Kulttuuri

Tillarigallerian uusi näyttely on Suomenselän Luontokuvaajien yhteinen projekti

Valokuvaajat ovat jakaneet vastuualueet niin, että jokaisella on oma roolinsa näyttelyn valmistelussa. Kuva: Reetta Ängeslevä

– Mielenmaiseman voi ajatella olevan mielentila, joka voi olla seesteinen ja säyseä, kevyt, mutta joskus myös hyvinkin synkkä ja surullinen, pimeä. Mielenmaisema voi olla voimaannuttava, rauhoittava, ihastuttava ja jopa lumoava. Toisaalta se voi avata mielen portteja kohtaamaan vaikeitakin asioita, näillä sanoin Suomenselän Luontokuvaajat kuvailevat uuden, Mielenmaisema-näyttelynsä aihetta.

Näyttelyn tiimoilta Tillarigalleriaan ripustetaan teoksia yhdeksältätoista eri valokuvaajalta.

– Kaikki saivat ehdottaa näyttelyn aihetta, ja pidimme lopulta äänestyksen. Mielenmaisema voi näyttäytyä joko konkreettisena maisemana tai kertoa syvemmästä sisällöstä. Jokainen kuvaaja on tulkinnut aihetta omista lähtökohdistaan, näyttelyn organisaattori Saara-Maria Tölli kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ajatus yhteisnäyttelystä lähti liikkeelle jo muutama vuosi sitten.

– Kutsuin porukan koolle, ja tiedustelin yhdistyksemme Whatsapp-ryhmässä halukkuutta järjestää yhteinen näyttely Sitten jaoimme roolit ja vastuualueet.

Tekemistä mainosten teosta avajaisjärjestelyihin löytyi jokaiselle.

– Meillä on mahtava porukka ja kukin on tehnyt oman osansa, Tölli kiittelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näyttelyyn lähti lopulta mukaan 19 valokuvaajaa, jolta jokaiselta esille laitetaan 1–3 työtä. Valokuvien lisäksi esillä on videoteos.

– Aihe antaa vapaat kädet kaikenlaisiin kuvaustyyppeihin. Päätimme, että jokainen saa tehdä omanlaisensa ripustuksen, jotta oma tyyli ja persoona pääsevät näkyville.

Näyttelyyn kuvia ovat taltioineet nivalalaisten valokuvaajien lisäksi kuvaajat lähipaikkakunnilta ja kauempaakin.

– Yhdistys ei ole paikkasidonnainen, joten kuka vain voi liittyä jäseneksi, Tölli mainitsee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pohjois-Suomessa luontovalokuvausta harrastava Juhani Syväoja on yksi yhdistyksen jäsenistä.

– Kiersimme vaimoni kanssa pitkään näyttelyitä ympäri Suomen. Nivalassa näyttelyn järjestäminen oli toista kuin mihin olimme tottuneet. Täällä puolestaan puhuivat yhteisöllisyys ja se, että jokainen tekee oman osansa, Syväoja perustelee.

Kuvien katselijan toivotaan rauhoittuvan ja pysähtyvän kuvien äärelle. Kuva: Reetta Ängeslevä

Alun perin Suomenselän Luontokuvaajat -yhdistys perustettiin Haapajärvellä vuonna 2016 juuri luontokuvanäyttelyitä varten.

– Meillä on noin 30 jäsentä, joista suurin osa maakunnan eteläosasta, yhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Raudaskoski kertoo.

Tillarigalleriassa 11.–27. syyskuuta esillä oleva näyttely on yhdistyksen kolmas.

– Yhdistyksen tarkoituksena on edistää luontovalokuvausta järjestämällä kuvausiltoja ja -retkiä keväisin ja syksyisin. Näyttelyiden lisäksi järjestämme koulutusta ja valokuvakilpailuja, Raudaskoski esittelee.

Valokuvaajat toivovat kuvien herättävän omakohtaisia muistoja ja tunteita. Kuvien äärelle voi pysähtyä miettimään omaa mielenmaisemaa.

– Jos sellaisiin kokemuksiin päästään käsiksi, ollaan taiteen perusmerkityksen äärellä, Tölli sanoo.