Paikallisuutiset
Ruotasen vaalipaneelin keskiössä energia, liikkuminen, kotisairaala, posti ja rahat – Kun kaikki hyvät ideat toteutetaan, hyvä tulee Suomesta
Pyhäjärven Ruotasella torstaisen paneelin juontajaErkki Böhme pisti poliitikot tenttiin. Mitä tehdään Ähtärin pandoille? Useimmat eduskuntavaaliehdokkaatJouni Jussinniemi (vas),Pasi Heikkinen (sdp),Marika Hannula (kesk) jaRaila Leppäharju (ps) palauttaisivat.Matti Peltolakaan (kok) ei ole suunnitellut niitä kaivoksen uusiokäyttöön.
Valtion talous- ja lisätalousarvion suuruusluokan tiesi pari, alkoholijuomaverojen kertymää (475 milj.€) ei kukaan. Poliisin osuutta sisäministeriön budjetissa (noin 800 milj.€) arvailtiin liian vähästä pariin kolmeen miljardiin. Jokainen tiesi Oulun vaalipiiristä valittavien edustajien määrän (18).
Seuraavassa eduskunnassakin energia tulee olemaan tärkeimpiä asioita.
– Pienydinvoima mahdollistetaan, energioiden yhteiskäyttöä ja varastointia. Peruskuluttajille 5000 kW sähköä viiden sentin hinnalla, vaati Jussinniemi.
Heikkinen kannattaa vetytaloutta ja haluaa Hanhikiven energiakäyttöön. Hannula haluaa monipuolisia vaihtoehtoja: aurinko, tuuli ja bioenergia, ydinvoimala saatava vaalikaudella listalle, myös turvetuotanto huoltovarmuuden vuoksi. Peltolan mukaan pienydinvoimalat tulevat 2030-luvulla, energian tuotanto on ok, mutta varastointi ratkaistava. Leppäharjun mukaan kaikkia energiamuotoja tarvitaan ja käytössä on oltava sähkö-, diesel- ja bensa-autot.
Yleisöstä ehdokasMika Flöjt (vihr) kysyi ydinvoiman järkevyyttä ja vastuullisuutta. Jussinniemen mukaan riski on otettava ja Heikkisen mukaan kunnes korvaavaa energiaa saatavilla. Hannula ei ajattelisi Putinia, kun ylläpidetään huoltovarmuutta, Leppäharjun mukaan pieni yksikkö sähköistää ison kaupungin ja Peltola vakuutti, että ydinvoimalat rakennetaan kestäviksi.
– Mitä kauppaatte mökin mummolle, jolla öljylämmitys ja muutakin korjattavaa vanhassa omakotitalossa? kyseli yleisöstäTyyne Tuikka.
Heikkisen mukaan ihmisellä on voitava elää kotonaan. Uudistuksiin tarvitaan pitkä siirtymäaika eikä sanktioita. Leppäharju ja Jussinniemi tukisivat sähköä ja myös öljyä 50 000 omakotiasujalle.
Pohjoinen-etelä -suunnassa linja-autoliikenne toimii, Itä-länsi -suunnassa liikennettä ei juuri ole. Jussinniemi kannatti valtion rahoittamaa kutsuliikennettä ja Hannula kyläkyytien järjestämistä. Radat sähköisiksi. Raideliikenteen yksityistämistä epäiltiin. Heikkinen pitäisi juna- ja lentoliikenne “omissa näpeissä”.
– Mikä siinä on, että aikanaan Pyhäjärvellä oli kuusi lääkäriä, Selänteen kuntayhtymän aikana aina muutamia. Nyt ei aina yhtään. Jos on, niin joka päivä eri lääkäri, ihmetteli Tuikka.
Leppäharju ei usko tasapuolisiin palveluihin varsinkaan Pohteen reuna-alueilla. Lisää lääkärikoulutusta. lisää rahaa. Peltolan mukaan ongelmaa ei ratkaista miljardeillakaan, vaan aluehallintouudistus vaatii korjaussarjan.
– Hyte-alue tarvitaan. Ei lytätä sitä ennen kuin se kunnolla käynnistyy. Opintolainahyvitykset käyttöön, liikkuvia palveluita, työperäistä maahanmuuttoa ja digilääkäripalveluita, listasi Hannula.
Liikkuva hoito toimii Norjassa ja Ranskassa, kotisairaala meilläkin. Tuikan mukaan se on “maailman paras, äärettömän hyvä”: hoitaja tulee kotiin ja on yhteydessä lääkäriin eikä ihmisen tarvitse digejä hallita.
– Labrakokeetkin voi ottaa kotona. Ei tarvitse sekoitella näytteitä, sekoittuvat tieverkolla ajellessa itsestään, sanoi Peltola.
Miten hoidatte alijäämäiset budjetit?. Ay-jäsenmaksujen verovähennykset pois, säätiöt, yhdistykset ja listaamattomat pörssiyhtiöt verolle sekä lähdevero. Kun ehkäisevä terveydenhoito toimii, erikoissairaanhoidon kulut vähenevät. Verotuksella parannetaan taloudellista aktiivisuutta. Karsitaan hallinnosta ja johdosta.
Kela-korvausten poistaminen vei yksityisyrittäjiltä asiakkaita ja pidensi julkisen jonoja.
– Omaan nilkkaan ammuttiin, harvempi hakeutuu hoitoon, sanoi Heikkinen. Jussinniemi ja Leppäharju palaisivat palvelusetelien käyttöön.
Yksityinen vastaan valtio-omisteinen? Jussinniemi kannattaa valtio-ohjausta, Heikkisen mukaan se on myös aluepolitiikan väline. Hannulan mukaan tarvitaan molempia.
Risto Mäkeläinen sanoi, että posti tulee nopeasti ulkomailta, mutta rajojen sisällä tökkii. Peltolan mukaan matkahuolto toimii, postissakin voisi olla yksityisiä toimijoita. Jussinniemi kaipaa poliittista päätöstä valtiolta. Leppäharjulle riittäisi posti muutaman kerran viikossa. Työvoimapulan lääkkeiksi ehdokkaat listasivat ennen kuultuja ehdotuksia. Kun ne kaikki toteutetaan uudessa eduskunnassa, niin hyvä tulee Suomesta! Viiniäkin saa ruokakaupoista!