Paikallisuutiset

Oona Mäkelä opiskeli vaihto-opiskelijana Etelä-Koreassa: ”Kulttuuri, ihmiset, arkkitehtuuri ja ympäristö oli jännittävän ihanaa”

Oona Mäkelän haastattelu tehtiin Haapajärven lukion kirjastossa. Kuva: Veijo Toivoniemi

Entinen haapajärvinen, nykyisin Oulussa asuva Oona Mäkelä, opiskeli Etelä-Korean Hanyangin yliopistossa vuoden 2022 syyskuusta joulukuuhun. Mäkelä valittiin vaihto-opiskelijaksi Erasmus + ohjelman kautta, joka on EU:n koulutus -, nuoriso – ja urheilualan rahoitusohjelma, josta tuetaan näiden alojen yhteistyötä Euroopassa. Valinnan kriteereinä olivat mm. Mäkelän kirjoittama hakemus/motivaatiokirje sekä hyvät arvosanat.

Mäkelä opiskelee tällä hetkellä Oulun ammattikorkeakoulussa rakennusarkkitehdiksi viimeistä vuottaan. Haastattelu tehtiin Haapajärven lukiolla, jossa Mäkelä opiskeli vuosina 2017 - 2020. Haastatteluhetkellä Haapajärvellä vieraili myös Mäkelän vaihto-opiskelijakaverit, jotka ovat kotoisin Alankomaista, Saksasta ja Belgiasta.

– Yksi syy miksi halusin vaihto-opiskelijaksi juuri Etelä-Koreaan oli se, että halusin päästä näkemään aasialaista arkkitehtuuria. Historiallisia temppeleitä oli jopa keskellä kaupunkia, mikä oli mielestäni tosi hienoa. En olisi voinut kuvitella, että sellaista voisi olla keskellä suurkaupunkia. Kulttuuri, ihmiset, arkkitehtuuri ja ympäristö oli jännittävän ihanaa. Myös toisiin vaihto-oppilaisiin tutustuminen oli kivaa ja ryhmästä tulikin todella tiivis porukka ja meistä tuli kuin siskoksia keskenään, Mäkelä kertoo iloisena.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

”Siskokset” kiertelivät haastattelun aikana uteliaan innostuneina Haapajärven lukion tiloissa oppaanaan Haapajärven lukion rehtori Merja Eilola.

Oona Mäkelä (keskellä) ja vaihto-opiskelijakaverit vierailemassa Haapajärvellä.

Muutamia ”kulttuurishokkejakin” Mäkelälle tuli, mutta positiivisessa mielessä: Kaupungissa englannin kieltä ei paljon osattu ja turistit joutuvatkin usein turvautumaan ”viittomakieleen”.

Korealainen ruoka on myös hyvin mausteista ja se aiheuttikin aluksi pieniä haasteita Mäkelälle.

– Paikallinen ruoka oli tosi tulista. Alkuun siinä oli totuttelemista, mutta pikkuhiljaa siihen tottui. Ruokakulttuuri oli muutenkin täysin erilainen kuin Suomessa. Esimerkiksi aamupalaa ei ole, vaan aamulla nautittu ateria on pääruoka ja seuraava iso ateria syödään illalla. Keliaakikkona ruuan etsiminen ja löytäminen oli aluksi hankalaa, mutta avoimin mielin kun on, eikä pelkää uusia asioita, selviää kyllä tosi hyvin, Mäkelä kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monia vaihtoon lähteviä opiskelijoita mietityttää kustannuspuoli sekä vakuutukset.

– Korkeakouluvaihdossa yliopisto maksaa apurahan ja sen lisäksi Kela maksaa opintorahaa ja asumistukea asumiseen. Kaikkien kulujen jälkeen jää vielä vähän käyttörahaakin. Tietty summa pitää kuitenkin olla rahaa, jotta siellä pääsee alkuun. Korkeakouluilla on omat vakuutukset, jotka on voimassa koulupäivinä ja kouluun liittyvillä reissuilla. Sen lisäksi itsellä pitää olla kaiken kattava matkavakuutus. Vakuutusyhtiöiltä on mahdollisuus saada myös lyhytaikainen matkavakuutus, joka ei ole edes kovin kallis, muistuttaa Mäkelä.

Mäkelä joutui opiskelemaan korean kieltä, joka oli yhtenä pakollisena kurssina, jossa opiskeltiin mm. korealaiset aakkoset sekä peruskanssakäymisen sanastoa, esimerkiksi miten tilataan ruokaa ja kysytään hintoja jne. Aluksi kielen opetteleminen ja kirjoittaminen oli hieman vaikeaa, koska kirjaimet ovat niin erilaisia.

Tulevaisuuden suunnitelmina Oona Mäkelällä on valmistua ensi keväänä rakennusarkkitehdiksi, minkä jälkeen hän todennäköisesti suunnittelee tekevänsä reppureissun Euroopassa. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu myös kokoontua kaveriporukalla jonakin vuosipäivänä Etelä-Koreaan.