Paikallisuutiset

Välikankaan tuulivoimapuiston avajaisia vietettiin lauantaina Haapajärvellä

Haapajärven ihmiset kokoontuivat lauantaina isolla joukolla Välikankaan tuulivoimapuiston avajaisiin. Kuusaa-Jokelankylät -kylätoimikunta oli kattanut vieraille monipuoliset tarjoilut telttakatoksiinsa.

KaupunginjohtajaJuha Uusivirta totesi avajaispuheenvuorossaan, että Haapajärven kaupunki ja tuulivoimayhtiöt ovat toimineet hyvässä yhteistyössä koko projektin ajan.

– Kaupungin ja alueen talouteen tuulivoiman hyödyt ovat merkittäviä. Kiinteistövero, rakennuspaikkojen vuokrat ja tieverkoston parantamiset ovat tärkeitä, totesi Uusivirta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Haapajärven valtuuston varapuheenjohtajaEsko Peltoniemi vahvisti, että kaupunki saa tuulimyllyistä 720 000 euroa kiinteistöveroa vuodessa. Tuo summa pienenee 2,5 prosenttia vuodessa. Pajuperälle tulee seuraavana 12 uutta myllyä ja niistä saadaan 450 000 euroa vuosittain. Valtuuston periaatepäätös on 40 myllylle ja uusi Pajuperän alue merkitsee yhteensä 45 myllyä.

– Mielestäni puhtaan tuulienergian hyödyntäminen on meille hyvin tärkeää. Todellisia haittoja ei ole tullut tietooni, sanoi Esko Peltoniemi.

Juhlassa oli Kauko Nybacka, joka kertoi asuneensa nuoruudessa samalla alueella.

– Ei olisi uskonut 50 vuotta sitten, että kotikankaille nousee joskus tällainen määrä tuulimyllyjä sähköntuotantoon. En ole itse havainnut mitään haittoja niistä. Etuna on parempi kuntoiset alueen tiet ja nämä ovat hyviä maamerkkejä pimeässä kulkiessa, nauraa Nybacka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

ABO Wind Oy:n rakennuspäällikköArto Pyhtinen kertoi Välikankaan tuulivoimapuiston rakentamisen alkaneen vuonna 2020. Välikankaan puistossa voimalan paino on 660 000 kg, Myllyn runko on 140 metrin korkuinen. Roottorin halkaisija on 150 metriä, eli siiven pyyhkäisykorkeys 220 metriä maasta. Myllyjen käyttöiäksi lasketaan 25 vuotta Välikankaalla.

Myllyjä on valmiina 24 ja yhden myllyn teho on 4,3 MW. Tehot nousevat jatkuvasti ja seuraavat Pajuperään tulevat 14 myllyä ovat teholtaan jo 6,2 MW.

– Yhden voimalan paino on 990 000 kg. Myllyn runko on 164 metrin korkuinen ja roottorin halkaisija 162 metriä. Myllyjen käyttöiäksi lasketaan 30 vuotta Pajuperänkankaalla. Rakenne on tehty kestämään 21 m/s tuuli ja käyttöön tarvittava pienin tuuli on 3m/s. Myllyt ovat täysin automatisoituja ja niitä valvotaan Oulussa ja Saksassa olevista keskusvalvomosta, kertoi Pyhtinen.

ProjektijohtajaIiro Lehto kertoo aloittaneensa Haapajärven tuulipuiston rakentamisessa vuodesta 2020 lähtien. Aikaisemmin hän kertoo toimineensa Sievin ja Pihtiputaan vastaavissa hankkeissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Myllyt ovat tanskalaista valmistetta ja niitä käytetään monissa maissa. Myllyn tyyppi on V150. Valmistunut 24 myllyn yhteen laskettu teho on 103,2 MW, kertoo Lehto.

Omistajayhtiö on saksalainen Luxcara, Hampurista. Paikalla oli omistajat Merlin Burmester, Nicolas Bonin ja Lovenz Hahn.

Sirkka Kosamo Infinenergies oy:stä kertoo, että heidän tehtävänään on ollut suunnittelu. Siihen on liittynyt maa-alueiden vuokraaminen ja eri sopimusten valmistelu.

– ABO Wind on vastannut rakentamisesta. Olemme mukana myös seuraavassa kohteessa Paloperällä, totesi Kosamo.

Juhlapaikalla ei kuulunut muuta kuin tunnustusta ja kehuja tuulivoiman hyödyntämisestä. Mutta oli paikalle kuitenkin osunut yksi vieras, joka mittasi mittarillaan erilaisia haitallisia arvoja äänistä ym.

Monet totesivat kuitenkin, että nämä uudet myllyt eivät enää humise eikä vongahtele. Yhtiöiden edustajat kertoivat syyn äänettömyyteen, eli siipien lapojen reunaan oli tehty harkotus, mikä poisti äänet.

Korjattu 10.5.2022 kello 9.30: Täsmennetty Välikankaan ja Pajunperänkankaan tuulivoimaloiden teknisiä eroja, kuten painoa. Aiemmin jutussa kerrottiin tuulivoimalan painavan 990 000 kg, vaikka tarkemmin sanottuna Välikankaalla tuulivoimala painaa 660 000 kg ja Pajuperänkankaalla 990 000 kg.