Pääkirjoitukset

Puita, puskia ja vissikkoja

Kuva: Anne Mattila

Toteutin kesälomalla pitkäaikaisen haaveeni ja vuokrasin perheelleni asuntoauton viikoksi. Päristelin sillä ristiin rastiin Suomen niemeä ja kilometrejäkin kertyi ihan kunnioitettava määrä, ehkä noin 1200.

Olen harrastanut automatkailua ennenkin, mutta joka kerta hämmästyn uudelleen siitä, miten paljon Suomessa on puita, puskia ja vissikoita. Ensin on pitäjä ja sitten alkavat puskat ja vissikot, sitten siirrytäänkin jo umpimetsään, jota sitten riittää, kunnes seuraava taajama alkaa lähestyä. Tämä tapahtuu kaikkialla, oltiin sitten rannikolla, Keski-Suomessa tai Kainuussa. Noh, Kainuussa ehkä vielä vähän enemmän.

Ensin päässäni pyöri Aku Ankka -lehdestä tuttu, Pelle Pelottoman keksimä roskansyöjäukkeli, joka hihkuu koko ajan: ”Vihreää - vain vihreää”, mutta sitten mieleeni nousi EU:n ennallistamisasetus. Ajattelin, että saisivat ne eurooppalaiset virkamiehet tulla katsomaan paikan päälle ja sanoa sitten, mitä ennallistamista tässä on? Luonnollisesti asia piti tarkistaa, kun se niin kovasti mietitytti (autoa ajaessa ehtii miettiä yllättävän paljon asioita).

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ympäristöministeriön sivuilla kerrotaan, että EU:n ennallistamisasetusehdotus tähtää osaltaan luontokadon pysäyttämiseen: ”Ennallistamisasetusehdotuksen tavoitteena on parantaa luonnon tilaa laajasti eri ympäristöissä sekä suojelualueilla että niiden ulkopuolella. Ennallistaminen ei siis tarkoita pelkästään suojelua, vaan myös tapoja vahvistaa luontoarvoja. Ennallistettava alue voi säilyä talouskäytössä tai vaikkapa osana kaupunkiympäristöä”.

Mitä pidemmälle selvitystä luin, sitä paremmin sitä ymmärsin. Suosittelen sitä kaikille, siis asiaan perehtymistä ennen ”älämölön” nostamista. Se taito tuntuu olevan nykyään hukassa monella.

Satu Kangas-Viljamäki