Paikallisuutiset

Pyhäsalmen VPK kisasi tiensä Suomen parhaaksi – Kansainvälisessä kisassa joukkue ylsi sijalle 44

Joukkueessa kisasivat tänä vuonna Teemu Perkiö, Tea Aittokoski, Lotta Halonen, Niko Aarniolehto, Santeri Aarniolehto, Valtteri Manninen, Merika Rasila, Tero Syväniemi, Sandra Mykkänen sekä Syväniemi.
Joukkueessa kisasivat tänä vuonna Teemu Perkiö, Tea Aittokoski, Lotta Halonen, Niko Aarniolehto, Santeri Aarniolehto, Valtteri Manninen, Merika Rasila, Tero Syväniemi, Sandra Mykkänen sekä Syväniemi. Kuva: Pyhäsalmen VPK

Pyhäsalmen VPK osallistui tänä vuonna Celjessä, Sloveniassa 17.- 24.7.2022 CTIF-palokuntakilpailuihin, eli Kansainvälisiin Palokunta Olympialaisiin.

Kilpailuun osallistui lähes 200 joukkuetta 20 eri maasta. Suomesta mukana oli yhdeksän joukkuetta:

Nuorten kilpailussa LUP nuoret, Turun VPK ja Nummela-Turku. Naisten A-sarjassa Nummelan VPK. Miesten A-sarjassa Pyhäsalmen VPK, Turun VPK, Nummelan VPK I ja Taivassalon VPK sekä miesten B-sarjassa Nummelan VPK II.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pyhäsalmen VPK sijoittui Olympialaisissa sijalle 44. Yhteispisteillä 395,73.

CTIF-palokuntakilpailut järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1961 Saksassa, minkä ansiosta ihmiset huomasivat kuinka kilpailu sai vapaapalokunta-aatetta nostettua esiin. Toki kisan viihteellinenkin arvo oli havaittavissa ja kilpailuissa muodostui ystävyyspalokuntia.

Seuraavat kisat järjestettiin vuonna 1963 Ranskan Mulhousessa, jotka olivatkin jo huomattavasti suuremmat kuin edeltäjänsä. Näihin kisoihin kutsuttiin myös Pyhäsalmen VPK, joka voitti koko kilpailun.

Pyhäsalmen VPK on osallistunut kaikkiin Olympialaisiin vuodesta 1963 ja se on aina kilpaillut kaikkein arvostetuimmassa, perinteisen palokuntakilpailun A-sarjassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuoden 2022 kilpailuun valmistautuminen alkoi Pyhäjärvellä jo marraskuussa joukkueen kasaamisella, ja ensimmäinen treeni pidettiin tammikuun puolessa välissä.

Kilpailu vaatii paljon sitoutumista sekä hyvää kuntoa, eikä yhteisiä harjoituksia ollut aina helppoa järjestää kilpailijoiden sairastumisen, opiskelun tai työn johdosta. Harjoitustunteja pääsi silti kertymään yli 130.

Kilpailuun tarvittiin kymmenen osallistujaa ja Pyhäjärveltä kilpailijoita lähti matkaan yksitoista. Onneksi kaikki pääsivät kilpailemaan, koska Nummelan joukkueelta puuttui osallistujia. Yksi vapaaehtoinen siirtyi heidän tiiminsä vahvuuteen.

Kilpailussa oli kaksi osiota. Kalusto-osio, jossa lavastetaan sammutushyökkäys. Tästä Pyhäsalmen joukkue suoriutui täysin virheettömästi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toisena osiona oli viestijuoksu, joista kolme este-osuutta, jotka vaativat kilpailijalta paljon kestävyyttä. Tässäkin Pyhäsalmen joukkue oli Suomen paras. Suoritukseen menee parhaimmilta noin 30 sekuntia ja Pyhäsalmen vpk suoritti tehtävän 55 sekuntiin, joka on todella kova tulos.

Matka oli kisailijoille mieluinen. Perille päästyään joukkue aloitti tutustumisen muiden kilpailijoiden kanssa. Hupimatkasta ei kuitenkaan ollut kyse, vaan miltei koko reissun ajan joukkueilla oli tiukka ohjelma mitä noudattaa.

Maanantaina ja tiistaina olivat harjoitukset, keskiviikkona varsinaiset kilpailun avajaiset, joissa olympiatuli sytytettiin juhlavasti. Paikalla olivat Slovenian presidentti sekä muu vaikutusvaltainen väki. Tilaisuus oli paraateineen näyttävä.

Ainoa vapaapäivä oli torstai, jolloin varsinkin nuorempi porukka lähti tutustumaan Slovenian kauniisiin maisemiin. Vanhempi väki jäi tutustumaan kaupunkiin.

Perjantai olikin sitten kilpailupäivä, kilpailijoilla oli jännitystä ilmassa. Ekakertalaisia joukkueessa oli neljä mukana. Lämpötila oli Sloveniaan saavuttaessa 26-28 astetta, mutta kilpailupäivänä asteet kohosivat peräti 34 asteeseen, eikä keinokuituinen ja täysin hengittämätön asu helpottanut tilannetta. Muutama hikitippa tuli varmasti jokaisella.

Kaikkein mieleenpainuvin hetki oli, kun joukkue saapui omalle paikalleen aloittamaan suoritustaan ja selostaja kuulutti, kuinka nyt saapuu kilpailemaan joukkue, joka on ollut mukana jokaisessa kilpailussa vuodesta 1963. Katsomossa oli noin 8 000 ihmistä, kuului torvien soitto ja yleisö selkeästi kunnioitti Pyhäsalmen joukkueen sitoutumista kilpailuun.

Seuraavaa tapahtumaa odotetaan jo kovasti ja kilpailusuorituksen aikaa kiritään kiinni.

Sijoitukset kautta aikain

1963 Ranska, I

1966 Jugoslavia, II

1969 Itävalta, II

1973 Tshekkoslovakia, II

1977 Italia, I

1981 Saksa, III

1985 Itävalta, II

1989 Puola, III

1993 Saksa, III

1997 Tanska, III

2001 Suomi, III

2005 Kroatia, III

2009 Tshekki, III

2013 Ranska, III

2017 Itävalta, III

Joukkueenjohtaja Teemu Perkiö

Konemiehenä Tea Aittokoski

Lähettinä Lotta Halonen

Hyökkäysparin johtajana Niko Aarniolehto

Hyökkäysmiehenä Santeri Aarniolehto

Letkuparinmiehenä Valtteri Manninen

Letkumiehenä Merika Rasila

Vesiparinjohtajana Tero Syväniemi

Vesimiehenä Sandra Mykkänen

Varamiehenä Pertti Syväniemi