Paikallisuutiset

Taide-elämyksiä luonnon helmassa — Teokset muuttuvat ajan, sään ja valon mukaan

Ympäristötaiteilija Isto Rahkila esitteli töitään Kuivajärven maisemissa Suomen luonnon päivänä. Kuva: Satu Kangas-Viljamäki

Katselen närettä, jonka oksassa roikkuu iso kivi. Näre puolestaan kasvaa Kuivajärven rannalla, niin kauniissa maisemassa, että sydäntä särkee.

Jokin teoksessa kiehtoo, mutta en osaa sanoa mikä. Teoksen nimi on Ukkosen johdatin ja sen on luonut turkulainen ympäristötaiteilija Isto Rahkila.

– Vietin näissä maisemissa neljä päivää heinäkuussa ja hain inspiraatiota maisemasta ja materiaaleista. Teoksia tulisi lähestyä kuin luontoa, joka oli isossa osassa mun tekemistä. Teokset muuttuvat ajan, valon ja sään mukaan, Rahkila kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hain näihin myös eräänlaista muinaista jälkeä, luonnon uskoa ja kansanperinnettä, uhripaikkojen tuntua, hän jatkaa ja painottaa, miten tärkeää luonnossa kulkijan olisi pysähtyä ja unohtaa kiire.

– Teoksen äärellä voi miettiä, millaisia ajatuksia ne herättävät katsojassa yhdessä luonnon kanssa. Voi kääntyä sisäänpäin ja tarkastella itseäänkin niiden avulla.

Kuivajärven kierroksen varrella on neljä Rahkilan teosta, jotka tämänhetkisen tiedon mukaan pysyvät paikoillaan syyskuun loppuun.

Ukkosen johdatin puhuttelee katsojaa. Kuva: Satu Kangas-Viljamäki

Seuraavalla pisteellä tapaan jo eläkkeellä olevan eräoppaan, Jussi Purasen, joka kertoi aamupäivällä retkellä olleille koululaisille tarinoita Peuran polun ympäriltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Minulla on pitkä kokemus lapsille ja nuorille puhumisesta. Ennen markkinoin kouluille retkiä tänne ja monta reissua teimmekin, 86-vuotias Puranen muistelee hymyssä suin.

Kun matka taas jatkui, eteeni tupsahti itse ”Ryssä-Matti” (Jukka Puranen), jota paikalliset kyläläiset (Tuomo Kokkoniemi ja Juhani Tilli) epäilevät kalavarkaaksi ja sitovat puuhun.

Milla Puurula-Tillin dramatisoima ja Reisjärven Harrastajateatteri ReTén esittämä tarina Kotajärven maisemissa eläneestä ”Ryssä-Matista”, jota epäiltiin tsaarin armeijan karkuriksi on veijarimaisen viihdyttävä.

– Voi auttakaa hyvä rouva minut pois tästä, ”Ryssä-Matti” (Jukka Puranen) anelee ohikulkijalta (Liisa Tilli). Kuva: Satu Kangas-Viljamäki

Kun Matti pääsee puusta irti ohikulkijan (Liisa Tilli) avustamana, siirryn seuraamaan Kirves-Heikin (Mikko Huuskonen) edesottamuksia. Kirves-Heikki, Reisjärven Mäntyperällä asunut tilallinen ryhtyi 1800-luvun loppuvuosina yrittämään mahdotonta urakkaa. Heikki kaivoi vuosikausia kanavaa laskeakseen Iso-Kotajärven vedet ja tehdäkseen peltoa järvenpohjasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myöhemmin päivällä luontopolulla esiintyi myös viulisti Jessica Koskela.

Kaikki tämä liittyi viime lauantaina vietettyyn Suomen luonnon päivää, joka on luonnon oma juhlapäivä. Päivä syntyi kymmenen vuotta sitten ja se lisättiin kalenteriin vuonna 2020. Tänä vuonna Suomen luonnon päivä vakiintui viralliseksi liputuspäiväksi.

Reisjärvellä, Kuivajärven, Kotajärven ja Peuran polun maisemissa päivää on juhlittu aikaisemmin muun muassa Maaselän ladun Nuku yö ulkona -tapahtuman kautta. Tänä vuonna tapahtumaa juhlittiin sitäkin näyttävämmin Peuran polun aarteet -tapahtumalla.

– Osuuskunta Polku ja Pitkos perutettiin alkujaan ylläpitämään Koirasalmen luontotupaa, joka sijaitsee Salamajärven kansallispuistossa. Kun paikka sai omat yrittäjät, osuuskunta ryhtyi tekemään pitkosten kunnostustöitä sekä luontoa palauttavia toimenpiteitä, Heikki Susiluoma Osuuskunnasta kertoo.

– Sitten eräillä nuotiotulilla saimme ajatuksen lähteä edistämään Peuran polun käyttöä, Susiluoma jatkaa.

Videon ensimmäisessä osassa ”Ryssä-Matti” (Jukka Puranen)otetaan kiinni ja sidotaan puuhun kyläläisten (Tuomo Kokkoniemi ja Juhani Tilli) toimesta ja toisessa osassa kuullaan Kirves-Heikin (Mikko Huuskonen) ajatuksia Iso-Kotajärven kuivaamisesta.

Video: Satu Kangas-Viljamäki

Osuuskunta Polku ja Pitkos sai HAMA-rahoitusta (Harvaan asuttujen alueiden matkailuhankehaku) Taiteen edistämiskeskuksesta selvittääkseen miten Peuran polkua voidaan kehittää alustana, jolla ympäristötaiteilijat, retkeilijät, luonnonsuojelijat, koululaiset, paikalliset asukkaat ja viranhaltijat tekevät yhdessä työtä lähiluonnon ja sen moninaisuuden puolesta.

Miten Peuran polkua voidaan kehittää työnä, joka auttaa ymmärtämään luonnon monimuotoisuuden merkitystä olemassaolollemme. Lisäksi selvitetään miten Peuran polua voidaan kehittää yhteistoimintaverkostona, joka tulee jatkokehittämään, toteuttamaan ja ylläpitämään Peuran polun toiminnallista ja ympäristötaiteellista luonnetta.

Osuuskunta sai rahoitustäydennystä Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahastosta ensimmäisen intervention toteuttamiseen Suomen luonnon päivänä.

Lopullisena tavoitteena on tehdä Peuran polusta elävä ja ajassa kiinni oleva vaellusreitti, jolla muun muassa tutkitaan omaa luontosuhdetta, toteutetaan ympäristötaidetta sen eri muodoissa, toteutetaan säännöllisesti tapahtumia ja tehdään tutkimusta.

Osuuskunnan, ReTén ja Rahkilan lisäksi tapahtuman rakentamisessa olivat mukana Maaselän Latu, Reisjärven kotiseutuyhdistys, Metsähallitus, Reisjärven Kunta, Jessica Koskela, Reisjärven Reserviupseerit ja monet muut kumppanit.

Korjattu 29.8.2023 kello 19.55: Mikko Huuskosen nimi oli vaihtunut alkuperäisessä jutussa virheellisesti Suontakaseksi.