Paikallisuutiset

Pyhäjärven Biokaasu Oy avasi upouuden kaasutankkausaseman Nelostien ja VT 27:n risteysalueelle – Kansanedustaja Juha Sipilä pääsi testaamaan pumpun ensimmäisenä

Juha Sipilä avasi Pyhäjärven kaasutankkausaseman olemalla sen ensimmäinen virallinen tankkaaja.
Juha Sipilä avasi Pyhäjärven kaasutankkausaseman olemalla sen ensimmäinen virallinen tankkaaja. Kuva: Satu Kangas-Viljamäki

Pyhäjärvellä avattiin maanantaina kaasutankkausasema Nelostien ja VT 27:n risteysalueelle.

Avajaisiin oli tullut kansanedustaja ja Suomen entinen pääministeriJuha Sipilä (kesk.), joka sai kunnian tankata asemalla ensimmäistä kertaa. Auto ei tosin ollut hänen omansa, mutta kuitenkin.

– Tämähän on halapaa ku jukurtti, Sipilä lohkaisi tankkauksen lomassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pyhäjärven kaasutankkausasema myy Suomessa tuotettua biokaasua. Jatkossa Pyhäjärven Biokaasu Oy:n suunnitelmiin kuuluu tuottaa biokaasu omassa tuotantolaitoksessaan, jonka olisi tarkoitus valmistua ensi vuonna.

Sipilä kertoi pyhäjärvisten olevan nyt ajan hermolla.

– Kaasusta, energiasta ja polttoaineista puhutaan koko Euroopassa tällä hetkellä todella paljon.

– Suomessa oli viime vuoden lopussa 14 000 kaasuautoa ja niitä on tullut lisää noin tuhannen kappaleen vuosivauhdilla. Osasyy kaasuautojen vähäisyyteen on ollut nimenomaan tankkausasemien puute, Sipilä sanoi ja jatkoi: – Sähköautoilu ei voi olla ainoa vaihtoehtomme polttomoottoreille, minkä vuoksi kaasuautojen verotus pitäisi tuoda samalle tasolle kuin sähköautoissa. Biokaasu on puhdas ja uusiutuva polttoaine, missä meillä on mahdollisuus omavaraisuuteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Leppoisassa tilaisuudessa oman puheenvuoronsa käyttivät myös Pyhäjärven kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouni Jussiniemi (vas.) ja II varapuheenjohtaja Raija Leppäharju (ps.) sekä biokaasupioneeri Erkki Kalmari.

Biokaasulaitosta on suunniteltu Pyhäjärvellä jo pitkään, vuosien 2016-2021 aikana.

– Teimme opinto- ja tutustumismatkoja alalla jo oleviin kaasulaitoksiin eri puolilla Suomea. Matkat antoivat tukea tankkausaseman perustamiseen. Teimme Envitecpolisin kanssa 2.9.2021 sopimuksen suunnittelusta, lupadokumentoinnista ja riskinarvioinnista,Ari Varis kertoo.

Pyhäjärven Biokaasu Oy rekisteröitiin 16.10.2021.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhtiö haki kaasuntankkausasemaa varten investointiavustusta Energiavirastolta lokakuussa 2020. Tuki myönnettiin tammikuussa 2021 täysimääräisenä (40 %). Sen ehtona oli, että tankkausasema tulee rakentaa syyskuun 2022 mennessä valmiiksi.

Kuluvan vuoden helmikuussa hallitus teki sopimuksen Metener Oy:n kanssa biokaasuaseman toimittamiseksi ja vastaanotettavaksi käyttövalmiina 18.9.2022.

Koetankkaus asemalla tehtiin 21.9.2022 ja saatiin lopulta suoritettua, vaikka nettiongelmat toivat siihen omat haasteensa.

Luetästä, mitä Selänne-lehti on kertonut asiasta aiemmin.