Kolumnit

Outi Levä kolumnissaan: Akkain kesä

Kuva: Arja Kangas

Ei tullut kunnon kevättulvaa, kun aurinko kuivatti lumet taivaan tuuliin. Siitä tiesi, että jonkin sortin tulva on heinäkuussa. Maantien ojissa vettä oli kymmeniä senttejä, suo-ojat ylihyppäämättömiä, nousipa vesi paikoin pelloillekin. Märkä on maa, toivottavasti pellot kestävät koneita. Rehua vielä tehdään ja vilja olisi saatava laariin.

Koulut alkavat tällä viikolla, osa jo viime viikolla. Kesä käy kohti loppuaan. Huomenna on Laurin päivä. Puut eivät enää kasva, kun Lauri pissaa lehteen eikä vastojakaan voi enää tehdä. Taivaalla voi vilahdella aamuöisin tähdenlentoja eli Laurin kyyneleitä. Laurin aikoihin pitäisi päästä maistelemaan uutisviljasta keitettyä Laurin huttua. Rauhanpellon ruis leikattanee sirpillä tällä viikolla, joten sato ehtii vielä syyskylvöön täällä meillä ja yhteistyökumppaneillekin siemeniä ehtii postittaa. Laurilta ilmojen pitäisi viiletä, nyt ei siltä näytä, kun yölämpötilojen ennustetaan olevan viittätoista ja päivät lämpotilat lähentelevät hellelukemia. Laurin sää lienee nyt kaunis. Laurin jälkeen voisi olla kolme kylmää “rautayötä”, se ei tietäisi hyvää pelloille, mutta nyt kaunista pitäisi piisata ainakin Perttuliin asti.

Pian on Perttulikin. Sen sanotaan olevan ensimmäinen syyspäivä. Kellastuvia lehtiä ja kasteisia hallanvaaraisia öitä. ”Ei sikiä siipilintu päivän Perttulin perästä” ja lähtöparvet kerääntyvät. Miten monta päivää Pertun jälkeen on pääskysiä, niin monta viikkoa on vielä kesää. Pitääpä seurata. Sanottiin myös, että Perttelin jälkeen “ei lopu halla halmehesta eikä kaste metsän kainalosta”.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pian me nähdään akkain kesä. Se on Perttelistä alkava kylmän ja sateisen kesän päättävä lämmin poutajakso. Lämmin ja kostea sää saa hämähäkit kutomaan verkkojaan ja niitä näkyy paljon maassa, puissa ja ilmassa. Vanha kansa sanoi niistä, että “maa suonii” tai “maa on kiimassa”.

Maan suonimisen aika on parasta kylvöaikaa syysvehnälle ja -rukiille. Maaemo on tuolloin valmis ottamaan vastaan viimeisen kylvön ennen talven tuloa. Minä kyllä kylvän porkkanani juuri ennen kuin maan pinta jäätyy. Viime syksyn syyskylvö innostaa. Iti hyvin ja aikaisin heti, kun lumet lähtivät. Kastelin kesäkuun kuivuudessa. Hyvin on kasvanut.

Kansalaisopiston kurssit ja yhdistysten kerhot alkavat syyskuun alussa. Innostutaanpa taas porukalla! Itseäni koetan vähän pidätellä, etten kovin moneen ilmoittautuisi.

Kävin muuten kurkkaamassa accuweatherin pitkän ajan sääennustetta. Puolikymmentä kuuropäivää tuonne syyskuun loppupuolelle saakka. Ei taida tulla hallaa halmeseen. Aurinkoista akkain kesää!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Outi Levä

Kirjoittaja on Selänne-lehden kärsämäkinen avustaja