Paikallisuutiset

Päihde- ja peliriippuvuutta hoitava MinneSarastus Oy avaa ovensa Karjalahden kartanossa

Haapajärvi

Sanna ja Teemu Isola ostivat Karjalahden kartanon ja ovat aloittelemassa siellä yritystoimintaa. Upea kartano ja sen ympäristö luovat pariskunnan mukaan toipumisorientaatiota tukevan miljöön.

MinneSarastus Oy tulee tarjoamaan muun muassa Minnesota-hoitomallin tyyppistä päihdekuntoutusta ympärivuorokautisena laitoshoitona. Päihderiippuvuuksien lisäksi yritys erikoistuu hoitamaan peliriippuvuutta. Paikkoja on kerrallaan 22 asiakkaalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Palveluihin kuuluvat myös avokuntoutus, perhekuntoutus ja intervallihoito. Hoitojakson läpikäyneellä henkilöllä on elinikäinen mahdollisuus käydä paikassa intervallilla. Näin tuetaan raitistuneen alkoholistin raittiutta läpi elämän.

– Meillä on koossa huipputiimi. Täydellä asiakaskapasiteetilla työllistämme 11 hoitajaa. Nyt on kuusi hoitajaa remmissä. Puheluita tulee edelleen työnhakijoilta. Hoitajat ovat lähihoitajia ja sairaanhoitajia, kertoo Sanna Isola, jonka työkuvaan tulee kuulumaan läheisterapiat.

Lähihoitajaksi aiemmin opiskellut Sanna opiskelee tällä hetkellä sairaanhoitajaksi ja on toiminut Minnesota Kainuussa läheisterapeuttina jonkin aikaa.

Pariskunnalla on oma Minnesota-tausta. Teemu oli muutama vuosi sitten hoidossa päihderiippuvuuden vuoksi. Sanna luonnollisesti seurasi mukana läheisenä. Läheisten rooli on olennainen osa hoitokokonaisuutta, heillekin on tukea tarjolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Päihteitä käyttäessä oli kurja herätä. Nykyään on mukava mennä nukkumaan, mutta vielä ihanampaa herätä, kuvailee raitistunut alkoholisti Teemu hymyssä suin.

Tätä nykyä Teemu on työkykyinen maanviljelijä, kiireapulainen KasioRakenteella, ja onhan hän myös kartanon herra, talonmies ja jokapaikan höylä.

Yrittäjien tavoitteena on, että MinneSarastus löytää paikkansa palveluverkostossa ja yhteistyötä syntyy kaikkien alalla olevien toimijoiden kanssa. He toivovat, että jonakin päivänä yritys olisi maan parhaita sarallaan.

– Tarkoituksemme ei ole rikastua, motiivimme ovat muualla. Olemme itse saaneet avun tällaisesta hoidosta ja haluamme tarjota saman mahdollisuuden myös muille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

MinneSarastus tulee yrittäjien mukaan käyttämään mahdollisimman paljon Haapajärven palveluja aina remonttitarpeista ruokaan.

– Olemme saaneet todella hyvän vastaanoton Haapajärven kaupungin työntekijöiltä ja luottamushenkilöiltä, ja yleensäkin haapajärvisiltä. On tullut onnen toivotuksia ja kannustusta. Erityisen kiitollisia olemme yrityspalvelujen Hannu Vuorelalle avusta byrokratian kanssa. Hän on ollut verraton tuki tietoineen ja taitoineen.

Suomessa on arvioiden mukaan 400 000-500 000 päihderiippuvaista ja reilu 100 000 peliriippuvaista. Päihderiippuvuus on luokiteltu sairaudeksi Maailman terveysjärjestö WHO:n luomassa ja Suomessakin käytössä olevassa ICD-10 tautiluokituksessa. Myös peliriippuvuus on mukana tautiluokituksissa. Riippuvuuteen sairastunut henkilö menettää kyvyn kontrolloida päihteiden käyttöään tai peliriippuvuuttaan, vaikka seuraukset ovat negatiivisia.

– Siinä vaiheessa kun ihminen on halukas hoitoon, ei hoitoon pääsy saisi olla rahasta kiinni. Kaikki eivät saa maksusitoumusta, vaikka riippuvuudet tulevat todella kalliiksi yhteiskunnalle kun lasketaan liittänäissairauksien hoito, sairaalapäivät, työpoissaolot, lastensuojelun kulut ja niin edelleen. Aiomme tukea halukkaiden hoitoon pääsyä eri tavoin, kertoo yrittäjäpariskunta.

Yrityksessä tullaan Isoloiden mukaan käyttämään Minnesota-hoitomallin ja AA:n (Alcoholics Anonymous eli nimettömät alkoholistit) käyttämää 12 askeleen ohjelmaa ja AA:n kirjallisuutta.

– Sloganimme voisi olla: Askel kerrallaan kohti uutta sarastusta. Me kuljemme rinnallasi, paljastavat Isolat.

Karjalahden kartano

Kartanon rakensi kirkonrakentaja Mikko (Juhonpoika Harmaala) Karjalahti vuonna 1869

Mikon poika, Juho Karjalahti jatkoi kartanon pitämistä isänsä jälkeen

Kartanossa toimi pitkään kestikievari

Vuonna 1927 siinä avattiin kunnalliskoti ja rakennusta laajennettiin tarpeita vastaavaksi

Kunnalliskodin lopetettua toimintansa, paikalle perustettiin ekumeeninen keskus 1990-luvulla

Vuosituhannen vaiheessa rakennukseen tehtiin peruskorjaus ja siinä oli yksityinen loma- ja koulutuskeskus

Myöhemmin kartano on ollut peruspalveluyhtymä Selänteen varhaiskasvatuksen käytössä vuoden 2020 alkuun.