Paikallisuutiset
Viidesosa 25-54 -vuotiaista miehistä ei usko jaksavansa vanhuuseläkkeeseen saakka – Arjen Sankarit -hanke nostaa miesten työkuntoa
Lähes kolmasosa pohjoispohjalaisista miehistä arvioi työkykynsä heikentyneen. Viidesosa 25-54 -vuotiaista miehistä ei usko jaksavansa vanhuuseläkkeeseen saakka. Neljäsosa työikäisistä miehistä on ylipainoisia. Tunnistatko itsesi?
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP) ja Oulun Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria Oulu aloittivat Arjen Sankarit - miehet kuntoon ja työllistymisen polulle - hankkeen. Se perustuu vuosina 2017-2018 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) FinSote-tutkimuksen tuloksiin, joiden mukaan työikäiset miehet syrjäytyvät helpommin kuin naiset. ProjektikoordinaattoriSirpa Hyyrönmäen mukaan hankkeessa pääasia ovat toiminnallisuus ja käytännön tekeminen miesporukassa.
– Teemme yhdessä ruokaa, monipuolisesti ja yksinkertaisin ohjein ja ruokailemme yhdessä. Mietimme yhdessä arjen sujumista, terveystottumuksia kuten liikkumista ja miehet saavat arvion omasta työ- ja toimintakyvystään. Ryhmässä voi suorittaa hygieniapassin, joka mahdollistaa työskentelyn työtehtävissä, joissa käsitellään elintarvikkeita. Suunnittelemme yhteistä vertaisryhmätoimintaa. Vertaisryhmän vetäjäksikin on mahdollisuus kouluttautua, lupaa Hyyrönmäki.
Toimintaa käynnistetään nyt Kärsämäellä ja Oulaisissa, myöhemmin syksyllä myös Oulussa ja Kestilässä. Kokkailuryhmille ja kokoontumisiin sopivat tilat ovat Työpajalla, jossa kokoontumiset alkavat elokuun puolivälissä.Jenni Pyhtilä Terveystalolta tekee terveystarkastukset ryhmän alussa.
– Kokoontumisen aloitamme välipalalla. Käymme hiukan läpi hyvän ravitsemuksen periaatteita. Keskustelemme siitä, miten on mennyt. Teemme yhdessä ruokia eri teemoilla ja sesongin edullisista, paikallisista raaka-aineista. Katamme pöydän, syömme yhdessä ja siivoamme jäljet. Mukaan saa vielä hyviä reseptejä kotiin vietäväksi, valottaa ruoka-asiantuntijaKaisa Myllykangas.
Myllykankaalla on kokemusta tällaisten ryhmien kokoontumisista. “Olisipa jatkunut pitempään” ja “Syön säännöllisemmin, monipuolisemmin ja pienempiä annoksia”, on kokoontumisia kiitelty.
– Kun syö 80 prosenttisesti oikein, voi 20 prosenttia syödä vapaammin, sanoo Myllykangas.
Arjen sankarit tekee yhteistyötä Ankkuri-hankkeen kanssa, joka on tarkoitettu alle 29- ja yli 50-vuotiaille henkilöille.
– Tiedämme, että potentiaalisia asiakkaita on. He eivät kuitenkaan ole kirjoissa eikä kansissa. Siksi toivomme, että ihmiset itse ilmoittautuisivat ja tulisivat mukaan molempiin hankkeisiin, osallistuisivat ja sitoutuisivat niihin, toivoo Ankkuri-hankkeen projektipäällikkö Laura Tikka.
Vertaisryhmän vetäjäkoulutusta järjestetään yhteistyössä Psoriasisliiton Vertaistervarit -hankkeen kanssa. Hankkeen tavoite on mahdollistaa vertaistuki henkilöille, joilla on tuen tarve elintapamuutoksen tekemiseen tai ylläpitämiseen.
Toimintaa on siis työikäisille työelämän ulkopuolella oleville, työttömille miehille. Sitoutumista on suotta säikähtää. Arjen Sankarit kokkailevat viisi kuusi kertaa ja kokoontumisia on parin kolmen viikon välein. Kokkausryhmän jälkeen mm. ohjattua liikuntaa, vertaisryhmätapaamisia, hygieniapassikoulutus ja työpajoja, joissa pureudutaan työllistymisen edistämiseen. Mukana hankkeessa voi olla kolmesta kuukaudesta vuoteen. Mitä osallistuja siis saa? Hyvinvointia, hyvää ruokaa ja ohjattua liikuntaa sekä mielekästä tekemistä arkeen. Uusia tietoja, taitoja ja osaamista työllistymisen edistämiseksi. Ohjausta yksilöllisten tarpeiden mukaan. Kaikki on maksutonta. Kannattaa mennä mukaan!
Arjen sankarit -hankkeessa tavoitteena on kehittää hyvinvointia ja toimintakykyä parantava ja terveisiin elintapoihin ohjaava maakunnallinen toimintamalli työelämän ulkopuolella oleville, työikäisille miehille, joilla syrjäytymisen uhka on tunnistettu. Hanke alkoi tänä vuonna ja jatkuu vuoden 2022 loppuun. Hanketta koordinoi ja hallinnoi PPSHP ja kumppanina on ProAgria Oulu / Oulun Maa- ja kotitalousnaiset. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ja rahoittavana viranomaisena toimii Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.