Mielipiteet

Outi Leveäojan mielipidekirjoitus: Onko Mutkalammin tuulipuiston taideteos keisarin uusi vaate?

Mutkalammin tuulipuistoon etsitään taideteosta, joka kuvastaa luonnonmukaisia arvoja ja tuo elämyksellistä laatua julkiselle taiteelle epätavanomaiseen ympäristöön. Teoksen suunnittelussa huomioidaan sen toteuttamisen aiheuttama hiilijalanjälki, tiedottaa Neoen Renewables Finland Oy ja Upeart.

Kieltämättä piti muutaman kerran hieraista silmiä. Ainoa minkä ymmärsin, on sanat epätavanomainen ympäristö. Sitä totta totisesti tuulivoimateollisuus on keskellä rakentamatonta luontoa. Nytkö sitten kisataan miten se verhotaan taiteella luontoarvoja kunnioittaen?

Taiteen ja tarinoiden ystävä kyllä olen, mutta yhdistelmänä tuulivoimateollisuusalue ja taide tuntuu ristiriitaiselta ja kornilta. Ensin hakataan metsä tuulivoimalan alta ja sen jälkeen luontoarvoja kunnioittaen tehdään taidetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Itselleni tällaisen teollisuusalueen verhoilu taiteen keinoin toi ensimmäisenä mieleen Hans Christian Andersenin sadun Keisarin uudet vaatteet: Eräänä päivänä kaupunkiin saapui kaksi huijaria, jotka selittivät, että heidän kankaissaan oli ihmeellinen taika. Niistä valmistetut vaatteet olivat niin hienoja, että niitä nähdäkseen täytyi olla erityisen viisas….

Mietitäänpä hetki mitä tällainen taideprojekti voi kätkeä alleen, kun asiaa tarkastelee kuntalaisen näkövinkkelistä.

Toivottavasti kannuslaisilla on hyviä kokemuksia kuulluksi tulemisesta ja avoimesta vuoropuhelusta, jossa on tilaa erilaisille näkemyksille tuulivoimasta, niin hyödyistä kuin haitoista, uhkista ja mahdollisuuksista. Että ihan kasvotusten päättäjät kohtaavat kuntalaisia ja vapaa-ajanasukkaita ilman muita välikäsiä Elystä tai Ylestä.

Tieto harvoin lopulta luo tuskaa. Se selkiyttää ja helpottaa asioiden edistämistä. Toki se voi hidastaa ja mutkistaa monia projekteja ja prosesseja, kun huomioitavia asioita onkin oletettua enemmän. Mutta lienee kaikkien etu, että ei hötkyillä ennen kuin on otettu asioista selvää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

On kohtuullista, että luonnonkauniiden pitäjien asukkaita kuullaan ja kunnioitetaan niitä arvoja, joiden mukaan on valinnut asuinsijakseen luonnon läheisyyden, rauhan ja maaseutumaisen elinympäristön.

Tuulivoimalat vaikuttavat maisemaan erityisesti suuren kokonsa vuoksi. Maiseman kauneus on katsojan silmissä. Siihen voi liittyä aineettomia tekijöitä kuten alueen historia, ihmisten kokemukset, toiveet, arvostukset ja asenteet. Siksi onkin tärkeää, että tuulivoimahankkeen edetessä maisemavaikutusten arvioinnissa painotetaan myös yhteisvaikutuksia muiden tuulivoimahankkeiden kanssa, ei pelkästään oman kunnan käsillä olevaa.

Tuulivoima on eniten tilaa vaativa ja laajimmin ympäristöön vaikuttava teollisuuden ala tämän hetken Suomessa. Kuitenkin sen rakentamista ja toimintaa ohjaava lainsäädäntö on puutteellista ja mahdollistaa kuntalaisten eriarvoisen kohtelun. Lainsäädännön tulee turvata ensisijaisesti ihmisen mahdollisuudet elää ja voida mahdollisimman hyvin.

Sanonta nähdä metsä puilta tai puut metsältä sopii tuulivoimakeskusteluun. Metsät ovat keskiössä, kun on puhe ilmastonmuutoksesta ja sen hillitsemisestä. Tuulivoimaloiden alta metsäala vuokrataan maanomistajalta. Voima- ja siirtolinjojen alta metsä lunastetaan ja hakataan leveältä alalta. Tuloksena vihreän sähkön siirto, mutta myös pysyvää metsäkatoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kannuksen ja sen seudun tuulivoimakeskustelua en tunne enkä tiedä, kuinka onnistuneesti tuulivoimahankkeessa on huomioitu kuntalaisten ja vapaa-ajanasukkaiden näkemykset.

Ehkä olette onnistuneet keskivertoa paremmin huomioimaan ihmiset ja luonnon ja odotatte innolla millaisen elämyksen olette saamassa tällä tuulivoimafirman sponsoroimalla taideprojektilla.

Täytyykin palata alussa mainitsemani satuun ja lukea se kokonaan, ettei käy kuin keisarille ja hänen väelleen konsanaan.

Huijarit pystyttivät kangaspuut ja olivat tekevinään kangasta, vaikka heillä ei ollut työssään lankoja lainkaan. He vaativat työtään varten kultaa ja silkkiä, mutta eivät käyttäneet niitä kankaaseen vaan kätkivät rikkaudet omiin taskuihinsa….

Outi Leveäoja

Reisjärvi