Pääkirjoitukset

Päätoimittajalta: Onnea koulunsa päättäneille

Kuva: Anne Mattila

Tähän aikaan vuodessa lehdet täyttyvät koulunsa päättäneiden nuorten haastatteluista. Useimmin mediassa esiintyvät ylioppilaat, vaikka omissa aatoksissani kaikki koulunsa päättäneet ovat juhlansa ansainneet. Onnea siis tasapuolisesti kaikille valmistuville!

Pohdimme täällä toimituksessa eilen oikein porukalla, miksi ammattiin valmistumista ei juhlita samassa mittakaavassa kuin lukion päättäneitä. Selkeään vastaukseen emme päässeet. Arvaan kuitenkin, että ilmiön juuret ovat syvällä Suomen historiassa.

Ylioppilaat miellettiin viime vuosituhannen alkupuoliskolla usein isänmaallisiksi sekä suomalaisuuden ja Suomen sivistämisen läheteiksi. Eihän meidän tarvitse kuin katsoa vanhoja suomalaisia elokuvia, joissa ylioppilaat ovat “herroja”, joille tavallinen kansa niiaa ja kumartaa kylätiellä. 2020-luvulta katsottuna asetelma henkii luokkayhteiskuntaa ja jopa elitismiä, mitä nykylukio ei enää missään tapauksessa ole.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Miksi ammattiin valmistuneet eivät sitten juhli? No ihan ensiksi on toruttava itseään yleistämisestä, kyllä varmasti joku juhlii. Se on vain mennyt minulta ohi korvien.

Olen juhlinut valkolakkia perinteiseen tapaan, mutta ammatteihin valmistumista en ollenkaan. Miksi en? En minä tiedä. Ei vain ole tullut juhlittua, vaikka ammattiin valmistuminen on tuntunut hyvältä ja enemmän omalta jutulta kuin valkolakki.

Jos oikein syvälle poraa, syynä voi olla lukion stressaavuus ja sen läpi pääsemisen tuoma ääretön helpotus. Silloin tekee mieli ottaa ilo irti elämästä. Ammattiopinnoissa en ole kokenut vastaavaa stressiä koskaan (paitsi lääkelaskuissa lähihoitajaksi opiskellessa). Enkä nyt väitä, että ammattiopinnot olisivat helpompia, en. Väitän, että omaa alaa opiskellessa, opiskelu on mielekkäämpää kuin aineiden, joiden merkityksestä tulevaisuudellesi et ole varma.

Oli miten oli, jokainen koulunsa päättänyt on yhtä arvokas. Seuraavana edessä ovat jatko-opinnot tai työelämä. Onnea matkaan!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Satu Kangas-Viljamäki