Paikallisuutiset

Somevaikuttaja Henna Haarala halvaantuu vähitellen

Neulesuunnittelija ja somevaikuttaja Henna Haaralalta ilmestyi vasta neuleohjekirja Rakkaudella Henna. Kuva: Suvi Sormunen

Henna tekee käsitöitä ja ottaa kuvia työkseen ja harrastuksekseen

Tavoitan neulesuunnittelija, somevaikuttaja Henna Haaralan, 27, sateisena syyspäivänä. Hän on juuri laittanut omenapiirakan uuniin.

Haapajärveltä kotoisin oleva Henna on asunut vuosia Jyväskylässä Jani-puolisonsa ja kahden kissan, Mymmelin ja Tiuhtin kanssa.

Haastattelin Hennaa noin 10 vuotta sitten. Sen jälkeen hänelle on sattunut ja tapahtunut vaikka mitä. Mitä sinulle Henna kuuluu tänä päivänä?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ihan hyvää. Tosin elämä on myllerryksessä. Olen tällä hetkellä sairauslomalla, mutta aloitan merkonomiopinnot, joiden toivon avaavan mahdollisuuksia. Kuntoutus alkaa myös.

Hennalla on monia sairauksia; selkäydinkasvain, migreeni, TOS, aivovamma, asperger, ADHD ja fibromyalgia. Hän kokee, että eniten hänen elämäänsä vaikuttaa selkäydinkasvain, joka löydettiin kun hän oli 10-vuotias.

– Kasvain on kavernooma, eli koostuu verisuonista. Se on selkäytimen kriittisimmässä paikassa niskassa. Vuonna 2016 sitä yritettiin leikata, mutta leikkausta ei pystytty turvallisesti suorittamaan loppuun. Olin sen jälkeen liki vuoden pyörätuolissa, mutta kuntouduin käveleväksi. Kasvain siis jäi niskaan ja aiheuttaa sen, että halvaannun.

Jollain tasolla Henna tottui jo nuorena ajatukseen, että halvaantuu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nyt kun halvaus on tapahtumassa tuntuu, että on epäreilua, että mulle sattuu kaikki tämä. Toisaalta olen sujut asian kanssa. Käytän kyynärsauvoja ja pyörätuolia. Toki mietin mihin elämä nyt vie, miten paljosta joutuu luopumaan jos joutuu. Joudun olemaan varpaillani ja miettimään tulevaisuuden uusiksi. En oikein osaa suunnitella asioita kun tilanne elää. Toisaalta hyvä elää päivä kerrallaan. Mulla ois oikeus jäädä sairauseläkkeelle, mutta välttelen sitä viimeiseen asti.

Joskus Hennan päivä menee nukkuessa kipujen ja oireiden sekä lääkkeiden aiheuttaman väsymyksen takia. Välillä on hyviä päiviä, jolloin hän jaksaa monenlaista.

Henna kokee saaneensa voimia kaiken kestämiseen ja jaksamiseen uskosta, perheestä, töistä ja harrastuksista.

Hänen perheeseensä kuuluu puolison ja kissojen lisäksi äiti ja viisi sisarusta, sekä puolison perhe.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Äiti on puhelimen päässä jos tarvitsen juttukaveria. Häneltä saan apua tarvittaessa. Puoliso on todella paljon tukena; käyttää kaupassa, postissa ja tutkimuksissa. Ennen kaikkea hän tsemppaa henkisesti. Jos vaikka huomaan, että en pysty tekemään enää jotain, niin saatan itkeä. Hän rauhoittelee minua, auttaa asioissa ja vakuuttaa, että yhdessä tästä selvitään.

Pariskunnan kissat ovat osa perhettä.

- Mymmeli on energinen ja utelias kaveri, joka tutkii paljon ympäristöä, leikkii palloilla ja jahtaa kärpäsiä. Rauhallinen Tiuhti pitää rapsutuksista, herkuista ja langoista. Se vaistoaa mun kivut ja tulee lähelle kun pahin kipukohtaus on päällä, kertoo Henna.

Nainen tekee paljon käsitöitä ja ottaa kuvia. Nämä puuhat ovat hänelle harrastus ja työ.

– Kuvaan käsitöitä, vuodenaikoihin liittyviä fiiliskuvia ja asukuvia. Lisäksi leivon, luen fantasiakirjoja, katson sarjoja ja elokuvia. Harry Potter -maailma on mulle niistä tärkein. Sieltä ammennan energiaa. Pidän kovasti mekoista, kahvista, kukista ja juhlien järjestämisestä. Vastuullinen muoti ja käsityöt on mun intohimo; neulon, virkkaan, ompelen ja kirjon.

Henna suunnittelee pääosin kirjoneulelapasia, pipoja ja muita asusteita. Instagramissa hän järjestää yhteisneulontoja. Tänä syksynä häneltä ilmestyi neuleohjekirja Rakkaudella Henna.

Hennan ”kotikoti” ja äiti ovat Kuusaalla. Myös veli asuu Haapajärvellä.

– Pidän Haapajärven rauhallisesta fiiliksestä, metsistä ja kaupoista. Haikein mielin muistelen nuoruusaikaa, kun kävin seurakunnan järjestämissä tapahtumissa. Se oli parasta Haapajärvellä.

Ihan pienilläkin jutuilla saa arjesta oman näköisen ja tunteen, että kaikki järjestyy, sanoo Henna. Kuva: Jani Oksanen

Mitä Henna haluaisi sanoa sairauksien tai erilaisten vaikeuksien kanssa kamppaileville?

– Pyytäkää apua. Toisten tuki ja apu on tärkeää. Vertaistuki myös, kannattaa etsiä vaikka somesta ryhmiä, joissa on samassa tilanteessa olevia, tai instassa seurata ihmisiä, jotka puhuu erilaisesta arjestaan. Kela tarjoaa kuntoutuksia ja sopeutumisvalmennuksia.

– Sairauksia ei ole pakko hyväksyä kerralla, saa tulla hetkiä, että kaikki tuntuu kaatuvan päälle ja harmittaa. Kannattaa miettiä mikä on hyvin elämässä. Keskittyä pieniin hyviin asioihin. Arjesta kannattaa tehdä mieluista. Minulla osa arkea on kahvikone ja kaneli kahvin päällä, sekä kivat kahvikupit. Joskus pulla tai keksi kahvin kanssa. Ja kukat, musiikki, kodin siisteys ja rauhallinen sisustus. Nyt virkkasin pyörätuoliin viltin lempiväreissä. Ihan pienilläkin jutuilla saa arjesta omannäköisen ja sellaisen tunteen, että kaikki kyllä järjestyy.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä