Kolumnit
Tanja Kopsa kolumnissaan: Koulurauhaa!
Valtakunnallinen koulurauha julistetaan tänä syksynä 33. kerran Ylivieskassa keskiviikkona 23.8 klo 12.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Opetushallituksen, Poliisihallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteisen koulurauha-ohjelman tavoitteena on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen.
Sen keskeisiä periaatteita ovat oppilaiden osallisuus, yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen – ilon ja innon tuominen koulutyöhön. Tavoitteena on, että kaikilla kouluyhteisön jäsenillä on koulussa hyvä olla ja, että ketään ei kiusattaisi, kukaan ei jäisi yksin ja jokainen oppilas voisi kokea olevansa oman kouluyhteisönsä tärkeä ja hyväksytty jäsen.
Koulujen lisäksi myös päiväkoteja kannustetaan julistamaan päiväkoti- ja eskarirauha.
Minulle on kerrottu kiusaamistarinoita niin päivähoidosta, koulusta, harrastuspiireistä kuin työpaikoilta, ja pyydetty juttuja aiheesta.
Tapasin taannoin vanhan luokkatoverini, joka yllättäen kertoi, että häntä oli kiusattu koko peruskouluaika. Hämmennyin, en ollut huomannut mitään, vaikka olen herkkä havainnoimaan. Häpeissäni pyysin häneltä anteeksi. Häntä olivat kiusanneet omat kaverit. Ihmettelin miksi hän ei ollut vaihtanut seuraa. Hän sanoi, ettei se ole niin yksinkertaista.
Jos kaverille ei puhuta, ollaan kuin häntä ei olisikaan, se on mitätöimistä. Marleena Ansio on kirjoittanut, että murhata voi niinkin, että henki säilyy, nimittäin mitätöimällä.
Kiusaamisen jäljet ovat karuja. Keski-ikäinen nainen paljasti säikähtävänsä yhä vieläkin teinipoikaporukkaa, koska sellainen kiusasi häntä koulussa. Hän ei kertonut aikuisille, koska pelkäsi kiusaamisen vain yltyvän siitä.
Liki 50-vuotias mies muisteli kiusaamista, johon opettajakin oli mennyt mukaan naureskelemalla hänelle pilkallisesti kiusaajien kanssa.
Digitalisaatio yhdistää hienosti ihmisiä, mutta erilaiset kanavat ovat myös oivia väyliä kiusaamiselle. Arvostellaan rumasti toisen profiilikuvia tai suljetaan kaveri ulkopuolelle sovellutuksissa. Snäpätään miten kivaa on muiden kavereiden kanssa, eikä kutsuta hyljeksittyä mukaan.
”Pään aukominen” ja ”pränkkääminen” voi myös olla kiusaamista, jos se ei ole yhteisesti sovittua ja ymmärrettyä.
Nykyään puhutaan paljon yhdenvertaisuudesta. Kaikki olemme itsenämme arvokkaita ja samanarvoisia ihmisiä, eikä toisia saa sorsia.
Tämän lukuvuoden koulurauhateema on ”erilaisuus on rikkautta.” Tällä halutaan muistuttaa, että kaikilla on oikeus olla omanlainen ja jokainen on arvokas omana itsenään.
Tanja Kopsa
Kirjoittaja on Selänne-lehden haapajärvinen avustaja