, työhuone, pesutilat ja sauna, joka tosin on jäänyt käyttämättä, kun pihasauna on vienyt voiton lempeillä löylyillään.

– Viisi vanhaa uunia on käytössä ja talvella ne kaikki lämpiävät päivittäin. Sähköpatterit ovat varalla. Ilmalämpöpumppu odottaa asennusta ja ensi kesänä tulee aurinkopaneelit tallin katolle, kertovat Piipot.

Talon pohjaratkaisu on toimiva ja sisustus on kerrassaan viehättävä ja tunnelma harmoninen, vanhaan taloon sopiva ja viihtyisä.

Uusitut harmaat lankkulattiat tuntuvat mukavalta jalan alla. Värikkäät kuviolliset tapetit pääsevät oikeuksiinsa tehosteseininä.

– Tapettien värit löytyvät muusta sisustuksesta. Esimerkiksi tässä olohuoneessa seinistä, ovista, tekstiileistä ja leivinuunista, esittelee talon emäntä.

Kissat viihtyvät uunin pankolla, mutta myös hiirimetsällä.
Kissat viihtyvät uunin pankolla, mutta myös hiirimetsällä. Kuva: Tanja Kopsa

Huonekaluja, ovia ja esineitä on peritty ja hankittu huutokaupoista, rompepäiviltä, Torista ja Facebook-kirppareilta ympäri Suomen. Vanhojen huonekalujen ja tavaroiden sielukkuus selvästi viehättää pariskuntaa.

– Olemme ostaneet huutokaupassa yllätyslaatikoita täynnä tavaraa, ja seasta on löytynyt aarteita.

Niina on erityisesti ihastunut astioihin, vanhoihin lamppuihin ja maljakoihin, joita talosta löytyy noin sata.

– Työtä tilan kunnostamisessa riittää. Tänä syksynä tehdään pihakaivo ulkosaunan ja tulevan puutarhan tarpeisiin. Lisäksi piha uudistetaan ja talon eteen rakennetaan terassit molemmin puolin eteistiloja. Terassin puutavara saadaan omasta pihasta kaadetusta lehtikuusesta.

Pikku-Mullikko tänään.
Pikku-Mullikko tänään. Kuva: Tanja Kopsa

Ulkorakennukset aiotaan valjastaa hyötykäyttöön. Niissä puuhataan autojen ja puutöiden parissa. Vanhaan viljavarastoon tulee "mancave" ja talon vanhoista akkunoista rakennetaan kesäkeittiö ja kasvihuone.

– Nyt ollaan kotona. Yhdessä ollaan suunniteltu ja rempattu tämä koti. Täällä on hyvä olla. Täältä ei lähetä kuin jalat eellä, tuumaa pariskunta.