Paikallisuutiset

Päiväkoti Jukola avasi Haapajärvellä ovensa kuun alussa – Uudessa päiväkodissa on neljä osastoa ja joka osastolla on suunnitellut tilat pienryhmille

Haapajärven varhaiskasvatuksen johtajan,Minna Hattusen ja Päiväkoti Jukolan johtajanAnu Ekmanin on helppo hymyillä. Haapajärven toinen, alusta pitäen varhaiskasvatuksen käyttöön suunniteltu ja rakennettu päiväkoti, Jukolan päiväkoti, otettiin käyttöön 3.11.

– Onhan tämä aivan upeaa. Nyt meillä on käytössämme terveet ja turvalliset tilat. Jukolassa on neljä osastoa: Vanamot, Lemmikit, Niittyvillat ja Kotkansiivet ja joka osastolle on suunniteltu tilat pienryhmille. Sen lisäksi meillä on terapiahuoneet esimerkiksi puhe- ja toimintaterapioita varten, Hattunen ja Ekman iloitsevat.

Hyvillä mielin ovat myös toimittajan tapaamat lapset: Eevi, Aava ja Rebekka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Täällä on kivaa. Minä tykkään pelata kaikkia pelejä, Aava sanoo. Eevi puolestaan kertoo värittävänsä kaikkein mieluiten, kun taas Rebekan suosikkilelu on Little Petshop.

Päiväkodin piha ei ehtinyt valmistua tälle syksylle, mutta ne rakennetaan kuntoon ensi keväänä.

– Pihamaa saa olla soralla talven ja painua rauhassa. Onneksi tässä vieressä on puisto, jota voimme käyttää ulkoiluun ja leikkeihin. Pihalla on yksi kiipeilyteline sekä kiikut, ja tekninen toimi on tehnyt meille mäenlaskupaikan valmiiksi lunta odottamaan, Hattunen sanoo.

Jukolan lapset olivat alkusyksyn ajan sijoitettuna Haapajärven muihin varhaiskasvatuksen yksiköihin, mikä oli niin lasten kuin hoitajien kannalta haastava tilanne. Siksi päiväkoti otettiin käyttöön heti, kun se suinkin oli mahdollista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jukolan myötä suljettu Satulaakso oli pieni ja sen tilat eivät olleet toimivat varhaiskasvatuksen nykyisiin käytäntöihin, naiset kertovat.

Uutta päiväkotia ehdittiin kaivata Haapajärvelle kauan. Viime syksynä se sai – jopa hieman yllättäen, lentävän lähdön.

– Jukolaa ryhdyttiin suunnittelemaan viime syksynä ja siitä puolen vuoden kuluttua rakennustyöt olivat jo täydessä käynnissä, Hattunen sanoo ja kiittää Haapajärven kaupungin päättäjiä.

Jukola on 771 neliön Teijo-talo, joka koostuu kymmenestä moduulista, jotka tuotiin paikan päälle valmiina kokonaisuuksina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Isot yksiköt ovat kustannustehokkaampia, näin se vain on, Hattunen sanoo jatkaa: – Vaikka lapsia on paljon, satsaamme todella paljon pienryhmätoimintaan.

Pienten lasten osastolla on 12 lasta, joka jaetaan kolmeen pienryhmään, mikä tarkoittaa neljää lasta per ryhmä. Isompien lasten ryhmäkoko on 21 lasta, jotka niin ikään jaetaan kolmeen eli seitsemän lapsen pienryhmiin.

– Jokaisella osastolla on kolme kasvatusvastuussa olevaa hoitajaa sekä yksi avustaja. Työntekijätilanne on kuitenkin sellainen, ettei meillä ole juurikaan särkymävaraa. Kaksi vakituista varahoitajaa ei aina riitä paikkaamaan puuttuvaa henkilöstöä.

Haapajärvellä toimii tällä hetkellä kolme päiväkotia ja neljä perhepäivähoitajaa, mutta hoitopaikkoja ei edelleenkään ole riittävästi.

– Lapsimäärän ennustaminen on mahdoton tehtävä. Etenkin nyt, kun kaikilla lapsilla on yhtäläinen oikeus varhaiskasvatukseen, Ekman sanoo ja jatkaa: – Kun tulin alalle, Haapajärvellä toimi lähes 40 perhepäivähoitajaa, nyt heitä on enää vain neljä. Tämä on valtakunnallinen muutos, jolle emme tunnu voivan mitään.

Samassa ajassa ikäluokkien varhaiskasvatuksen käyttöaste on noussut 25 prosentista yli 60:een.

– On hienoa, että varhaiskasvatusta arvostetaan, mutta se luo meidän työhömme yhä enemmän ennustamattomuutta.

Varhaiskasvatuksen lisäksi perheillä on mahdollisuus käyttää esimerkiksi Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen Perhekeskuspalveluja, MLL:n perhekahviloita tai seurakuntien kerhoja.

Haapajärven päiväkodit

Päiväkoti Kartano on 0 - 6 –vuotiaille lapsille tarkoitettu vuorohoitopäiväkoti (33 paikkaa)

Päiväkoti Satakieli on tarkoitettu 1 - 5 –vuotiaille lapsille (87 paikkaa)

Päiväkoti Jukola on 0 - 5 –vuotiaille lapsille tarkoitettu päiväkoti (66 paikkaa)