Mielipiteet

Outi Levä kolumnissaan: Kippis digille?

Kuva:

Käypä hoito - ja monen muun alkoholin käytöstä kertovan sivuston mukaan maksa-arvot alkavat suurentua, jos nappailee säännöllisesti seitsemän viina-annosta viikossa. Se on pullo keppanaa, reilu desi viiniä tai grogi kirkasta päivittäin. Tuo koskee työikäisiä naisia ja kaikkia eläkeikäisiä. Työikäiset miehet kestävät tuplat. Melkoisia määriä. Tuollakin tissuttelulla aivot vähitellen tottuvat uuteen todellisuuteen, pikku hiprakkaan. Iso riski oppia “juopoksi” on, kun määrät kasvavat, naisilla lähemmäksi kahtakymmentä ja miehillä yli.

THL:n mukaan jatkuva viinan litkiminen heikentää muistia, nostaa verenpainetta, pahentaa sydänsairauksien oireita, aiheuttaa rasvamaksan ja suurimman osan haimatulehduksista. Liuottimena se vahingoittaa mahalaukun limakalvoja ja johtaa refluksiin. Sillä on yhteys erilaisiin syöpiin. En ole absolutisti, mutta mietin, oisko viinan lipittämisellä osansa “kansansairauksien” lisääntymiselle ja varsinkin mielenterveyssairauksiin. Kumpi oli ensin, muna vai kana?

Tuostapa pääsenkin toiseen ihmetyksen aiheeseen. Tänä talvena olen törmännyt useampaan kertaan digiin. Lehtiä tehdään “digi edellä”. Se tarkoittaa paperilehtien lukijoiden ohjaamista digi- eli nettilehden lukijoiksi. Tutuissani se aiheuttaa aiheellista arvostelua, kun ikäluokkani saatikka vanhemmat eivät digiä hallitse eikä älylaitteita ole. Paperilehden lukeminen on nautinto verrattuna näytön tuijottamiseen!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokeilin, miten pääsisin Haapajärven terveyskeskukseen pohde.fi:n sivuilla. Polulla kuljin suunnilleen näin: pohde.fi->Apua sairastumiseen ja hyvinvointiin-> Lääkärin ja hoitajan vastaanotto terveyskeskuksessa (Kiireellinen vai Kiireetön)-> Valitse alueesi-> Haapajärvi. Avautui sivusto, jolla ensin Kanta-palvelu, Oma-olo ja Sähköinen yhteydenotto. Vasta rullattuani sivua alaspäin, löytyivät terveyskeskuksen palvelunumerot. Mietin, eikö vähemmillä klikkauksilla löydä terveyskeskuksen palvelunumeroita. Haulla “Haapajärven terveyskeskus” pohde.fi:n oikeaan yläkulmaan ja “enter” tuli tulos: “Lääkärin ja hoitajan vastaanotto terveyskeskuksessa”. Siis taas polulle juoksemaan!

Uskotteko, että olen ihastunut kaikensortin digirekistereihin? Opettelen yhtä. Onhan se hieno, sieltä saa vaikka mitä tilastoja ja graafeja. Kuka niitä tarvii? Voi lähettää tiedotteita ja e-meilejä jäsenille, jos heillä on sähköpostiosoitteet. Harvalla on. Tuohon maailmaan ollaan väistämättä menossa, pikkuhiljaa ja viimeistään sitten, kun suuret ikäluokat meidät jättävät. Kippis digille!

Outi Levä

Kirjoittaja on Selänne-lehden kärsämäkinen avustaja