Paikallisuutiset

Risto Mäkeläinen on Kattilakosken uusi toiminnanjohtaja: "Vanha pappila ja Paanukirkko ovat piilossa olevia helmiä"

- Minä tunnen sen, täällä on hirveän hyvä henki, sanoo Risto Mäkeläinen pystyttäessään Taru Kilpisen taidenäyttelyä Kärsämäen kirjastoon. Kuvassa Unikakkiainen, josta kerroimme lehdessämme 8.2., jutussa “Unikakkiaista tapaamassa”.
- Minä tunnen sen, täällä on hirveän hyvä henki, sanoo Risto Mäkeläinen pystyttäessään Taru Kilpisen taidenäyttelyä Kärsämäen kirjastoon. Kuvassa Unikakkiainen, josta kerroimme lehdessämme 8.2., jutussa “Unikakkiaista tapaamassa”. Kuva: Outi Levä

Kärsämäkisen Kattilakosken Kulttuuriosuuskunnan uutena toiminnanjohtajana aloittiRisto Mäkeläinen pari viikkoa sitten. Hän on paljasjalkainen pyhäjärvinen ja omien sanojensa mukaan junan tuoma ruotaslainen.

– Synnyin keskustaan, mutta jo nuorena leikkelin kaivoksella ruohoja ja huomasin, miten hyvä kylä Ruotanen on. Niinpä sitten hakeuduin ja pääsin töihin kaivokselle. Olin siellä monissa projekteissa. Tein töitä kovan tekniikan puolella pitkään. Osuuskuntakin toimintamuotona on tullut tutuksi, kun olin perustamassa osuuskuntaklusteria Smart City -maailmaan, sanoo Mäkeläinen.

Smart City on älykäs kaupunki, jossa teknologiaa hyödynnetään kokonaisvaltaisesti kaupungin toiminnan osana digipalveluina ja hyödyntämällä teknologiaa elinvoimaisuuden kehittämiseen, toiminnan tehostamiseen ja kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mäkeläinen on koulutukseltaan insinööri, omien sanojensa mukaan “valitettavasti “ ja suorittanut myös ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon.

Pyhäsalmen kaivoksella filmattiin muutama vuosi sitten YLEn ja SVT:n yhteistuotantona 8-osainen televisiodraamasarja, jonka filmauksissa Mäkeläinen toimi mm. turvallisuuspäällikkönä.

– Olen ollut kulttuurin parissa aina, toiminut yhdistyksissä, kaivoksen tapahtumissa ja musiikkifestareissa. Yli kymmenen vuotta järjestelin kaivoksen moottorikerhon Emolahti Meetingiä, kertoo Mäkeläinen.

Monipuolista kokemustaan hän aikoo hyödyntää nyt Kattilakosken kulttuuriosuuskunnassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Näen täällä paljon potentiaalia. Vanha pappila ja Paanukirkko ovat piilossa olevia helmiä. Nätti alue! Ehkä omalla kylällä olevan eivät kykene tätä näkemään, mutta ulkopuolelta tuleva sen näkee.

Mäkeläisellä on paljon suunnitelmia, joita hän aikoo panna toimeksi omien verkostojensa avulla.

– Huhtikuun alussa Vanhassa pappilassa järjestetään Lanit. Ensimmäinen oli Pyhäjärvellä ja tarkoitus on, että niitä järjestetään eri kunnissa PyhäNetin toiminta-alueella. Tapahtuma on tarkoitettu yli kymmenvuotiaille nuorille. Koska lanit kestävät yön yli, niissä huolehditaan lepoajoista, terveellisestä ruuasta ja väliaikaliikunnasta, sanoo Mäkeläinen.

LAN on lyhenne sanoista Local Area Network. Lanit ovat lähiverkkotapahtuma, jossa samaan tilaan kokoontuu ihmisiä pelaamaan tietokoneidensa tai konsoleidensa kanssa ja voivat kestää vuorokaudesta jopa pariin viikkoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vanhassa pappilassa Mäkeläisen käden jälki näkyy jo. Pappilan neuvotteluhuone on muuttunut olohuone-kirjastoksi vanhoin huonekaluin. Residenssitoiminta jatkuu kuten ennenkin, mutta pappilan huoneita vuokrataan myös matkailijoille booking.comin kautta.

Kattilakosken Kulttuuriosuuskunnalla on menossa nyt kaksi hanketta. Mäkeläinen haluaisi enemmän näkyvyyttä taiteelle ja miettii halutaanko Kärsämäki nähdä taidepaikkakuntana. Hankkeet ovat yksi keino rahoittaa paikkakunnan kehittämistä.

– Paanutonttu- ja Laku-hankkeet ovat vielä menossa. Pappilan aluetta voitaisiin tuoda kuntalaisille ja samalla osallistaa heitä. Pappilan alue, Kattilakosken silta ja Pyhäjoen rantamiljöö ovat upeita. Voisiko sinne rakentaa vaikka valotaidetta, visioi Mäkeläinen.