Pikalainat - yleisimmät myytit ja uskomukset

Elämässä voi tulla eteen yllättäviä tilanteita, jolloin rahaa tarvitsisi nopeasti. Tällöin yksi ratkaisu voi olla pikalaina. Pikalaina on vakuudeton kertalaina, jonka voi saada nimensä mukaan käyttöön todella nopeasti.

Pikalainoihin liittyy uskomuksia, jotka eivät pidä paikkaansa. Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimmät pikalainoja koskevat myytit.

Pikalaina on sama asia kuin pikavippi

Moni ajattelee pikalainan olevan pikavippi eli pieni laina lyhyellä maksuajalla, jossa on kalliit kulut. Pikalaina ei kuitenkaan enää tarkoita samaa asia kuin pikavipit, jotka tulivat ihmisille tutuiksi 2000-luvun alussa.

Tuolloin pikavippejä myönnettiin maksimissaan muutama sata euroa ja niiden maksuaika oli 2–4 viikkoa. Lainoissa oli korkeat korot, mikä teki lainojen kokonaiskustannuksista korkeita.

Pikalaina onkin ikään kuin uudistunut versio pikavipistä:

  • lainaa voi saada suurempia summia pidemmällä maksuajalla
  • lainaa voi saada alhaisemmalla korolla
  • lainaehdot ovat joustavammat.

Pikalainaa voi saada vain satasia parin viikon maksuajalla

Ennen pikalainat olivat maksimissaan muutamia satoja euroja, mutta nykyään lainantarjoajasta riippuen, pikalainaa voi hakea netistä jopa tuhansia euroja useamman kuukauden tai vuoden maksuajalla. Haettavissa oleva lainasumma ja laina-aika riippuu lainantarjoajasta. Pikalainasta voidaan kuitenkin yhä käyttää myös nimiä pikavippi ja pienlaina.

Myös se, millaisilla ehdoilla pikalainaa voi hakea, riippuu lainantarjoajasta. Yleensä ihmiset hakevat kertaluonteista pikalainaa, mutta jotkin lainapalvelut myöntävät myös joustoluottoa, mikä tarkoittaa, että pikalainaa voi nostaa erissä tarpeen mukaan.

Vaikka pikalainan hakeminen on tehty helpoksi, ei lainaa kannata hakea turhaan tai hetken mielijohteesta. Lainaa tulee hakea vain sen verran, että sen voi maksaa ajallaan takaisin ongelmitta.

Pikalainoissa on korkeat korot

Pikavipeille asetettiin korkokatto ensimmäisen kerran vuonna 2013. Sitä uudistettiin vuonna 2019, ja silloin asetettu korkokatto on voimassa yhä edelleen. Nykyään lain mukaan asetettu korkokatto koskee kaikkia vakuudettomia lainoja.

Lain mukaan lainan nimelliskorko saa olla maksimissaan 20 % ja lainan muita kuluja saa olla vuodessa enintään 150 euroa.

Pikalainan korko on kuitenkin aina henkilökohtainen, ja se perustuu lainantarjoajan tekemään arvioon hakijan maksukyvystä. Arvioon vaikuttaa muun muassa hakijan tulot, asumismuoto ja muut olemassa olevat lainat. Lainan nimelliskorko ja muut kulut on kuitenkin oltava korkokaton määräämissä rajoissa.

Pikalainaa ei kannata kilpailuttaa

Moni saattaa ajatella, että pikalainoja ei kannata kilpailuttaa, sillä lainasummat ovat melko pieniä. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa; kaikki lainat kannattaa aina kilpailuttaa, jotta löytää halvimman lainan.

Vaikka pikalainoissa on usein kyse suhteellisen pienistä summista, kannattaa kilpailuttaminen silti. Jo parinsadan euron pikalainojen kokonaiskustannuksissa voi olla kymmenien eurojen ero, ja parin tuhannen euron lainassa yli 200 euron ero eri lainantarjoajien välillä.

Mitä suuremmasta lainasummasta on kyse, sitä suurempia erot voivat tietenkin olla.

Pikalainojen kilpailuttaminen on helppoa ja hakemuksen tekeminen vie vain muutaman minuutin. Lainapalvelun kautta lainahakemus lähetetään jopa yli parillekymmenelle lainantarjoajalle, jolloin on mahdollista saada useita lainatarjouksia vertailtavaksi.

Pikalainan voi saada käyttöön jopa parissa minuutissa, mutta viimeistään parin aikapäivän kuluessa.

Pikalainoja tulee verrata niiden todellisen vuosikoron perusteella, sillä se kattaa sekä nimelliskoron että lainan muut maksut ja kulut vuositasolla. Myös jokaisen lainatarjouksen lainaehdot on hyvä myös tarkistaa huolella.

Pikalainaa voi saada ilman luottotietoja

Pikalainaa eikä muitakaan lainoja voi saada ilman luottotietoja. Pankit ja lainantarjoajat vaativat lainanhakijoilta puhtaita luottotietoja, jotta lainaa voi hakea ja saada.

Lainanmyöntäjät tarkistavat aina hakijoiden luottotiedot.

Pankit ja lainantarjoajat tekevät riskiarvion jokaisesta hakijasta. Luottotietojen menetys antaa kuvan, että hakijalla on ollut vaikeuksia maksaa laskuja tai aiempia lainoja. Lainantarjoajien kannalta on tärkeää, että lainansaajat pystyvät maksamaan lainan takaisin.

Pikalainan hakeminen edellyttää puhtaiden luottotietojen lisäksi yleensä vähintään 18-vuoden ikää, säännöllisiä tuloja, pysyvää osoitetta Suomessa ja suomalaista pankkitiliä. Ehdot lainan hakemiselle ja saamisella vaihtelevat kuitenkin lainapalveluittain.

Voit lukea lisää pikalainoista osoitteessa: www.pikalainat.fi.