Pääkirjoitukset

Päätoimittajalta: Suoritettaisiinko kesää vähän vähemmän?

Kuva: Satu Kangas-Viljamäki

Koen olevani täysin kesäihminen, minkä vuoksi kesää kohtaan on suuria odotuksia. Ja mitä muutakaan odotuksista seuraisi kuin suorituspaineita? On ehdittävä tehdä kaikki kesälle suunnitellut asiat, on tehtävä täydellinen kesäsoittolista ja oltava vapaa ja huoleton. Kaiken keskellä täytyy ehtiä myös käymään kesätöissä.

Maanantai-iltana huomasin katsovani kalenteriani miettien, miten ehtisin tehdä kaiken kesälle kaavailemani. Siinä vaiheessa tajuntaani iski, etten tiedä edes haluanko tehdä kaikkia niitä asioita, vai ovatko ne listassani vain siksi, että niin kesällä ”kuuluu” tehdä. Entä, jos jättäisinkin tilaa myös tehdä vapaa-ajallani asioita suunnittelematta?

En väitä, että esimerkiksi ”bucket list” (lista tavoitteista, jotka haluaa kesän aikana suorittaa) olisi suoraan huono idea. Mutta jos listan asioiden tekeminen alkaa tuntua suorittamiselta, menee touhusta maku. Sen sijaan lista toimii hyvin inspiraationa tylsiin hetkiin. Ei ole yhtään huonompi vaihtoehto hypätä autoon hyvän ystävän kanssa ja ajaa mökille grillaamaan, saunomaan ja uimaan yömyöhään saakka. Eikä se ole niin vakavaa, vaikka aamulla vähän väsyttäisikin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Huvipuisto, festarit ja telttayö kuuluvat silti bucket listiini. Niilläkin on oma paikkansa, vaikka ne vaativat suunnittelua ja aikataulutusta. Listalla on onneksi myös monia helpommin toteutettavia asioita, kuten uuden jäätelömaun testaaminen, hiekkalinnan rakentaminen ja kaatosateessa tanssiminen.

Juhannus on jo ohi, mutta kesää on silti vielä paljon jäljellä. Haluan muistuttaa itseänikin siitä, että hyvä kesä koostuu pienistä hyvistä hetkistä eikä pakotetuista kesäaktiviteeteista.

Taru Kyllönen