Mielipiteet

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto ry. vaatii: Paloasemien lakkauttamista tulee käsitellä uudestaan; aineelliset ja inhimilliset tappiot ovat suurempia kuin säästöt

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen hallitus palautti tällä viikolla käsittelyyn kolmen paloaseman ja viiden ympärivuorokautisen pelastajan valmiuden lopettamisen.

Jos pelastustoimi ei löydä 435.000 euron säästöjä pelastustoimen omasta budjetista, niin paloasemien ja pelastajien virkojen lopettamiset joudutaan ottamaan takaisin leikkauspöydälle.

Hyvinvointialueen valtuusto käsittelee ehdotusta ensi maanantaina 20.11.2023.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valtuuston tulee palauttaa uuteen valmisteluun myös hallituksen nyt suoraan lakkautettavaksi esittämien Syötteen ja Oijärven paloasemien kohtalot.

Oijärven vuokrasäästöt ovat 208 euroa kuukaudessa. Henkilöstökulut siirtyvät vain asemalta toiselle, sillä keikat hädässä olevien luo pitää ajaa sitten kauempaa. Todellisia säästöjä ei siis ole luvassa ehkä lainkaan. Kymmenien kilometrien ylimääräisen hälytysajon aiheuttama viive maksaa kuitenkin aivan varmasti enemmän henkilövahinkoina ja aineellisina menetyksinä, jopa turhina kuolemina.

Syöte puolestaan on kasvava tunturikeskus, joka uusien hotellisuunnitelmien myötä siirtynee hyvinkin pian 3-riskiluokkaan.

Viisi vuotta sitten tulipalossa tuhoutuneen Iso-Syötteen hotellin uudistaminen maksoi 11 miljoonaa. Sillä summalla Syötteen paloasemaa ylläpidettäisiin 275 vuotta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ilman omaa nopean toiminnan paloasemaa näitä kalliiksi riistäytyviä hotelli- ja mökkipaloja voidaan odottaa paljon lisää seuraavien 275 vuoden aikana!

Paloaseman lakkauttamisten perusteeksi ei riitä edes monesti esille nostettu (tilapäisesti?) vähäinen sopimuspalokuntalaisten määrä. Kokemusten perusteella yksikin sammuttaja voi nykyaikaisilla menetelmillä pysäyttää palon etenemisen ja antaa muille yksiköille tarpeellista lisäaikaa kohteeseen saapumiseen - tai käynnistää pysähtyneen sydämen sydäniskurilla.

Nyt ei pidä tehdä hätiköityjä asemien lakkautuspäätöksiä, joilla vain siirretään kustannuksia momentilta toiselle, tai toimijalta toiselle. Kärsijänä ovat kuitenkin aina samat maksajat, kuntalaiset joiden arjen turvallisuus on kyseessä.

Hyvinvointialueen valtuusto voinee palauttaa uuteen valmisteluun 435 tuhannen sijaan 485 tuhannen säästöt, jolloin kaikkien viiden paloaseman peruuttamatonta lopettamista voidaan käsitellä perusteellisemmin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paula Werning

Kansanedustaja

Puheenjohtaja

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto

Kouvola

Ari Maskonen

Toiminnanjohtaja

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto

Tuusula

Jarmo Halonen

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto

Pyhäjärvi

Ari Isokääntä

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto

Kuusamo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä