Paikallisuutiset

Siru Niskanen etsii tietoja kansanparantaja Olga Jokitulposta

Tavoitteena laatia opinnäyte tunnetusta kansanparantajasta

Siru Niskanen opiskelee kalevalaista jäsenkorjausta Kuva: Tanja Kopsa

Kalevalaista jäsenkorjausta opiskeleva Siru Niskanen etsii tietoja haapajärvisestä kansanparantajasta Olga Jokitulposta.

Jokitulppo asui Haapajärven Kuusaalla. Hän oli Sirun miehen Kimmon isomummu.

- Opiskelen Kalevalaista jäsenkorjausta kolmatta vuotta Keski-Pohjanmaan kansanopistossa Kälviällä. Jos saan riittävästi tietoja Olgasta, teen hänestä ja hänen työstään opintojeni lopputyön, kertoo Siru Niskanen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olga Jokitulppo oli tunnettu kansanparantaja Haapajärven Kuusaalla. Kuva: Siru Niskanen kotialbumi

Olga Jokitulppo oli syntynyt vuonna 1907. Hän kuoli 1975. Olga asui miehensä Uunon kanssa noin kilometri ennen Kuusaan koulua, nykyistä Eurolaa. Naista kutsuttiin Nappulan Olgaksi talon nimen mukaan.

– Olga oppi hoitoja äidiltään. Olen kuullut, että ihmiset olivat käyneet muun muassa polvikivun takia Olgan luona ja saaneet avun. Ihminen, joka on pystynyt auttamaan toisia ihmisiä, ansaitsee tulla muistetuksi.

Sirun mukaan Olga oli vastaanottanut asiakkaita talonsa kammarissa. Hoitopedillä oli ollut valkoiset lakanat. Kansanparantajalla itsellään oli ollut yllään valkoinen esiliina.

– Olga hieroi asiakkaita, mutta myös laittoi heille yrttihauteita. Lisäksi hän antoi heille yrttikylpyjä saunassa. Joku muisteli Olgan tehneen myös muurahaispesäkylpyjä asiakkaille. Niillä yritettiin auttaa iskiaskivusta kärsineitä ihmisiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olgan tiedetään tehneen paljon kotikäyntejä Kärsämäellä päin.

Siru Niskanen muutti Haapajärvelle seitsemisen vuotta sitten tavattuaan Kimmon. Hän kertoo kotiutuneensa hyvin Kumisevaan Hautaperän altaan rannalle.

Hän on itse käynyt Kalevalaisella jäsenkorjaajalla parikymmentä vuotta ylläpitohoidossa, jotta keho pysyy tasapainossa.

Siru on kiinnostunut ihmisen hyvinvoinnista ja anatomiasta. Hän on koulutukseltaan tradenomi ja tekee alan töitä. Näillä näkymin hän tekee hoitotyötä ainakin aluksi sivutoimisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Naisen opinnot ovat hyvällä mallilla. Hän on tehnyt jo yli puolet vaadituista 300 harjoitushoidosta. Niskanen valmistuu kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi vuoden päästä.

– Jos olet tuntenut Nappulan Olgan tai olet kuullut hänestä juttuja, niin kerro toki siitä Sirulle, jonka yhteystiedot ovat julkiset. Sirulla on yritys nimeltään Viertolan perinnehoidot, joka löytyy myös somesta.