Kolumnit

Outi Levä kolumnissaan: Ärsytyksestä tahkuriin

Metsikkö puoloja punanaan, kutsuu minuakin poimimaan. Mehevien marjaterttujen väleissä variksenmarjat ärsyttävät. En niitä sekaan haluaisi. Miksi? Haluaisin molemmat omaan ämpäriin. Se on oma päähänpistoni. Harvemmin olen variksenmarjoja kerännyt, mutta nyt ne ovat niin isoja ja meheviä, että ihan pakko.

Maanantaiaamuna googlasin kaarnikkaa, supermarjaa. Sekamehuja siitä voi tehdä mustikan, juolukan, karviaisten tai mustaherukan kanssa. Passaa marjakeittoon, puuroon ja pirtelöön yksin tai muiden marjojen kanssa. Hilloa, hyytelöä, nektaria tai likööriä. Täytekakkuun, tavanomaiseen tai raakakakkuun. Rikastaa pataruuat ja muhennokset.

Variksenmarja on antioksidanttipommi. Tummien väriaineiden, antosyaanien, flavonoidien ja proantosyaniidien sanotaan suojaavan aivoja ja sydäntä ja auttavan virtsateiden ongelmissa. Siinä on enemmän C-vitamiinia kuin mustikassa ja puolukassa sekä E- ja K-vitamiinia. Sen B5 -vitamiini vähentää stressiä. Kaarnikka on luonnollisen antihistamiinin, kversetiinin lähde ja sisältää myös kuparia ja mangaania ja hydroksikanelihappoa. Hyödyllisiä aineita näyttävät olevan kaikki sen enempiä selittelemättä. Kuidun määrä on puolukkaan ja mustikkaan verrattuna noin kolminkertainen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Variksenmarjasta on moneksi. Sitä on käytetty Siperiassa, Grönlannissa ja Pohjois-Amerikassa. Norjalaiset ovat syöneet kaarnikoita kalanmaksan ja mädin kanssa ja höystäneet niillä poronliha- ja kalakeittonsa. Islantilaiset ovat käyttäneet siitä viiniä. Ruskaretkellä Lapista löytää monen sortin kaarnikkatuotteita. Variksenmarjaa voi käyttää myös lankojen ja kankaiden värjäykseen. Lehdistä saa erilaisia vihreitä, keltaista ja ruskeaa, marjoista purppuranpunaista.

Paras aika poimia variksenmarjaa on juuri nyt aina lumeen tuloon saakka. Keväällä lumen altakin sitä voi poimia samoin kuin karpaloa. Yritän lisätä tuon mainion marjan poimittavien marjojen listalle.

Jos ja kun talven jälkeen kevätväsymys iskee, Taivalkoskella ja Kuusamossa sitä on torjuttu tahkurilla, aamuisella jauho-marjasurvospöperöllä: 2 dl survottuja variksenmarjoja, 1 dl talkkunaa, 1dl yömaitoa tai jugurttia. Sekoita marjat talkkunan kanssa ja nauti viikon ajan.

Outi Levä

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Selänne-lehden kärsämäkinen avustaja