Ihmiset 

Uusi lajittelupiha avaa ovensa Kärsämäellä tänään – Kärsämäkiset saavat heti käyttöönsä kehittyneemmän, 2.0-version

Kärsämäen lajittelupiha.
Kärsämäen lajittelupiha. Kuva: Vestia Oy

Vestia Oy:n uuden automatisoidun lajittelupihan avajaisia vietetään Kärsämäellä tänään. Lajittelupiha avataan ihan uudessa paikassa, Ahjotie viidessä entisen Kaaritien sijaan.

– Olemme päättäneet lajittelupihan uudesta sijainnista yhdessä Kärsämäen kunnan kanssa, Vestian toimitusjohtajaOlavi Soinio kertoo.

– Ostimme tontin omaksemme, sillä olemme linjanneet, että kaikki uudet lajittelupihat rakennetaan yhtiön omille tonteille, hän jatkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kärsämäen lajittelupiha on kymmenes Vestian uuden mallin mukainen lajittelupiha.

Vestia on aloittanut kaikkien hyötyjäteasemiensa uudistamisen itsepalveluperiaatteella toimiviksi lajittelupihoiksi vuonna 2020. Uudistamisen taustalla ovat olleet asiakkaiden toiveet pidemmistä aukioloajoista.

Kärsämäen lajittelupiha on järjestyksessään kymmenes Vestian uuden mallin mukainen lajittelupiha. Automatisoituja lajittelupihoja löytyy jo Haapavedeltä, Kalajoelta, Nivalasta, Oulaisista, Pulkkilasta, Pyhännältä, Pyhäjoelta, Pyhäjärveltä ja Sievistä. Vestia tulee rakentamaan uudet lajittelupihat vielä Haapajärvelle, Himangalle, Kannukseen, Rantsilaan ja Toholammille vuosien 2022–2023 aikana.

– Haapajärven lajitteluaseman tulevaa sijaintia mietitään parasta aikaa. Sen valmistuminen mennee ensi vuoden puolelle, Soinio kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lajittelupihan rakentamisesta on vastannut LVI Pulkkilan Lämpö ja Vesi.

– Urakoitsijat kilpailutetaan aina paikkakuntakohtaisesti, Soinio sanoo ja jatkaa: – Lajitteluaseman rakentamisessa kiinnitetään erityistä huomiota vesien käsittelyyn ja koko alueelle rakennetaan viemäröinti. Näin jätteiden kanssa tekemisissä ollut sadevesi ei päädy luontoon. Muutoin lajittelupihan rakentaminen on pitkälti perusmaanrakentamista.

Uuden lajittelupihan kustannusarvio on noin 600 000-700 000 euroa riippuen sijainnista.

– Kyseessä on mittava uudistusprojekti, sillä rakennamme kaiken kaikkiaan 15 vastaava pihaa. Lajittelupihat ovat toimineet hyvin, vaikka kukaan ei ole kokeillut vastaavaa konseptia missään aikaisemmin, Soinio kertoo ja viittaa etäyhteyden kautta tapahtuvaan opastukseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Moni asia on myös kehittynyt ja muuttunut siitä, kun Kalajoelle avattiin ensimmäinen uusi lajittelupihamme. Esimerkiksi käyttöliittymä on uudistunut jo moneen kertaan. Kärsämäkiset saavat heti käyttöönsä kehittyneemmän, eräänlaisen 2.0-version. Myös opastetauluja on kehitetty ja muokattu käyttökokemusten perusteella.

Tämän päivän avajaisissa kuntalaiset saavat opastusta palveluautomaatin käyttöön ja kierrätysneuvontaan. Olavi Soinio on tavattavissa lajittelupihalla avajaisten ajan, kello 12-15.