Paikallisuutiset

Selänne-lehden vaalikysely alueen ehdokkaille

Kysyimme alueemme eduskuntavaaliehdokkailta samat kysymykset.

1. Pitääkö koko Suomen pysyä asuttuna ja miten?

2. Jäikö maaseutu oman onnensa nojaan hyvinvointialueuudistuksessa?

3.Mitä suomalaiselle taksille pitäisi tehdä?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

4. Pitääkö Suomen olla omavarainen ruoan ja energian suhteen?

5. Suomi pyrkii saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä ja pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen vuoteen 2030 mennessä. Miten tavoitteeseen päästään vaarantamatta kansantaloutta?

Tuomo Kinnunen

Reisjärvi

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maatalousyrittäjä

Vapauden liitto

Tuomo Kinnunen pyrkii eduskuntaan. Hän edustaa Vapauden liittoa. Kuva: Tuomo Kinnunen

1. Kyllä. Erilaiset verotus houkuttimet osana. Tärkeintä on kuitenkin yksityisen sektorin työpaikkojen lisääminen. Työnantaja-maksuja pitää alentaa. Euro-jäsenyys on Suomen taloudelle tuhoisaa. Näissä olosuhteissa joustaa vain yritykset ja palkansaajat. Valuuttajoustoa ei ole, mikä haittaa vientiyrityksiä. Niinpä Suomesta on kadonnut paljon teollisuuden työpaikkoja. EU ja euro eivät Suomelle yksinkertaisesti sovi.

2. Kyllä jäi. Kotikunnassani Reisjärvellä palveuiden heikentäminen alkoi välittömästi. Yöaikainen ambulanssipäivystys poistui. Palokuntaa meillä ei käytännössä ole. Vaadin, että VPK:n varallaolo -järjestelmä on korvattava vastaavalla tavalla. Hallinto on ylisuuri. Sieltä on helposti karsittavissa. Rahaa enemmän suorittavalle portaalle. Suomen ongelma ylipäätään on hallinnon massiivinen koko. Muissa maissa on suhteessa monin verroin pienemmät hallinnot.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

3. On monia ongelmia niin asiakkaiden kannalta mutta myös taksiautoilijoiden kannalta. Varsinkin maaseudulla taksit ovat paljon KELA-kyytien varassa. Nyt on käynyt niin että suuret välitysfirmat sivuuttavat maaseutu takseja. Mitä tehdä? Hinnoittelu taksamittarin perusteella pakolliseksi takseihin, poliisi ja Trafi valvomaan eli asiat oltava autoilijoilla ja kuljettajilla kunnossa. Kela-kyydit saatava autoilijoille kannattavaksi muuten loppuu Kela kyytien ajaminen ja maaseudulta sen myötä taksit.

4. Ehdottomasti. Ruoka on ihmiselle elinehto. Huoltovarmuudessa se on kaikkein tärkein asia. Tärkeintä on että suomalaiset ostavat Suomessa tuotettua ruokaa. Kaupan ylivalta purettava. Kauppa on taho joka toimii sekä tuottajien että kuluttajien kannalta epäedullisesti. Se ei vapaaehtoisesti muuta linjaansa. Tarvitaan puuttumista lainsäädännön kautta. Samoin sähköyhtiöiden ja esim. lannoiteyhtiöiden hinnoitteluun. Hinnoittelu ei tällä hetkellä perustu mihinkään. No tietenkin voittojen maksimointiin.

5. Suomi on vähintään hiilineutraali, kun lasketaan esim. metsien vaikutus oikein. Kaikenlisäksi suot on jätetty pois laskennasta. NASAn satelliittikartoituksen mukaan Suomi on hiilinielu. Sitä paitsi hiilidioksidi ei ole saaste. Se on elämän edellytys maapallolla. Sitä on juuri ja juuri tarpeeksi ilmakehässä, 0,04%. Esim typpeä on 78%. Luontokadon torjuminen on täysin eri asia. Luontoa, sen monimuo toisuutta pitää vaalia. Tämän kanssa risti riidassa on tuulivoima rakentaminen, joka tuhoa paljon metsiä.

Mikko Kinnunen

Kansanedustaja

Reisjärvi

Kansanedustaja Mikko Kinnunen Kuva: Mikko Kinnunen

1. -Kyllä. Asuttua maata on helpompi puolustaa. Tehtävämme on huolehtia asumisen ja elämisen edellytyksistä joka puolella Suomea. Ruoka kasvaa maalla. Teollisuuden raaka-aineet löytyvät malta. Keskustalle tämä on aina ollu itsestään selvää. On selvää, että jos politiikan keinoin asuminen maaseudulla tehdään mahdottomaksi, maaseutu myös tyhjenee. Puolustamme lähipalveluita joka puolella Suomea. Koulut eivät saa karata liian kauas. Noin miljoona ihmistä haluaisi tutkimusten mukaan muuttaa maalle, väljemmille vesille.

2. Kokonaisuutena ei jäänyt, mutta oikaiseminen tarvetta joillakin alueilla on. Hyvinvointialueuudistus oli välttämätön tehdä, kun väestön ikärakenne muuttuu ja pienten kuntien rahat alkoivat loppua. Soteasema säilyy joka kunnassa. Olen iloinen siitä, että sote-uudistus saatiin viimein eteenpäin tällä kaudella. Uudistuksen viivästymisen vuoksi palvelujen kehittämistyö on ollut pysähdyksissä, nyt se pääsee uudelleen käyntiin.

3. Taksin tärkein tehtävä on kuljettaa asiakkaat turvallisesti perille. Viime kaudella toteutettu taksiuudistus vapautti taksiliikenteen vapaalle kilpailulle. Uudistus toteutui eri puolilla Suomea hyvin eri tavalla. Joillakin paikkakunnilla taksin saa sujuvasti, joillakin ei. Taksien saatavuus parani lähinnä kaupungeissa. Tällä kaudella uudistukseen tehtiin ensimmäinen korjaussarja, jossa säätelyä lisättiin. Yrittäjäkoe palasi taksiliikennelain luvan edellytykseksi. Säätelyä tulee lisätä myös tulevalla kaudella, jotta palvelu on luotettavaa ja turvallista myös vanhuksille, vammaisille ja kaikille erityisryhmille ympäri maata.

4: Kyllä. Ruuan ja energian omavaraisuus pitää saavuttaa niin pian kuin mahdollista. Viime vuosi näytti, että energiariippuvuus tuottaa kriiseissä maallemme vakavia ongelmia. Suomen tulee olla eturintamassa pienydinvoimaloiden kehittämisessä. Meidän tulee tuottaa energiamme monipuolisesti, joten jatkossa myös aurinkoenergiaan tulee panostaa. Hanhikiven alueelle tulee saada esimerkiksi pienydinvoimala. Jotta olemme ruuan tuottamisessa omavaraisia, tuottajahinnat tulee saada nousemaan. Maanviljelijöiden tulee saada riittävä korvaus tuotteistaan. Kaupan ja elintarviketeollisuuden on kannettava yhteiskunnallinen vastuunsa sähkön ja lannoitteiden hintojen noustessa. Tämä tulee ratkaista pysyvästi tulevalla kaudella. Kilpailulaki tulee avata. Ulkomailta tuotavalle ruualle tulee asettaa samat vaatimukset kuin kotimaiselle ruualle. Meidän jokaisen on syytä suosia kotimaista, puhdasta ja terveellistä ruokaa.

5. Suomi hyötyy siitä, kun uusiutuvan teknologian tuotteiden kysyntä kasvaa. Suomen tulee hyödyntää korkea teknologinen osaamisensa, kun maailmalla siirrytään käyttämään vihreää teknologiaa. Siinä on uusia kasvun ja menestymisen mahdollisuuksia.

Jari Aho

RKP

Pyhäjärvi

Jari Aho on ehdolla eduskuntaan. Kuva: Jari Aho

1. Suomi pitää pitää asuttuna huoltovarmuuden ja puolustuksen takia.Suomi on laaja maa, jota vaikea puolustaa jos koko maa ei ole asuttuna. Suomessa on asukkailla vapaus valita asuinpaikkansa, Ei Kehä Kolmosen sisäpuolelle voi koko Suomen kansaa asuttaa.

2. Hyvinvointiuudistus sortaa pieniä maaseutukuntia, joista kovalla kädellä karsitaan sote- ja pelastuspalveluita pois isompiin kaupunkeihin. Sote-uudistus romuttaa Suomen terveyspalvelut. Todellisuudesta sotesta uupuu 3 miljardia euroa, josta ei ääneen puhuta. Sote-uudistus oli aivan turha ja kallis, jota ei olisi tavinnut tehdä.

3. Suomen Taksi pitäisi palauttaa samalle tasalle, missä se oli ennen vuoden 2015 taksilain uudistusta. Kela-taksit toimivat kyllä hyvin, koska ne on lakisääteisiä.

4. Suomen pitää olla ruuan ja energian suhteen omavarainen.. Esimerkiksi turpeesta voisi valmistaa bensaa ja mäntypuista saa valmistettua biodieseliä. Suomen turvevarat ovat isommat,kuin Norjan öljyvarat. Tästä on tehty rahalliset laskelmatkin. Biokaasuautot ovat tulevaisuuden kulkuvälineitä ja biokaasulla toimivat koneet tulevaisuuden koneita. Biokaasu ja uusiutuva diesel ovat puhtaita tulevaisuuden polttoaineita pitkällä aikavälillä.Kotimainen ruoka on puhdasta ja hyvää.Kotimainen maatalous työllistää satoja tuhansia työntekijöitä Maidon tuottajahintaa pitää nostaa 10 centtiä/ litra, että viljelijä voi selviytyä kaikista kuluistaan. Mutta se on tehtävä niin, että kauppaketjujen myyntivoitosta siirretään 15 centtiä suoraan maanviljelijälle maksettavaan maitolitran tuottajahintaan lisää nykyisen tuottajahinnan päälle. Ja tämä sama korotus myös lihan -ja kananmunien tuottajille prosentuaalisesti.

5. Luonnonsuojeluun on siirrettävä lisää jo lahonneita ikimetsiä, luonnontilassa olevia soita, kosteikoita, lähteitä ym. joutomaita.

Jouni Jussinniemi

41 Vuotta

Pääluottamusmies / työsuojeluvaltuutettu

Vasemmistoliiton Varapuheenjohtaja

Pyhäjärvi

Jouni Jussinniemi pyrkii eduskuntaan Vasemmistoliiton riveistä. Kuva: Jouni Jussinniemi

1. Koko Suomi on pidettävä asuttuna. Harvaanasutulta maaseudulta tulee koko kansakunnan huoltovarmuus. Maa- ja metsätalous, on huoltovarmuutemme selkärankaa, jota ei voi etänä toteuttaa Helsingistä.

2. Sote laki kokonaisuus on valtava, joka tuli sovellettavaksi nopealla tahdilla. Osasin odottaa, että näin suuri laki kokonaisuus ei heti toimi. On selvää, että tulevilla hallituskausilla sotea parannellaan vastaamaan paremmin tarpeisiin. Pohteen iso haaste on yliopistosairaalan rakentaminen. Siihen sitoutuu valtavasti Pohteelle valtiolta tulevaa rahoitusta. Lainsäädännössä tulisi vahvistaa Pohteen kaltaisen hyvinvointialueen rahoitusasemaa.

3. Taksi-laissa pitäisi palata aikaan, ennen Berneriä, ottaa sieltä ne asiat, mitkä tiedetään toimiviksi. Minusta ala tarvitsee valvontaa, jotta laatu säilyy kuljetuksissa. On omakohtaista kokemusta isolta kirkolta, että alalla on sääntelyn ja laadunvalvonnan puutteen vuoksi jos jonkinlaista toimijaa, jossa hinta ja laatu eivät kohtaa tai palvelu ei ole sitä mitä voisi odottaa.

4. Suomen pitää olla omavarainen ruokahuollon ja energian suhteen. Lainsäädännössä on pidettävä huolta alkutuottajan oikeudenmukaisen tulonjaon toteutumisesta. Esimerkiksi kauppojen omien, eli ”prvivate labeling” tuotteiden sutisinta on yksi toimenpide. Valtion on oltava aktiivinen toimija energian tuotannon investoinneissa.

5. Harkituilla, hyvin suunnitelluilla toimilla. Hiilineutraalius tulee olemaan suomalaisen viennin kilpailuvaltti, siihen kannattaa pyrkiä. Puhtaaseen energiantuotantoon investoiminen on välttämätöntä, jotta energiaa riittää ja kansantalous ei vaarannu. Monimuotoisuus tavoitteet ovat myös saavutettavissa. Yksityisten talous metsien on oltava talous metsiä edelleenkin, mutta erilaisilla tuki ja verotus instrumenteilla voitaisiin tukea/ kannustaa maanomistajaa pitämään huolta luonnon monimuotoisuudesta.

Raija Leppäharju

Pyhäjärvi

Perussuomalaiset

Raija Leppäharju pyrkii eduskuntaan Pyhäjärveltä. Kuva: Raija Leppäharju

1. Kyllä. Maaseuduilla tulee olla monipuolista koulutusta. Yritystoiminnan, etenkin mikroyritysten edellytysten parantaminen alueellisia voimavaroja hyödyntäen, on merkitykseltään suuri, jotta on työtä kaikkialla. Kattavat peruspalvelut kohtuullisen etäisyyden päässä. Tiet ja logistiikka kuntoon. Maatalouksien kannattavuutta parannettava siten, että tuotteista saadaan riittävä toimeentulo. Kotimaisen ruoan tuotannon ja jalostusasteen lisääminen. Maaseutujen merkityksen korostaminen.

2. Pahoin pelkään, että kyllä. Hyvinvointialueiden rahojen riittävyys tulee olemaan suuri haaste, joka johtaa palveluiden keskittämisiin. Siitä voi seurata, että ihminen jättää tarpeelliset terveyteen liittyvät asiat hoitamatta. Alueiden on huolehdittava siitä, että lääkäri- ja sosiaalipalvelut eri alueilla ovat tasapuoliset. Valtion kannettava vastuu tasapuolisesta rahoituksesta. Hyvinvointialueiden, kuntien, sekä kolmansien sektoreiden on tehtävä tiivistä yhteistyötä terveyden edistämisessä.

3. Taksit tarpeellisia, varsinkin maaseuduilla, joissa ei ole toimivaa julkista liikennettä. Saatavuutta parannettava lainsäädännöllä siten, että päivystysvelvollisuus otetaan käyttöön alueilla, joilla taksin saaminen on epävarmaa. Myös se, että kunta ostaa palvelun 24/7, on harkinnan arvoinen asia. Hinnoittelu läpinäkyvää ja ammattitaito.

4. Kyllä. Maatalouksien kannattavuus kuntoon yhdessä kaupan ja teollisuuden kanssa. Verotuksillisin keinoin. Monipuolisen viljelyn ylläpitäminen. Logistiikka kuntoon. Liialliset ympäristö- ja ilmastotavoitteet ovat ristiriidassa kannattavuus- ja satotavoitteiden kanssa. Biokaasulaistosten määrää lisättävä. Varmuusvarastointia lisättävä. Kehitettävä monipuolista energiatuotantoa. Turve ja puu käyttöön. Päätöksenteko näissä asioissa oltava Suomessa, ei EU.ssa.

5. Edellyttää uusien teknologioiden kehittymistä, kuten prosessien ja koneiden sähköistämistä, energia- ja materiaalitehokkuuden parantamista, kiertotalouteen ja digitaalisten ratkaisujen käyttöönottoon, sekä vedyn, ydinvoiman ja biohiilen käyttöönottoa. Suomen tulee edistää vähäpäästöisiä teknologioita ja ydinvoimaa sillä aikataululla, kun se on kansan ostovoimaa, yrityksiä ja taloutta romuttamatta teknistaloudellisesti mahdollista. Hiilineutraaliustavoitetta siirrettävä v.uoteen 2050.

Jari Ahlholm

Kärsämäki

Keskusta

Jari Ahlholm pyrkii eduskuntaan Kärsämäeltä. Kuva: Jari Ahlholm

1. Suomen tulee pysyä asuttuna jatkossakin. Nykyinen turvallisuuspoliittinen tilanne on vahvistanut tätä näkökulmaa; asuttu raja on puolustettu raja. Ihmisten tulee voida rakentaa koti ja tehdä työtä valitsemallaan paikalla. Suomessa on elinkeinonvapaus ja haluan varmistaa, että ihmisillä on mahdollisuus tehdä työtä ja harjoittaa omaa elinkeinoaan koko Suomessa ilman, että omaisuuden suojaan kajotaan. Tämä koskee etenkin metsätalouden harjoittamista.

2. Hyvinvointialueet ovat vasta aloittaneet ja korjaavia toimenpiteitä tehdään tarvittaessa. Jokaisessa kunnassa on oma sote-keskus, jonka palvelutarjonta voi vaihdella tarpeen mukaan. Nyt on tärkeää huomioida puutteet ja parannusehdotukset niiden korjaamiseksi.

3. Taksijärjestelmä koki mullistuksen edellisen hallituksen taksiuudistuksen yhteydessä ja uudistuksen jälkeen pieniä korjauksia lakiin on jo tehty. Ongelmana on taksien keskittyminen alueille, joissa on eniten ajoja ja vähäajoisissa paikoissa on taksin saatavuusongelma. Kysyisin taksiliitolta korjausehdotuksia nykyiseen lakiin.

4. Itsenäisen valtion tulee turvata kansalaisten ruoan ja energian saanti. Parhaiten se onnistuu turvaamalla ruoantuottajien kannattava tuotanto sekä luomalla ennustettava toimintaympäristö niin ruoan- kuin energiantuotannon osalta. Muuttaisin kilpailulakia määräävässä markkina-asemassa olevien toimijoiden osalta. Tukipolitiikassa ruoantuotanto tulisi olla ykkösasia tukien kohdentumisessa.

5. Suomi on useiden kansainvälisten vertailujen mukaan malliesimerkki luonnon monimuotoisuudessa. Meillä on luonto ja talous osattu yhteensovittaa aikaisemminkin. Fossiilitaloudesta irrottautumalla Suomen on mahdollista saavuttaa hiilineutraalisuustavoite. Lisäksi metsien kasvua on mahdollista parantaa lannoituksella ja tekemällä taimikonhoitotyöt ja ensiharvennukset ajallaan. Pohjoisessa ikääntyvien metsien uudistaminen saa aikaan lisäkasvua. Biokaasun tuottaminen on myös osa ratkaisua maatalouden osalta.