Paikallisuutiset

Vauhti kiihtyy — Jenniina Kiljalan ennätysnopeus tällä kaudella 400 metrin matkalla on ollut 247 km/h

Jenniina Kiljala ja kilpapyörä Suzuki GSXR 1000 cc Kuva: Teemu Multisilta

Reisjärveltä Haapajärvelle muuttanut 20-vuotias Jenniina Kiljala harrastaa viidettä kauttaan drag racingia, jossa kilpaillaan suoralla radalla mahdollisimman nopeasti.

Kiljalan ennätysnopeus tällä kaudella 400 metrin matkalla on ollut 247 km/h. Kilpapyöränään Kiljalalla on Suzuki GSXR 1000 cc.

– Tutustuin isäni kautta drag racingiin ja kävin lapsena katsomassa paljon kisoja. Aloin muutamia vuosia sitten itsekin ajamaan ja nyt tuli viides kausi täyteen. Isäni Tommi ja veljeni Jone kuuluvat tähän meidän tiimiimme, jonka nimi on Racelake Racing Team, kertoo Jenniina.

Streetbikessa jokainen asettaa oman pyörän suorituskyvyn mukaan indeksin, jonka perusteella hitaampi saa tasoitusta niin, että lähtövalot syttyvät eri aikaan ja ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt voittaa lähdön.Omaa indeksiä ei saa alittaa. Lajittelusijoitukset määritetään reaktioajan mukaan, lähimmäs 0.000s reaktiota ajanut on lajittelun 1. jne. Kilpailuryhmiä Drag Race -lajissa on useita, sillä erityyppiset ja -tehoiset ajoneuvot jaetaan eri ryhmiin tasapuolisen kilpailuttamisen aikaansaamiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tässä minun luokassani on se hyvä puoli, että voi ajaa eri tehoisilla pyörillä, ei tarvitse olla ahdettu pyörä, vaan voi ajaa vaikka pienikuutioisella moottoripyörällä. Itselläni on suht uusi ja tehokas pyörä ja tämä on eka kausi tällä pyörällä, sanoo Kiljala.

Tukka Hulmuten radalla. Kuva: Teemu Multisilta

Jotta voi kisailla, täytyy kuskin kuulua johonkin Suomen Moottoriliiton alaiseen jäsenkerhoon sekä maksaa vuosittainen kilpailijalisenssi. Kiljala kuuluu Vaasalaiseen Sunrise Cruisersiin, jonka toiminta painottuu perinteisiksi muodostuneisiin katuautoille ja moottoripyörille järjestettäviin kiihdytyskilpailuihin. Kesällä 2023 ajettiin yhteensä viisi SM-osakilpailua.

Kiljala sijoittui tällä kaudella kokonaiskilpailuissa hienosti neljänneksi. Kolmas sija jäi 12 pisteen päähän ja se olisi ollut mahdollinen, mutta viimeinen kisa peruttiin sateen takia. Kilpailukausi alkaa yleensä toukokuun puolessa välissä ja päättyy syyskuun alussa.

– Kilpailijoiden kokonaismäärä hieman seilaa vuosittain ja viime vuosina on ollut hieman vähemmän kilpailijoita. Suomessa on kuitenkin vahva perinne ja tänäkin vuonna suomalaiset ovat pärjänneet myös maailmalla, lähinnä EM-sarjassa. Erityisesti Super Twin Bike, Nitro-luokassa on ollut ilahduttavan paljon suomalaisia, kertoo Suomen Moottoriliiton pääsihteeri Ville Salonen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jenniina Kiljala nauttii suuresti harrastuksestaan ja aikoo tukka hulmuten jatkaa kisailua vielä pitkään.

– Mukavinta on tutustua kisoissa muihin kilpailijoihin, ajaminen ja oppia laittamaan omaa pyörää. Myös vauhti kiehtoo. Ärsyttävintä kisapaikalla on jos alkaa satamaan vettä tai otan kisassa varaslähdön, kertoo Kiljala haastattelun lopuksi.

Drag Racing

– Ensimmäiset kiihdytyskisat Suomessa ajettiin kesällä 1975 Keimolan moottoriradalla

– Drag Racing (kiihdytysajo) on moottoripyöräilylaji, jota ajetaan 402,33 m tai 201 m pitkällä, asvalttipäällysteisellä suoralla

– Pakolliset varusteet drag racingin moottoripyöräluokissa ovat nahkainen ajoasu, ajohanskat, ajokengät, kypärä ja selkäpanssari. Niskasuoja on suositeltavaa mutta ei pakollinen.