Paikallisuutiset

Selänne vieraili invalidien kerhossa Haapajärvellä – "Iloisia kohtaamisia ja kivaa toimintaa"

Invalidiyhdistyksen ahkerat  emännät Maaret Pöntinen ja Ritva Vilppola loihtivat kerholaisille maittavat lätyt.  erholaisille.
Invalidiyhdistyksen ahkerat emännät Maaret Pöntinen ja Ritva Vilppola loihtivat kerholaisille maittavat lätyt. erholaisille. Kuva: Tanja Kopsa

Haapajärvi

Torstaisin monitoimitalon aulassa tuoksuu tuore kahvi ja makoisat lätyt. On Haapajärven invalidien viikoittaisen kohtaamisen aika. Parhaimmillaan koolla on jopa 90 kerholaista.

– Kaikki ovat tervetulleita edullisille lättykahveille, siis ihan kuka vaan saa tänne poiketa. Invalidiyhdistyksemme jäseneksi voi liittyä kuka tahansa, joka hyväksyy yhdistyksen säännöt. Periaatteena on esteetön ja tasa-arvoinen elämä. Myös kannattajajäseneksi voi liittyä. Yhdistyksen hallitus hyväksyy jäsenyydet, sanoo Haapajärven Invalidit ry:n puheenjohtajaPaavo Lähetkangas.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puheenjohtajan mukaan tervetulleita ovat myös naapurikuntien invalidit.

Haapajärven Invalidit ry kuuluu jäsenenä valtakunnalliseen Invalidiliittoon, joka täyttää tänä vuonna 85 vuotta. Paikkakunnan invalideihin kuuluu 256 jäsentä.

Lähetkankaan lisäksi Invalidien hallitukseen kuuluu Veikko Pekkala, Arja Qvist, Heikki Kaattari, Ritva Vilppola, Tellervo Pylkkö, Marja-Leena Ojala, Heikki Heikkilä jaJussi Kaattari.

Yhdistyksen hallitus on linjannut toiminnan tarkoituksen: edistää fyysisesti vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia toimia yhteiskunnan yhdenvertaisina ja täysivaltaisina jäseninä ja valvoa heidän oikeuksiaan yhteiskunnassa, sekä kehittää heidän mahdollisuuksiaan yhdessäoloon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tänne on aina mukava tulla tapaamaan kavereita, kehuu Jussi Kaattari.

Muut myöntelevät. Monelle invalidille torstain tapaaminen on viikon tärkein tapahtuma. On todella hyvä lähteä kotoa liikkeelle ja ihmisten ilmoille. Kavereiden kanssa juttelu on piristävää ja terapeuttista.

Kerhossa tehdään muutakin kuin jutellaan ja juodaan kahvia kera lättyjen. Toimintaa kehitetään jatkuvasti. Viime aikoina on pelattu bocciaa ja bingoa, laulettu karaokea ja pidetty tietokilpailuja.

– Meillä käy myös eri alojen vieraita luennoimassa ja esiintymässä. Teemme retkiä ja osallistumme invalidien kokoontumisiin myös valtakunnallisesti, Paavo Lähetkangas kertoo. Hän toimii myös Haapajärven vanhus- ja vammaisneuvoston jäsenenä sekä Pohteen vammaisneuvoston jäsenenä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sihteeri Arja Qvist toimii Invalidiliiton liittohallituksen jäsenenä. Yhdistys siis pysyy koko ajan hermolla toimintaan liittyvissä asioissa.

Liisa Tuohinto jaJohanna Järvenpää ovat tutustuneet ja ystävystyneet kerhossa.

– Täällä on hyvä yhteishenki. Parasta on, kun näkee tuttuja ja saa kivoja kavereita. Meistäkin on tullut niin hyviä ystäviä, että soittelemme lähes päivittäin ja kyläilemme toistemme luona, iloitsevat Liisa ja Johanna.

Laulua harrastava Johanna pitää eritoten karaokesta, jota on tähän mennessä vedetty omin voimin. Lisäksi Pertti Lampela käy välillä laulattamassa porukkaa.

– Kenties pistetään vielä joskus tanssiksikin, lupaa Paavo myhäillen.

Monarin keittiöllä hääräilee kerhopäivinä useampi vapaaehtoinen. Tällä kertaa työn touhussa onMaaret Pöntinen jaRitva Vilppola. He ovat tulleet jo ennen kahdeksaa tekemään lättytaikinaa ja valmistelemaan paikkoja kerholaisten tuloa varten.

– Näin saadaan ihmiset liikkeelle. Ihmiset, jotka muuten kenties jäisivät kotiin. Tämä on hyvä syy lähteä liikkeelle, tulla invalidien kerhoon. Kaikki olemme erilaisia, meitä on eri-ikäisiä ja näköisiä, mutta kaikki olemme ihmisiä. Se yhdistää, kiteyttää Maaret Pöntinen.