Podcast

Sivistynyttä keskustelua siivottomassa autotallissa – Aapo & Ari -podcast on kutsuhuuto positiivisuudelle, haapajärvisyydelle ja kehittävälle keskustelulle

Kaverukset Ari Ojala (vas.) ja Aapo Romppanen tekevät podcastiaan rennolla otteella ja vieraitaan kunnioittaen.
Kaverukset Ari Ojala (vas.) ja Aapo Romppanen tekevät podcastiaan rennolla otteella ja vieraitaan kunnioittaen. Kuva: Emilia Tiitto

Ari Ojalan autotallin ovien takaa ei avaudu mikään tavanomaisin autotallimiljöö. Mersu sieltä kyllä löytyy, mutta rakennuksen perälle on sijoitettu pöytiä, joita peittävät tietokoneet, kuulokkeet, jatkoroikat ja mikrofonit. Lattialla seisoo kamerajalustoja, joissa olevat kamerat on suunnattu kuvaamaan pöydän takana istuvaa parivaljakkoa.

– Olimme Arin kanssa samalla luokalla lukiossa, mutta ystävyydessämme tuli kahdeksan vuoden tauko, kun kumpikaan meistä ei asunut Haapajärvellä. Ari oli muuttanut takaisin tänne vuonna 2013, ja minä muutin vuonna 2018, ja siitä lähtien olemme olleet taas tekemisissä,Aapo Romppanen kertoo.

Työt toivat kumpaisenkin takaisin kotiseudulleen, mutta myös oman perheen muodostama tukiverkosto oli iso houkutin. Haapajärvi ja oman kotipaikan tärkeys lukeutuvat Ojalan ja Romppasen podcastin kantaviin voimiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On palvelus itsellemme ja kotipaikkakunnallemme, että puhumme siitä kauniisti. Monet suunnittelevat maalle muuttoa, ja sellaisia, jotka ovat lähteneet Haapajärveltä, mutta joiden tukiverkostot ovat täällä, on paljon. Podcastimme on kotiin kutsu.

Podcast ymmärretään yleisesti radio-ohjelman kaltaiseksi puheohjelmaksi, jota voi seurata omalta tietokoneeltaan ja kännykältään ääni- tai videotallenteena. Ojalan ja Romppasen podcast Aapo & Ari löytyy niin videotallenteena Youtubesta kuin äänitallenteena muun muassa Spotifysta.

– Aluksi mietin, että miksi me tällaista tehtäisiin. Mutta meidän podissamme vierailee hyviä vieraita, ja tämä on kanava ihmisten tarinoille. Me uskomme, että jokaisella ihmisellä on tarina kerrottavanaan, Romppanen tuumii.

Podcastissaan Ojala ja Romppanen haluavat korostaa positiivisuutta – heidän mukaansa somessa tavataan jo aivan tarpeeksi negatiivisuutta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Positiivisista asioista puhuminen ruokkii positiivisuutta. Sivistyneelle ja rakentavalle keskustelulle täytyy olla aina tilaa.

Tähän mennessäAapo & Ari -podcast on julkaissut yksitoista jaksoa, joista suurin osa on alun perin julkaistu livetilassa. Ensimmäisen jakson kaksikko kuvasi viime joulukuun ensimmäisenä päivänä.

– Ari osti toissa vuonna Britanniasta podcast-laitteiston, kun halvalla sai, mutta minä tyrmäsin idean heti alkuunsa. Ensimmäinen joulukuuta olin menossa Buustiin salille, mutta päädyinkin Arin autotallille. Jokin mielenhäiriö siinä täytyi tulla, kun suostuinkin mukaan, Romppanen muistelee huvittuneena.

Kaverusten lähetys sai yllättäen hyvän vastaanoton Youtubessa, mikä innoitti kaksikkoa tuottamaan lisää sisältöä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Livessä saattaa olla mukana 40–50 katsojaa, ja myöhemmin lähetykselle voi kertyä noin 700 katselukertaa. Yhteensä meidän videoitamme on katsottu yli 7000 kertaa, Ojala listaa.

Ojala ja Romppanen ovat mainostaneet podiaan omissa someryhmissään, mutta tuttujen lisäksi podin ovat löytäneet myös tuntemattomat. Livelähetyksissä podcastilla on oma puhelin, johon saa soittaa ja esittää kysymyksiä.

– Meillä molemmilla on kiireellinen elämänvaihe, pienet lapset ja työt, joten tasapainottelemme, paljonko resursseja haluamme podcastin valmisteluihin käyttää. Tavoitteenamme on paeta kerran viikossa perhe-elämää, mutta onneksemme puolisomme ymmärtävät harrastuksemme yhteiskunnallisen merkittävyyden, Romppanen naurahtaa.

Tulevien jaksojen valmistelun voi kuitenkin hoitaa vaikka kotihommia tehdessä.

– Luin Helena Immosen kirjan ennen kuin hän tuli vieraaksi podiimme.

Kirjailijan lisäksi kaksikon podcastissa on vieraillut muun muassa pappi, propagandan tutkija ja alkutuottaja.

– Emme hae tähtivieraita vaan tavallisia ihmisiä. Vieraaksi meille kelpaavat kaikki kadun miehestä ja naisesta presidentiksi, kunhan keskustelu pysyy sivistyneenä ja käytöstavat ovat hallussa.

Romppasen mukaan Haapajärveltä löytyy melkoisia osaajia, jotka voisivat hyvin vierailla kaksikon podissa. Kaikkien vieraiden ei kuitenkaan tarvitse olla haapajärvisiä.

– Meille on tulossa vieraaksi Yhdysvaltain kansalainen, joka suorittaa Helsingissä varusmiespalvelusta. Haapajärveltä rehtorit voisivat tulla puhumaan kanssamme koulutuksesta, ja yrittäjät yritystoiminnastaan. Kaupunginjohtajalle kutsu on jo lähetetty.

Aapo & Ari -podcast on luultavasti ainoa laatuaan, jossa kaverukset keskustelevat eri aiheista sivistyneesti hieman siivottomassa autotalliympäristössä.

- Jos siistisimme pöytää, miettisimme sanojamme ja sitä, mitä päällemme laitamme, meidän brändimme kärsisi, kaksikko naurahtaa.

Romppanen ja Ojala aikovat jatkaa podiaan niin kauan, kuin sen tekeminen on mukavaa. Kasvava seuraajien joukko kannustaa jatkamaan.

- Kantava ajatuksemme on puhua ihmisistä ja asioista kunnioittavasti, ketään haukkumatta ja pitää tunnelma hyväntuulisena.