Mielipiteet

Reisjärven Keskustan valtuustoryhmä: Sotekeskus odottaa käyttäjiä

Reisjärven Sote-keskus on valmistunut heinä-elokuun vaihteessa ja käyttöönottotarkastus on tehty. Henkilöstö jäi kesälomalle kesäkuulla odottavaisina, sillä paluu töihin tulisi tapahtumaan uusiin Sote-keskuksen tiloihin. Mutta kuinkas sitten kävikään?

Henkilöstölle ilmoitettiin ennen loman loppumista, että siirtykää työskentelemään Haapajärven poliklinikalle, koska Sote-keskusta ei voida vielä avata puuttuvien kaluste- ja tavarahankintojen takia. Väliaikaista vain, näinhän sitä lauletaankin, mutta tällä hetkellä väliaikaisuus kestää alustavan tiedon mukaan lokakuulle tai mahdollisesti jopa pidempään, vai hoksataanko kohta, että ei Reisjärvellä tarvita sosiaali- ja terveydenhuollon lähipalveluja lainkaan? Reisjärven poliklinikan henkilöstö ja muutkin vanhojen tilojen työntekijät ovat sinnitelleet lääkkeiden voimin pystyäkseen työskentelemään entisissä tiloissa. Haapajärvellä tilanne jatkuu samana ja sisäilmaoireet ovat ajaneet meidän ammattilaiset ”keskusneideiksi” erilliseen tilaan työnteon mahdollistamiseksi.

Keskustan yhtenä vaaliteemana on ollut ja tulee olemaan varmasti jatkossakin lähipalvelujen vahvistaminen ja sen myötä inhimillinen ja laadukas hoiva asuinpaikasta riippumatta. Lähipalvelut ovat tärkeä keino purkaa ja ennaltaehkäistä hoitojonojen syntymistä. Tällä hetkellä Reisjärvellä on henkilöitä, joita uhkaa kallis erikoissairaanhoito, koska sairauksien oireet jäävät hoitamatta, kun mahdollisuus syystä tai toisesta lähteä Haapajärvelle hoidattamaan itseään ei ole mahdollista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Reisjärvellä sotekeskusta rakennettiin kiireellä, että henkilöstö pääsee mahdollisimman pian työskentelemään puhtaissa tiloissa. Sekä henkilöstö, että kuntalaisetkin ovat kokeneet tiedottamisen ala-arvoisena ja tulee tunne myös poliitikkona, että onkohan asioissa täysin puhtaat jauhot pussissa? Nyt elämme tilanteessa, että uudet tilat ovat valmiit, mutta kalusteet työskentelyyn puuttuvat. Reisjärven kunta on pyytänyt selvitystä muuton etenemättömyyden takia. Vastauksena tuli harmittelua viivästymisestä ja pyydettiin ymmärrystä. Tässä tilanteessa ymmärrystä ei enää löydy. Pohteen perusteina tilanteen viivästymistä selitettiin uuden organisaation toiminnan käynnistymisen haasteellisuutena. Kyllä, se onkin ymmärrettävää, mutta sama valittu työryhmä on ollut suunnittelemassa ja rakentamassa Sote-keskusta alusta saakka ja jatkanut toimintaansa lehtitiedotteiden ja kuvien mukaan myös Pohteen aikana vuonna 2023. Unohtuiko suunnittelussa kalusteiden hankinta? Vai oliko niitä tarkoituskaan hankkia? Mitä vielä odotellaan? Ollaanko sovittua vuokrasopimusta muuttamassa?

Lääkäripalvelujen osalta on Pohteen suunnalta on tullut viestiä, että entisen Selänteen osalta lääkäritilanne on edelleen haasteellinen, eikä lääkäripalveluita olisi voitu taata kahta päivää viikossa Reisjärvelle, vaikka tilat olisivat olleet jo valmiina. Tämä selitys ei pidä paikkaansa, meillä olisi lääkäri useampana päivänä viikossa, mikäli meillä olisi puhtaat tilat valmiina käyttöön. Lähipalveluista puhuttaessa olemme käyttäneet sosiaali- ja terveyspalveluja nyt Haapajärvellä ja Pyhäjärvellä. Mikäli tämän kaltainen toiminta on Pohteessa lähipalvelua, niin yhtä lailla Haapajärviset voivat ajaa Reisjärvelle lääkäripalveluihin. Sama matka Haapajärveltä on meille, kuin meiltä heille.

Joka tapauksessa tilanne kummastuttaa erityisesti työntekijöitä, mutta myös kuntalaisia. Meillä Sote-keskuksen tilat tulevat tarpeeseen ja jokainen neliö on suunniteltu ammattilaisia varten. Mikäli Pohde on alas kirjaamassa palveluja Reisjärven osalta ennen niiden käynnistymistä uusissa tiloissa, tulemme tilanteeseen, jossa Pohde rikkoo järjestämissuunnitelmaa.

Jonna Haikara

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskustan ryhmän pj.

Sari Huuskonen

Kunnanhallituksen pj.

Mervi Niskakoski

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kunnanvaltuuston pj.

sekä kaikki muut Reisjärven Keskustan valtuustoryhmän jäsenet