Paikallisuutiset

Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen sävelteos Water sai Teosto-palkinnon keväällä — Oulu Sinfonia esittää teoksen syyskonsertissaan

Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen sävelteos Water sai Teosto-palkinnon keväällä. Kuva: Tanja Kopsa

Säveltäjäpariskunta Sanna Ahvenjärvi ja Tapio Lappalainen saivat Teosto-palkinnon sävelteoksestaan Water, joka on sävelletty Haapajärvellä 2019–2020. Teosto-palkinto on yksi pohjoismaiden suurimmista taidepalkinnoista.

– Palkinto on erittäin iloinen yllätys meille. Tampere Filharmonia eli Tampereen kaupunginorkesteri tilasi Water-teoksen meiltä vuonna 2018. Esityksen piti olla jo keväällä 2020, mutta korona sotki kuviot. Lopulta viime vuonna se esitettiin ja tänä vuonna palkittiin, kertoo pariskunta tyytyväisenä.

Water on neliosaisen teoskokonaisuuden ensimmäinen osa. Sannalla ja Tapiolla on tarkoituksena tehdä vesi-aiheen lisäksi sävelteokset ilma, tuli ja maa seuraavan kymmenen vuoden aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Säveltäjien traagisena innoittajana on ollut ilmastonmuutos. Asia, joka koskettaa meistä jokaista.

– Haluamme ottaa kantaa ilmastonmuutokseen, mutta myös tuoda teoksessa esille sen mitä kaikkea positiivista vesi antaa ihmiselle, toteaa Sanna.

Jo nuorena musiikkiteknologiasta innostunut Tapio toteutti useita kekseliäitä ratkaisuja veden ja teknologian yhdistämisestä. Pariskunta on kotioloissa tehnyt monenlaisia kokeiluja ja mielikuvitus on lentänyt teoksen äänimaailmaa suunnitellessa.

Perinteiset orkesterisoittimet saivat rinnalleen erikoisempia välineitä. Teoksessa kuullaan muun muassa miltä kuulostaa kun vesitippa putoaa astiaan. Millainen soundi syntyy jääkalikkaa soittamalla? Siinä siis ihan käytännössä pudotetaan vesitippa lääkeruiskulla mikitettyyn alumiiniastiaan, ja lyömäsoittaja soittaa jääkalikkaa, jonka sisälle on jäädytetty hydrofoni, eli vedenalainen mikrofoni.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Teoksen rakenne kulkee kuivuudesta tsunamiin. Vesitipasta edetään sateeseen ja sateesta puroon, joka menee pienen vesiputouksen kautta järveen, josta se muuntautuu jäätiköksi ja edelleen ison vesiputouksen kautta mereksi, jossa on koralleja kuolemassa ilmaston lämpenemisen seurauksena. Kaikki päättyy pauhaavaan tsunamiin, kuvaa Sanna teoksen kulkua.

Pariskunta on elänyt yhdessä liki 30 vuotta. Ensimmäisen kerran he tekivät yhteisprojektin 20 vuotta sitten, ja nyt 10 vuotta he ovat tehneet yhteissävellyksiä. Toki molemmilla on myös omia projekteja. Yhteistyö on Sannan ja Tapion mukaan hedelmällistä.

– Esimerkiksi kun tuon ideoita pöydälle, Sanna keksii jotakin mitä en ole tullut ajatelleeksikaan. Yksi plus yksi on enemmän kuin kaksi, toteaa Tapio.

Pariskunta on sopinut selvät pelisäännöt työnteolle. Palavereja pidetään parin päivän välein, ja ollaan muun muassa sovittu, ettei toisen ideoita tyrmätä, vaan ne otetaan mietintään. Taiteilijat kokevat täydentävänsä toisiaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisää ihmisiä teoksen toteuttamiseen tulee siinä vaiheessa kun sitä aletaan harjoitella. Tehdään muusikoiden kanssa yhteistyötä: käydään läpi stemmoja ja niiden soitettavuutta.

Säveltäjät aikovat tarjota Water-teosta myös ulkomaille esitettäväksi. He toivovat palkinnon innostavan orkestereita ja rahoittajia tilaamaan teossarjan kolme muuta osaa.

Sävellystyön lisäksi Sanna ja Tapio opettavat Jokilaaksojen musiikkiopistossa Haapajärvellä, Haapavedellä, Kärsämäellä, Oulaisissa, Pyhäjärvellä ja Nivalassa.

– Olemme tosi kiitollisia suomalaisesta musiikkikoulutussysteemistä. Sitä polkua mekin olemme käyneet. Palkintomme on seurausta siitä, että olemme saaneet paljon erinomaista opetusta. Olemme panostaneet tähän aikaa ja energiaa vuosikymmeniä. Sen seurauksena voi käydä näin, että tulee Teosto-palkinto! Pikavoittoja ei ole tarjolla. On todella tärkeää, että kaikkialla Suomessa saa kuka tahansa laadukasta musiikin opetusta, muistuttavat Sanna ja Tapio.

Tapio kertoo, että Oulu Sinfonia esittää Water-teoksen konsertissa 5.10.2023.

Tästä pääset Water-teoksen esitykseen YouTubessa