Pääkirjoitukset

Päätoimittajalta: Iloa ja eloa museoista

Satu Kangas-Viljam?ki, kolumnikuva Kuva: Anne Mattila

Oulu on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki teemalla kulttuuri-ilmastomuutos. Oulu tekee sen yhdessä 32 pohjoisen kunnan kanssa, joista yksi on Haapajärvi.

Haapajärvi, Nivala ja Pielavesi ovat luomassa kulttuuripääkaupunkivuoteen yhdessä Presidentipolun, jossa kuljetaan kolmen merkittävän presidenttimme jalanjäljissä rauhan, rohkeuden, kansainvälisyyden edistämisen ja yhteistyön luomisen merkeissä (haapajarvi.fi).

Kohteet ovat tietenkin presidentti Urho Kekkosen syntymäkoti, Lepikontorppa Pielavedellä, presidentti K.J. Ståhlbergin lapsuudenkotimuseo Haapajärvellä sekä presidentti Kyösti Kallion ja Kalervo Kallion museo Nivalassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Idea on hyvä, mistä osaltaan kertoo kotiseutuneuvos Juha Erosen saama Ståhlbergin Säätiön kunniajäsenyys (juttu sivulla 2). Henkilöitä, historian vaalimista, museoita ja niiden eteen tehtyä työtä arvostetaan tänä päivänä todella paljon.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että jokainen maamme presidentti on ollut paikallaan oikeaan aikaan ja jokainen on tehnyt niissä olosuhteissa parhaansa Suomen eteen. Sen, mitä mikäkin aika on heiltä vaatinut.

Mutta takaisin Presidenttipolkuun. Olen käynyt kaikissa kolmessa museossa, ja jokainen niistä on ollut silmiä avaava elämys.

Jos jotain saa toivoa, toivon Presidenttipolku-hankkeen tuovan museoille lisää rahaa. Lepikontorpassa olen käynyt vain kerran, joten sen tarpeita en osaa arvioida, mutta esimerkiksi Ståhlbergin museon toivoisin olevan nykyistä enemmän auki yleisölle. Kallion museo puolestaan kaipaisi mielestäni laajennusta, jotta kaikki museon esineet pääsisivät kerralla esille. Toivotaan siis sitä todellista kulttuuri-ilmastonmuutosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sitä odotellessa, käykää museoissa. Se avartaa.

Satu Kangas-Viljamäki