Paikallisuutiset

Teatru Vesselät esiintyy livvin murteella — Haluamme tuottaa iloa ihmisille ja elvyttää karjalankieltä

Helena Rovio, Eila Markkinen, Jaakko Luhtasela, Tiina Flink, Pirkko Rieppo, Tiina Toivo ja Hannu Hartikainen esiintyvät karjalankielellä, livvin murteella. Kuva: Tanja Kopsa

Lukion käytävään kantautuu vilkas juttelu ja iloinen nauru. Salissa on kokoontuneena joukko hyväntuulisia ihmisiä, joita olen tullut tapaamaan. Paikalla on Teatru Vesselät eli Teatteri Iloiset. Tämä harrastajateatteri esiintyy karjalankielellä, livvin murteella.

Haapajärviset Tiina Flink, Tiina Toivo, Pirkko Rieppo ja Helena Rovio, sekä nivalalaiset Hannu Hartikainen ja Jaakko Luhtasela ovat Jokilatvan opiston karjalankielen ja kulttuurin opiskelijoita. Heitä luotsaa opinnoissa haapajärvinen Eila Markkinen. Kurssilla opiskellaan yhtä karjalankielen päämurteista, livviä.

Kurssilla on puuhattu monenlaista: on esimerkiksi opeteltu leipomaan karjalanpiirakoita, valmistettu ruokaa ja perehdytty rikkaaseen karjalaiseen kulttuuriin, musiikkiin ja kirjallisuuteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämä on todella antoisaa ja iloista opiskelua, sanovat kurssilaiset.

Osallistuakseen kurssille tai liittyäkseen harrastajateatteriryhmään ei tarvitse olla evakkojen jälkeläinen, vaan kiinnostus karjalankieltä ja kulttuuria kohtaan riittää. Näyttämölle joutumista ei tarvitse pelätä, se on täysin vapaaehtoista.

Harrastajateatterissa esiintyvillä on jokaisella jonkinlainen side karjalaisuuteen. Pirkko Rieppo on elänyt karjalaisen kulttuurin imussa miehensä ja tämän karjalaisen suvun parissa. Muut ovat evakkojen jälkeläisiä.

– Kurssi ja teatteri ovat tärkeitä kohtaamispaikkoja. Olemme paluumuuttajia tai muuten tänne rantautuneita. Meitä yhdistää karjalaisuus, sanoo porukka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Haapajärvelle sopeutumista on edesauttanut tämä ryhmä ja opiskelu, toteaa paluumuuttaja Tiina Toivo, ja niin ikään paluumuuttajana tänne asettunut Pirkko Rieppo on samaa mieltä.

Opettaja Eila Markkinen kertoo, että kaikki kurssin opiskelijat eivät kuulu teatteriryhmään. Kurssi ja Teatru Vesselät on kaksi eri asiaa. Teatteriin on tullut mukaan he, jotka haluavat esiintyä näytelmissä.

Teatteri oikeastaan syntyi siinä ohessa, vähän kuin vahingossa, kun opiskelijat ja opettaja suunnittelivat ohjelmaa Kalevalan päiväksi Nivalan Kerttulan tilaisuuteen.

Viime viikolla Teatru Vesselät esiintyi kutsuttuna Itä-Suomen yliopiston karjalankielen elvyttämishankkeen tilaisuudessa ”Paginpertissä”.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eila Markkinen kertoo hankkeen tekevän paljon työtä karjalankielen elvyttämiseksi.

Heinäkuussa teatteri vierailee Pielavedellä ja esiintyy karjalankielen seminaarin jälkeen.

– Meidän esitys liittyy vahvasti karjalankielen elvyttämiseen. Me haluamme omalta osaltamme kantaa kortemme kekoon muun muassa esittämällä tätä pientä lasten näytelmää livvin murteella, kertoo teatterilaiset.

Näytelmä jota he tällä hetkellä esittävät on Zinaida Dubininan Vas'ka kaži tigrannu eli Vas'ka kissa tiikerinä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä