Paikallisuutiset

Uusi sähkömittari mittaa kulutuksen vartin välein

Niko Inkinen vaihtoi sähkömittareita Kärsämäellä toukokuun lopussa. Kuva: Outi Levä

Elenia vaihtaa parhaillaan sähkömittareita Selänteen alueella. Nettisivuillaan yritys kertoo vaihtavansa yli 400.000 asiakkaalle uudet sähkömittarit. Käytössä vielä olevat sähkömittarit ovat tulleet käyttöikänsä päähän. Nyt tarvitaan Elenian mukaan älykkäät mittarit, jotka mahdollistavat tulevaisuuden älykkään sähkön mittausjärjestelmän käytön.

Mittariasennukset alkoivat Elenian alueella vuonna 2021 ja kestävät vuoteen 2025 saakka. Asennuksista vastaa kotimainen Voimatel Oy alihankkijoineen. Niko Inkisen työnantaja on naantalilainen perheyritys Jaki-Matik Oy.

– Tässä minun porukassani on kymmenkunta asentajaa. Tampereella on toinen asentajaryhmä ja Jyväskylän seudulla paikallisurakoitsija. Alkuun lähdimme Tampereelta, sitten siirryimme Seinäjoen ympäristöön, Kalajoelle, Raaheen ja Oulaisiin. Pohjanmaa on pian taputeltu, sitten menemme Jämsään, sanoo Inkinen.

Mittarien vaihto on reissutyötä, Elenian toiminta-aluetta kun on lähes koko Suomi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Voimme asentaa maanantaista lauantaihin kahdeksasta kahdeksaan eli koko sen ajan, kun sähkökatkoja saa tehdä. Viikossa vaihdan pari-kolmesataa mittaria. Viikko töitä ja viikko vapaata, sunnuntai on matkapäivä.

Kotona Inkilää odottavat vaimo ja lapsi, toinen lapsi on tulossa. Hän sanoo olevansa perheen parissa ja lapsen kanssa oikeastaan enemmän kuin normaali päivätyössä olisi, kun joka toinen viikko on vapaa.

Mittareiden vaihto perustuu Euroopan parlamentin direktiiviin vuodelta 2019 ja on osa ilmastotekoja, jotka vaativat teknologiainnovaatioiden hyödyntämistä. Elenia on kehittänyt mittausjärjestelmän kotimaisen Aidonin kanssa, mukana on myös teleoperaattori Elisa.

– Tuulivoiman mittaamista varten tarvitaan mittarit, jotka mittaavat kulutuksen vartin välein. Kun sähkön määrä ja hinta vaihtelee tuulen mukaan, niin mittauksia tarvitaan tiheämmin kuin mitä vanhat mittarit mittaavat kerran tunnissa. Jos mittaus tapahtuu kovan tuulen aikaan, sähkön hinta on alhainen ja koko tunti laskutettaisiin vanhan mittarin perusteella alhaisella hinnalla, tietää Inkinen.