Kolumnit

Sirpa Koski kolumnissaan: Iltakävelyn ajatuksia

Iltakävelyllä koirulin kanssa. Matka edistyy hitaasti, koska jokainen ruohonkorsi on Pentin mielestä tarpeen haistella. Koirien oma sähköposti pelaa ja kertoo paljon. Paljastaa muiden karvatassujen ruokavalion ja voi jopa kertoa millaisin mielin kamut ovat liikenteessä.

Itselläni on aikaa katsella peltoja, joista vilja on saatu korjattua. Ei tainnut olla kovin hyvä viljavuosi. Toivottavasti keväällä löytyy tarpeeksi siemenviljaa, ettei tarvitse sitä muualta tuoda. Ei ole enää kuulunut puhetta voi- ja viljavuorista. On alettu ehkä hieman enemmän arvostaa maataloustuottajia ja ymmärretty, miten tärkeää on omavaraisuus tämänkin suhteen.

Lapsuuden syysmuistoihin kuuluu puimakoneen ulvahdukset, kun sen kitaan työnnettiin lyhteitä ja ulos hurahti oljet ja kallisarvoiset jyvät. Aikuisilla oli vielä mielessä sota-aika. Miehet olivat olleet rintamalla, naiset ja muu väki, nuoret pojat ja jopa lapsetkin kantoivat vastuuta sotaa käyvän maan ruokkimisesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ilman yhteistä tahtoa taistella joka rintamalla, ei tämä kansa olisi selvinnyt. Miten on nyt? Jakaantunut kansa. Tukkanuottasilla olevat päättäjät. Ne, joita olemme äänestäneet palvelemaan ja hoitamaan asioitamme, ovat ottaneet isännän roolin. Paisuneet vallasta ja unohtaneet, että me olemme heidän palkanmaksajiaan.

Ajattelen sitä yhä vähäisemmäksi käyvää joukkoa, jotka vaaran vuosina laittoivat niskaansa yhteisen ikeen ja vetivät sodan runteleman maan hyvinvointiin. Antoivat mahdollisuuden nuorelle polvelle vaikka maata tien tukkona päiväkausia.

Valta sairastuttaa, vie käyttäjänsä etäälle ja välinpitämättömäksi tavallisten ihmisten arjesta ja ahdingosta. Usein siteeraamani Tommy Hellsten kirjoittaa vallasta näin: ”Todellinen valta on toisten palvelemista, yhteisen hyvän oikeudenmukaista jakamista. Todellinen valta on vaikutusvaltaa. Sitä ohjaavat rakkaus, oikeudenmukaisuus ja nöyryys, ei oman edun tavoitteleminen.” Eikö se Nasaretin mieskin sanonut, että joka tahtoo suurin olla, olkoon se kaikkien palvelija. Vai miten se oli?

Sirpa Koski